De Franse president Emmanuel Macron - Afbeelding: Shutterstock

De Franse president Emmanuel Macron - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Emmanuel Macron wil ‘recht op abortus’ en ‘bescherming van milieu’ verankeren in Europese Grondrechten

Niels Geerinck

De Franse president Emmanuel Macron kwam woensdagochtend een uiteenzetting houden over de ambities die het begin van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie moeten inluiden. Zo wil hij onder andere abortus laten opnemen in de Europese Grondrechten. De kritiek op zijn plannen was niet mals.

Volgens Macron moet de Europese Unie de komende maanden werk maken van ‘extra grondrechten’, dat liet hij verstaan tijdens de plenaire zitting vandaag. Zijn uiteenzetting bouwde zich op rond drie thema’s: democratie, vooruitgang en veiligheid. Het land zal gedurende een halfjaar het voorzitterschap waarnemen.

Van alle ‘nieuwe grondrechten’ moet er volgens het Franse staatshoofd meteen werk gemaakt worden van twee. Hij wil het ‘recht op abortus’ volledig laten opnemen en het reeds bestaande ‘bescherming van milieu’ laten uitdiepen en explicieter formuleren. Daarnaast toonde hij zich een fervent voorstander van een volledige omschakeling op de zogenaamde ‘groene technologieën’, in de lijn van de ‘Green Deal’.

Tevens wil de Franse president de banden met de NAVO aanhalen, een “openhartige en veeleisende dialoog” met Rusland aangaan en een “gemeenschappelijk beleid” voeren wanneer het aankomt op migratie richting de EU.

“De achtertuin van Washington en hotel van Afrika”

De nieuwe plannen van Macron kunnen op weinig bijval rekenen van de Franse Europarlementariër en voorzitter van Rassemblement National Jordan Bardella. “Uw Europa is slechts 60 jaar oud. Het onze is 3000 jaar oud”, zo stak hij van wal. Bardella was niet mals voor het beleid dat de Europese Unie voert en de plannen die Macron uit de doeken deed. “Jullie hebben van Europa de achtertuin van Washington gemaakt, de prooi van Peking en het hotel van Afrika.”

Volgens het lid van de ID-fractie “dringen andere beschavingen zich op in Europa” en “kunnen de naties van Europa niet worden vervangen of ontbonden” en zo klonk het finaal: “uw cynisme en minachting hebben de mensen verdrietig gemaakt.”

Ook de Franse presidentskandidaten reageren op de ambities van hun staatshoofd. “Macron is de president van het eeuwige morgen, met ideeën van gisteren.”, zo noemt Marine Le Pen hem. Ook Eric Zemmour hekelt de wilde plannen en de visie die de Franse president uitdrukte. “Het Europa van Macron is Europa zonder Europese beschaving, en het zijn alle gebreken van de Franse bureaucratie uitgebreid tot de afmetingen van een heel continent.”, zo schrijft hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Emmanuel Macron wil ‘recht op abortus’ en ‘bescherming van milieu’ verankeren in Europese Grondrechten”

Plaats een reactie

Delen