Prime Minister Alexander De Croo delivers a speech at a New Year's reception organized by the Royal Family for the Belgian Authorities, at the Royal Palace, in Brussels, Monday 31 January 2022. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE

Uncategorized

De Croo wijst in nieuwjaarstoespraak naar kwetsbare vooruitgangsgedachte

Wannes Neukermans

Op maandag 31 december hield eerste minister Alexander De Croo de traditionele jaarlijkse toespraak voor de verschillende overheden van België. Hij verwees in zijn speech steevast naar dertig jaar geleden. In het paleis in Brussel waren namelijk laatstejaarsstudenten van middelbare scholen uit Mechelen, Eigenbrakel en Eupen aanwezig. De vooruitgangsgedachte die de premier op die leeftijd kon hebben, “is vandaag veel kwetsbaarder”. Hij raakte in zijn speech enkele concrete voorbeelden lichtjes aan.

“Dertig jaar geleden, toen ik ongeveer jullie leeftijd had, leek het alsof de wereld een pak eenvoudiger was. De Berlijnse Muur was gevallen. Het was de tijd van technologische revoluties als de eerste gsm en het internet”, begon De Croo. “We keken allemaal reikhalzend uit naar het nieuwe Millennium. Voor mij was het duidelijk:  mijn generatie zou het beter hebben dan die van mijn ouders. Wij konden alles aan.”

Kwetsbare vooruitgangsgedachte

“Dié vooruitgangsgedachte is vandaag veel kwetsbaarder. Onze wereld is anno 2022 voor veel mensen een bron van onzekerheid. De coronacrisis – onze zwaarste beproeving sinds de Tweede Wereldoorlog – de klimaatverandering, de digitale revolutie, energie, zware spanningen aan de grenzen van Europa.” Voor de Croo is het tijd om het heft in eigen handen te nemen. “Met een aanpak die mensen sterker maakt en onze openheid verzoent met het beter beschermen van mensen.”

Hij wil dan ook het positieve van alle crisissen onthouden. De torenhoge energieprijzen baren mensen zorgen. Wat er nog moet gebeuren wordt niet gezegd, maar wat er al ondernomen is door Vivaldi mag voor De Croo wel in de speech gezegd worden: “Daarom heeft de federale regering al meer dan 1 miljard euro vrijgemaakt om de meest kwetsbare landgenoten te beschermen en verder geprobeerd om ook de koopkracht van de middenklasse te ondersteunen. Op het vlak van energie, maar ook door werken meer te laten lonen en het indexmechanisme voluit te laten spelen.”

De bouw van windmolenparken in onze Noordzee, de uiterst snelle ontwikkeling van de coronavaccins en de enorme vrijwilligersbeweging in onder andere de vaccinatiecentra zijn volgens de Croo een reden tot optimisme: ” Zolang we hand in hand werken, ligt alles binnen ons bereik.”

De Croo zinspeelt ook op het verzet tegen de coronamaatregelen. De gemoederen liepen de voorbije weken hoog op. “Net daarom is het belangrijk om onze samenleving niet te laten kapen door wie het luidst roept, anderen op straat of online intimideert of de boel kort en klein slaat. Rechten en vrijheden zijn er voor iedereen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “De Croo wijst in nieuwjaarstoespraak naar kwetsbare vooruitgangsgedachte”

  1. ‘ rechten en vrijheden zijn er voor iedereen ‘ , dan toch niet voor wie de niet verplichte vaccinatie aan zich voorbij laat gaan. Wat een lapzwans van een eerste minister .

Plaats een reactie

Delen