Uncategorized

NAVO-raad over Rusland komt bijeen in Brussel

Wannes Neukermans

Vertegenwoordigers van de 30 NAVO-landen en Rusland komen morgen in Brussel bijeen om het Oekraïne-conflict en andere actuele kwesties te bespreken. De kans lijkt klein dat er concrete zaken afgesproken zullen worden, maar het feit dat de NAVO-Rusland-raad bijeenkomt, wordt als iets positief gezien. Het is de eerste keer sinds juli 2019 dat de raad bijeenkomt.

Men verwacht dat Rusland tijdens de bijeenkomst zijn voorstellen voor nieuwe veiligheidsovereenkomsten zal promoten. De Russen willen vooral dat de NAVO niet verder uitbreidt: zeker Oekraïne mag van Poetin niet toetreden tot de alliantie.

10.000 troepen aan grens

De NAVO daarentegen zal eisen dat Rusland zijn troepen in de buurt van de grens met Oekraïne terugtrekt. Het Westen beschuldigt de Russen er namelijk van troepen in te zetten in gebieden aan de grens met Oekraïne. Volgens Amerikaanse informatie zouden er intussen zo’n Russische 100.000 soldaten zijn in de buurt van de grens met Oekraïne. Er wordt gevreesd dat Russische soldaten het land kunnen binnenvallen. Rusland ontkent dergelijke plannen, hoewel ze het niet expliciet uitsloten.

Onder andere de viceminister van Buitenlandse Zaken Alexander Groesjko zal naar verwachting Rusland vertegenwoordigen. De NAVO wordt vertegenwoordigd door de ambassadeurs bij de allianties. Voor de VS zal viceminister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman aanwezig zijn. Sherman leidde maandag al de delegatie van de VS bij bilaterale besprekingen met Rusland in Genève. Dat overleg leverde niet meteen concrete resultaten op, maar het werd wel gezien als een mogelijke stap naar verdere gesprekken.  Donderdag is er in Wenen nog overleg voorzien binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Eerder vandaag raakte bekend dat de Oekraïns president Volodimir Zelenski een top wilde samenroepen met Rusland, Frankrijk en Duitsland binnen het Normandiëformat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “NAVO-raad over Rusland komt bijeen in Brussel”

  1. Destijds is belgie in het leven geroepen als bufferstaat tussen Frankrijk, Duitsland en Groot Britannie. Laat Ukraine de buffer zijn tussen Rusland en Polen en de rest van West Europa.

  2. Toen ik in de direct omgeving van Köln mijn verplichte legerdienst deed in 1973 maakten ze ons toen al wijs “dat de Rus wil binnenvallen” . Maar dat zou dan niet mogen onder het week-end geweest zijn wanneer die beroepsmilitairen (“gamellenboefers”) grotendeels even terugkeerden naar België en miliciens dan geacht werden “de Rus” alleen tegen te houden. Wij kregen zelf les om “Russische militairen” en hun “jeeps” e.d. te herkennen. Gelukkig boden goedkope pintjes in de kazerne kantine en “Olinda” bierworstjes (huismerk van Minister van Defensie VDB) troost toen wij met van angst knikkende knieën aan “pinten heffen” deden om onze biceps te doen vergroten.

Plaats een reactie

Delen