Philippe de Villiers & Eric Zemmour in Armenië (AFP)

Philippe de Villiers & Eric Zemmour in Armenië (AFP)

Uncategorized

Zemmour roept op tot verdediging van christelijk Armenië te midden van “islamitische oceaan”

Sonja Dahlmans

De Franse presidentskandidaat Eric Zemmour heeft opgeroepen tot een betere verdediging van het christelijke Armenië door Europa. Het land ligt volgens Zemmour in een zee van Islamitische landen. Tijdens zijn eerste bezoek als presidentskandidaat buiten Frankrijk zei Zemmour dat het hier gaat om een historische botsing tussen de islam en het christendom.

Tijdens een bezoek aan de mis gehouden in het klooster van Chor Virap, gelegen op de grens tussen Turkije en Armenië, zei Zemmour: “Dit gaat over de wedergeboorte van een aloude confrontatie tussen christendom en de islam. Deze confrontatie krijgt een gezicht in een christelijk land als Armenië dat de christelijke traditie wil blijven voortzetten te midden van een oceaan van omringende islamitische landen.”

Zemmour doelde onder andere op de Nagorno-Karabachoorlog tussen Azerbaijan en Armenië die eindige in een staakt-het-vuren, waarbij de Armenen werden gedwongen bepaalde gebieden af te staan aan Azerbaijan. Sindsdien zijn er nog altijd veel spanningen in het gebied waarin buurland Turkije zich ook heeft gemengd door Azerbaijan onder andere te helpen met een aantal soldaten. De spanningen tussen de beide landen lopen nog altijd hoog op.

De Franse presidentskandidaat zal ook een bezoek brengen aan een herdenkingsplaats van de Armeense genocide in Jerevan, de hoofdstand van het land. Frankrijk is een van de landen die de Armeense genocide erkend heeft. Dit jaar erkende ook president Biden van de Verenigde Staten deze massamoorden op het Armeense volk. Tijdens deze genocide werden niet alleen Armenen, maar ook Griekse en Assyrische christenen gedood.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

6 gedachten over “Zemmour roept op tot verdediging van christelijk Armenië te midden van “islamitische oceaan””

Plaats een reactie

Delen