PEPIJN. Prijs eieren door het dak: gevolg van wereldvreemd beleid

Illustratie van eieren. Illulstratie: Shutterstock.

Regelneverij

PEPIJN. Prijs eieren door het dak: gevolg van wereldvreemd beleid

Pepijn Demortier

VRT NWS kwam zaterdagochtend met een opvallend stuk over de prijs van onze eieren. Of u er zelf al bij heeft stilgestaan of niet: de prijs van eieren is de afgelopen maanden fors gestegen en bereikt ondertussen recordhoogten. In Kruishoutem, waar wekelijks de richtprijs voor eieren wordt bepaald, is de prijs van 100 scharreleieren in twee maanden tijd gestegen van €9,76 naar maar liefst €13,96. 

Dat de prijs van eieren schommelt is niet ongewoon, noch dat de prijzen sterk stijgen rond feestperiodes zoals Pasen, maar experts waarschuwen dat de prijzen dit keer structureel hoog kunnen blijven. Zo wordt er door de Boerenbond onder meer met een beschuldigende vinger gewezen naar de strenge regelgeving omtrent stikstof en dierenwelzijn. Hierdoor zou het aantal pluimveebedrijven in ons land gestaag afnemen. Wat de prijs van eieren uiteraard niet ten goede komt.

De prijs van wereldvreemd beleid

De steeds strenger wordende regelgeving treft niet alleen Vlaamse boeren, maar evengoed hun Nederlandse en Duitse collegae. Steeds minder boeren investeren nog in leghennenbedrijven, waardoor de sector steeds verder onder druk komt te staan.  Import van goedkopere eieren uit Oost-Europa lijkt een oplossing, maar dit zet onze pluimveehouders in een nadelige concurrentiepositie omdat deze eieren vaak onder lagere standaarden geproduceerd worden.

Daarnaast gaan de prijsstijgingen uiteraard niet enkel over eieren, maar ook over alle producten waarin eieren worden verwerkt, zoals koekjes, gebak, pannenkoeken, quiche en tal van andere gerechten. De kans dat, naast eieren, ook een heel aantal producten in uw winkelkar binnenkort weer wat duurder worden, lijkt dus bijna onvermijdbaar te zijn.

Hoewel ook de wereldwijde vogelgriep een belangrijke rol speelt in de prijsstijgingen, moet dit nieuws toch vooral als een wake-up call ervaren worden. Door wereldvreemd en ideologisch beleid te blijven voeren, vernietigen we stilaan onze eigen landbouwsector, worden basisproducten plots luxeproducten en worden hardwerkende mensen keer op keer in hun portefeuille getroffen. Tijd voor verandering.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines. Iedere dag schrijft Pepijn een prikkelend opiniestuk voor PAL over hét onderwerp van de dag.

1 gedachte over “PEPIJN. Prijs eieren door het dak: gevolg van wereldvreemd beleid”

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen