N-VA stapt naar Grondwettelijk Hof tegen pandemiewet

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. Photo News

Uncategorized

Amerikaanse staat Massachusetts verplicht onderwijs over genocide

Sonja Dahlmans

De Amerikaanse staat Massachusetts heeft een wet aangenomen die onderwijs over onder andere de Armeense Genocide verplicht voor alle scholieren. Massachusetts is daarmee de zesde staat die dergelijk onderwijs verplicht. Gouverneur Charlie Baker heeft een wet ondertekend waarin staat dat er binnen het onderwijs aandacht moet zijn voor genocide. Hieronder valt bijvoorbeeld ook de Holocaust.

In de staat Massachusetts wonen veel Armeense immigranten. De meeste zijn nakomelingen van vluchtelingen die in 2015 naar Amerika kwamen om aan de genocide te ontsnappen. Veel Armeense groepen hebben in de staat gelobbyd om het thema van de Armeense genocide verplicht te maken in het curriculum. In 2021 erkende de president van de Verenigde Staten, Joe Biden, de Armeense genocide. Dit leidde tot protesten in Turkije.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft in 2020 een instituut opgericht dat de Armeense genocide en de Turkse betrokkenheid daarbij ontkent. In 2003 werd in Turkije ook een decreet uitgevaardigd waarin staat dat “scholen alle middelen die hen ter beschikking staan moeten aanboren om ‘Armeense claims’ tegen te spreken”. Bovendien moesten de scholen ook ontkennen dat de Turkse overheid gewelddadige acties zou hebben laten uitvoeren op Armenen, Assyriërs en Grieken.

Ongenoegen

Er bestaat veel ongenoegen over de Amerikaanse wet. Sinds 2005 – toen de eerste plannen hierover bekendraakten – werden rechtszaken aangespannen tegen het onderwijsdepartement van de staat Massachusetts. Het departement zou volgens de aanklagers een te actieve rol spelen in het debat over de ’tragische geschiedenis’. Door van genocide te spreken, nog voor iedereen hiermee instemde, zou de staat vooringenomen zijn geweest. In 2009 verwierp een rechter deze aanklacht van onder meer Turkse Amerikanen. De rechter oordeelde destijds dat de staat het recht had om zelf te bepalen hoe het onderwijs ingevuld wordt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

6 gedachten over “Amerikaanse staat Massachusetts verplicht onderwijs over genocide”

  1. Wordt er dan ook onderwezen over de genocide op de Amerikaanse oorspronkelijke bevolking, de systematische moord op miljoenen Indianen ?
    En hoe moeten we de dood van 5 608 852 slachtoffers van Covid-19 noemen ? Is dat geen genocide ?
    En de systematische moord op 2 500 000 Vietnamezen, Cambodianen, … tijdens de Vietnam oorlog ?

    Wordt dat ook onderwezen in de genocide lessen ?

Plaats een reactie

Delen