ArcelorMittal (illustratie)

Uncategorized

Rekeningen ArcelorMittal geblokkeerd op beschuldiging van belastingontduiking

Wannes Neukermans

De Oekraïnse bankrekeningen van staalfabrikant ArcelorMittal zijn door een rechtbank bevroren nadat een senior executive van het bedrijf beschuldigd werd van belastingontduiking. De multinational, dat de tweede grootste staalproducent ter wereld is en in ons land fabrieken heeft in Gent, Genk, Geel en Luik is tevens de grootste buitenlandse investeerder van Oekraïne. De afgelopen jaren kwam het tijdens verschillende belastingsonderzoeken in opspraak. Dat schrijft The Financial Times.

De multinational kocht de staalfabriek in Kryviy Rih op in 2005 voor zo’n 5 miljard dollar. Dat is de grootste staalfabriek in Oekraïne en één van de grootste in Europa. Sindsdien pompte het bedrijf naar eigen zeggen nog eens 4,8 miljard dollar in het land.

Een rechtbank in Oekraïne oordeelde op verzoek van het parket-generaal om de rekeningen van ArcelorMittal te bevriezen. Dat resulteerde in de stopzetting van financiële transacties, mede door de angst voor een Russische inval. Rusland heeft meer dan 100.000 troepen in de buurt van de grens met Oekraïne ingezet en eiste dat de VS en de NAVO akkoord gaan met het feit dat voormalige Sovjetstaten zich niet bij westerse militaire allianties mogen aansluiten.

Politieke druk op buitenlandse investeerder

Oekraïense gerechtelijke documenten beschuldigden de financiële directeur van de staalgroep van het niet betalen van achterstallige belastingen. Het zou gaan om zo’n 81 miljoen dollar. De beschuldigingen zijn gebaseerd op onderzoeken uitgevoerd door door de contra-inlichtingendienst Security Service. Het zou gaan om de laatste van een aantal rechtszaken tegen het bedrijf omwille van ongeregeldheden bij de belastingen.

Arcelormittal beweert echter onschuldig te zijn. “Het bedrijf beschouwt deze beschuldigingen als ongegrond en een duidelijk voorbeeld van politieke druk op een grote buitenlandse investeerder”, schrijft het bedrijf in een persbericht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Rekeningen ArcelorMittal geblokkeerd op beschuldiging van belastingontduiking”

  1. Als Arcelor-Mittal verdwijn uit de Gentse haven is het ook gedaan met Volvo-Gent, Geel, Genk en Luik die ook hun staal uitvoert o.a. naar de Zweedse Volvo fabriek. Er is nu al weinig interesse voor buitenlandse investeerders om hier voet aan de grond te zetten en daar zullen niet alleen de groenen voor helpen zorgen, maar ook onze incompetente politiek.

Plaats een reactie

Delen