Theo Francken (Belga)

Theo Francken (Belga)

Binnenland politiek

Francken: “Belgisch niet-essentieel diplomatiek personeel moet zo snel mogelijk weg uit Oekraïne”

Pieter Van Berkel

N-VA-Kamerlid Theo Francken wil dat België, in navolging van de Verenigde Staten, zo snel mogelijk niet-essentieel diplomatiek personeel weghaalt uit de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat zegt hij in De Ochtend op Radio 1.

Francken is lid van het NAVO-parlement, waar vanmorgen de ontwikkelingen in Oekraïne besproken werden. Rusland verzamelde de afgelopen weken tienduizenden troepen aan de grens met het Oost-Europese land.

De Verenigde Staten lieten zondag de gezinnen van diplomaten in Kiev weghalen, omdat gevreesd wordt dat “er elk moment een Russische invasie kan plaatsvinden”. Ook het Verenigd Koninkrijk liet personeel terugroepen.

De N-VA’er roept minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) op om hetzelfde te doen. Wilmès liet maandag alvast weten dat een evacuatie nog niet aan de orde is. “Gezien de post beperkt is tot essentieel personeel, is een evacuatie op dit moment niet aan de orde”, klinkt het bij Buitenlandse Zaken.

Daarnaast vindt Francken dat Belgische troepen beter niet op missie gestuurd worden naar Mali. In de plaats daarvan worden ze beter “hier ter beschikking gehouden voor het geval dat het escaleert aan de Oostgrens van de NAVO”. “Het is belangrijk dat we ons loyaal blijven opstellen binnen het bondgenootschap”, klinkt het nog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Francken: “Belgisch niet-essentieel diplomatiek personeel moet zo snel mogelijk weg uit Oekraïne””

  1. Het ziet er met de dag slechter uit voor Oekraine ,en de westerse bondgenoten kijken ernaar en slapen verder, Stuurt de Navo troepen naar ginder of kijken ze angstig vanuit het luie Brussel verder ??

Plaats een reactie

Delen