(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Christenen vaakst slachtoffer antireligieuze misdaden in Frankrijk

Sonja Dahlmans

De Franse regering heeft haar jaarlijkse lijst meldingen van antireligieuze aanvallen half december 2021 gepresenteerd. Er werden in totaal tussen januari tot oktober van het afgelopen jaar 1.380 antireligieuze aanvallen gemeld. 686 daarvan waren gericht tegen christenen, bijna de helft van alle meldingen.

Het gaat hierbij slechts om het aantal geregistreerde meldingen of meldingen waarbij de hulp van de politie werd gezocht. Het eigenlijke percentage zou dus nog hoger kunnen zijn. De 686 meldingen van antichristelijke aanvallen zijn een daling ten opzichte van het aantal incidenten van twee jaar daarvoor, toen er 921 geregistreerde gevallen werden geteld. Vanwege de lockdowns in verband met het coronavirus is er voor het jaar 2020 geen lijst samengesteld.

Een woordvoerder van de Franse bisschoppenconferentie, vader Hugues de Woillemont zei in een persconferentie aangaande het nieuwe rapport dat het hierbij gaat om zeer uiteenlopende zaken. Van graffiti op kerkmuren tot aan het ontheiligen de tabernakel in de kerk. Een katholieke processie werd in mei 2021 door extreemlinkse militanten aangevallen.

Niet vermeld

Wat buiten het jaarrapport zal vallen, omdat het na oktober gebeurde, zijn de dreigingen van moslimjongeren aan het adres van deelnemers aan de lichtjesprocessie in december 2021. Moslimjongeren riepen hen toe dat zij ‘kuffars’ waren. Ook werd zeer dreigende en intimiderende taal gesproken: “Ik zweer op de Koran, ik ga je de keel doorsnijden.”

In dezelfde maand, december, werd nog bekend dat twee moskeeën de deuren moeten sluiten. In het geval van de moskee van Beauvais geldt dat hier onder andere toe werd besloten vanwege de verheerlijking en het aanzetten van haat jegens christenen, Joden en homoseksuelen.

2020

Hoewel de Franse regering over het jaar 2020 geen rapport heeft samengesteld, is wel een aantal aanslagen uit dat jaar bekend. In juli werd de kathedraal van Nantes, Bretagne, in brand gezet. Het grote orgel van de kerk alsmede het koororgel en het koorgestoelte raakten ernstig beschadigd. Stefan Lunte, prominent rooms-katholiek, waarschuwde in een radio-interview met een Duits radiostation dat er jaarlijks tientallen kerken en begraafplaatsen worden vernield. Lunte beschuldigde de Franse bisschoppen ervan dit niet bespreekbaar te willen maken.

Op 29 oktober 2020 werden in de Notre-Dame-basiliek te Nice drie gelovigen vermoord. De koster van de kerk werd in zijn keel gestoken, twee vrouwelijke gelovigen werden tevens gedood. Een van de beide vrouwen, jaren lang werkzaam als vrijwilligster van de kerk, werd onthoofd. Burgemeester Estrosi van Nice sprak van een “islamo-fascistische daad” waarbij de Tunesische dader bij herhaling “Allahoe Akbar” zou hebben geroepen.

In november 2020 werd het herdenkingsmonument voor de Armeense genocide met graffiti beklad. Onder andere de initialen (RTE) van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan waren te lezen. De vandalen lieten ook de naam van de Grijze Wolven achter op het monument dat de slachtoffers van de Armeense genocide herdenkt, een genocide die Turkije nog altijd niet wil erkennen.

Rapport onderdrukking christenen Europa

Volgens een rapport dat eind november 2021 verscheen, behoort Frankrijk tot de top vijf van landen in Europa waar antichristelijke discriminatie en aanvallen het vaakst voorkomen. Het land voert deze lijst aan met andere landen zoals Spanje, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De genoemde voorvallen uit 2020 en 2021 komen overeen met de analyse die in dit rapport wordt gemaakt, namelijk dat dergelijke incidenten met name komen vanuit seculiere intolerantie jegens het christendom en islamitische onderdrukking van christenen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

5 gedachten over “Christenen vaakst slachtoffer antireligieuze misdaden in Frankrijk”

  1. “Christofobie” zou dat ook daar in praktijk niet gesanctioneerd worden ? Wie naar de webstek van UNIA surft en onder ZOEKEN de trefwoorden “islamofobie” en “antisemitisme” invult zal een lawine aan verwijzingen aangereikt krijgen. Maar vul eens de notie “christofobie” in ! Zoals politiek-correct te verwachten valt, geen enkele verwijzing te zien.

  2. Het Christendom ontstond en bloeide in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Europa volgde later. Toen verschenen de moslims en bekeerden de ongelovige (?) christenen met het zwaard. Een genocide avant la lettre. Vandaag (2022) bevinden de djihadisten zich binnen de poorten van Europa. Het volstaat dat een regeringsleider (zie Clovis) zich bekeert tot de islam en het kalifaat wordt een feit. De verovering van Europa door de islam zou resulteren in bijzonder gevaarlijke consequenties voor het voortbestaan van Israël, wanneer de moslims in bezit zouden geraken van het Europees kernarsenaal. De huidige asiel- en immigratie tsunami gerelateerd met de islam belooft weinig goeds op termijn voor de veiligheid van Europa, Israël en de wereldvrede. Ter herinnering: Hitler was een Oostenrijker die Duitsland veroverde en Stalin een Georgiër die een machtsgreep pleegde in de USSR. En België heeft een Arabier (CD&V) als staatssecretaris van Asiel-en immigratie. Het inclusief immigratie beleid van N-VA is een beleid dat de deuren van Vlaanderen opent voor de wereld. Bye bye Vlaamse identiteit. In de Brusselse gemeente Ganshoren is een Congolese vluchteling burgemeester. Hoeveel blanke burgemeesters telt Congo? Juist: nul. Met de huidige politiek van kolonisering in België en Vlaanderen gaat onze identiteit op de schop. Dat is geen waardeoordeel maar een nuchtere vaststelling.

  3. Dat Christenen slachtoffer zijn is niet verwonderlijk. Hun leiders te beginnen met hen die in Rome de plak zwaaien vinden moslims och zo vredelievend. De media spelen ook een niet zo een glansrijke rol in het ganse debat want ze verzwijgen meestal de aanvallen op Christenenen of hun symbolen en ze verzwijgen ook wie de daders en hun afkomst zijn tenzij het een blanke niet moslim is want dan spreken ze onmiddelijk over extreem-rechtse figuren. Is het een moslim dan zijn het verwarde personen met een psychiatrise problemen.

  4. Inderdaad, bevestigd door het Gatestone institute:
    Frankrijk: Op 11 oktober viel een illegale moslimmigrant uit Noord-Afrika de basiliek Notre-Dame de l’Assomption binnen in Nice, een stad met een aanzienlijke moslimbevolking. Hij begon “in het Arabisch te schreeuwen” en te spugen op de vloer van de kerk. Hij vertrok, maar kwam 10 minuten later terug en hervatte zijn geschreeuw en spugen; hij begon ook de koster te bedreigen, die contact opnam met de politie. Hoewel de moslimmigrant probeerde te ontsnappen, slaagde de politie erin hem te arresteren. Drie maanden eerder, in juli, werd een andere moslim gearresteerd nadat hij dezelfde basiliek was binnengegaan en tegen de gemeenteleden had geroepen: “Ik kom terug en ik vermoord jullie allemaal.” En een jaar eerder, op 29 oktober 2020, slachtte een moslimterrorist drie christenen af in dezelfde basiliek.

Plaats een reactie

Delen