Trainingskamp Al-Shabaab (Foto YouTube Channel 4)

Trainingskamp Al-Shabaab (Foto YouTube Channel 4)

Uncategorized

Mozambikaanse terrorist verklaart in video intentie wereldwijde jihad

Sonja Dahlmans

In een video op het internet verklaart een Mozambikaanse terrorist, Juma Saide Mussa, dat het doel achter de jihadistische aanslagen in Mozambique de overheersing van de islam in dat land zou zijn. Ook stelt de gevangengenomen rebellenleider dat het een nevendoel is van de groep om de globale jihad te ondersteunen.

De man zou zelf twee jaar geleden door opstandelingen gevangen genomen zijn en daarna tot een leiderspositie binnen de jihadistische groep zijn opgeklommen. Tot aan het moment van zijn gevangenneming. Bronnen die hem kennen van voor zijn gevangenschap door het jihadistische netwerk, zeggen dat hij niet eerder radicaliseerde. De man komt uit het district rondom Cabo Delgado in het noorden van Mozambique, waar sinds enkele jaren reeds veel jihadistisch gerelateerd geweld voorkomt. Tijdens een aanval op het dorp Pangane in 2020 zou de man door jihadisten zijn meegenomen en gerekruteerd.

Visser

Het dorp Pangane is een vissersdorp en naar verluidt was Mussa voor hij werd meegenomen door de jihadisten zelf zeeman dan wel visser. Een van de redenen voor zijn eigen ontvoering zou juist zijn geweest dat een dorpsgenoot de jihadisten had verteld dat Mussa zeeman was. Zijn werkgever van voor hij werd ontvoerd door de opstandelingen werd zelf eens van betrokkenheid bij terrorisme beschuldigd. Ondanks dat hiervoor geen bewijs werd geleverd, werd deze wel tot een boete veroordeeld.

Hij vertelde het Mozambikaanse leger dat hij vanaf dan met een schip rebellenleiders, benodigdheden en gestolen goederen voer. Al snel kreeg hij meer verantwoordelijkheid en Mussa zou zelfs een aantal operaties hebben geleid. De groep zou ten minste acht boten hebben gestolen en daarmee gereisd hebben tussen Pangane en Mocímboa da Praia, vlakbij de grens met Tanzania. Van daaruit is het jihadisme in de regio begonnen en heeft het zich verder ontwikkeld.

Bondgenoten ‘kruisvaardersnaties’ gedood

Al-Shabaab Mozambique pleegde in maart 2021 een aanslag in Palma, de hoofdstad van Cabo Delgado. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven. In dit district worden met regelmaat christelijke gevangenen genomen, vermoord of gedwongen te vluchten voor het geweld. Na deze aanslag, waarbij westerlingen, christenen en veiligheidspersoneel werden gedood, verklaarde Islamitische Staat in een videoboodschap dat bondgenoten (Al-Shabaab) mensen van de “kruisvaardernaties” had gedood.

Er is nog geen officiele erkenning van de validiteit van de video.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Mozambikaanse terrorist verklaart in video intentie wereldwijde jihad”

Plaats een reactie

Delen