De Russische president Vladimir Poetin - Afbeelding: Shutterstock

De Russische president Vladimir Poetin - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Rusland wil respectvolle relaties met Washington en het Westen behouden

Niels Geerinck

Rusland wil de goede betrekkingen met de Verenigde Staten en het Westen onderhouden. Dat liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zondag weten. De relatie tussen Rusland, de NAVO en de VS staat al geruime tijd onder spanning vanwege de Russische manoeuvres nabij de grens met Oekraïne.

De troepenopbouw van Rusland langsheen de Oekraïense grens, maakt het Westen erg nerveus. Volgens de Russische autoriteiten gaat het om een militaire oefening. De NAVO en bondgenoten denken daarentegen dat het land een invasie van Oekraïne aan het voorbereiden is.

Rusland ontkent met klem dat het Oekraïne wil onderwerpen maar laat zich wel negatief uit over de eventuele toetreding van hun buurland tot de NAVO. Daarom vraagt Moskou de afwijzing van het lidmaatschap van Oekraïne. “We kunnen wel niet in een positie blijven waarin onze veiligheid regelmatig wordt geschonden. Elke keer blijkt de grens van de NAVO-landen verder richting het oosten opschuift. We willen goede, eerlijke, wederzijds respectvolle en gelijkwaardige betrekkingen met de Verenigde Staten, net als met elk ander land in de wereld“, aldus Lavrov.

Juridisch bindende garanties

Een toetreding van Oekraïne zou de verhoudingen tussen Rusland en het Westen ernstig onder druk zetten. Het hoofd van de Russische diplomatie wil niet enkelen alleen garanties of politieke toezeggingen maar eist ook juridisch bindende garanties, waarbij er rekening wordt gehouden met de belangen van Rusland.

Moskou stuurt spoedig een verzoekschrift richting de landen die deel uitmaken van de NAVO waarin ze dan moeten verklaren “hoe ze van plan zijn de toezegging uit te voeren en hun veiligheid niet te versterken ten koste van de veiligheid van anderen.”

“Wij willen geen oorlog. En we hebben het helemaal niet nodig. Degenen die het opleggen, vooral westerlingen, streven hun eigen egoïstische plannen na”, zo benadrukt het hoofd van de Russische Veiligheidsraad Nikolai Patrushev.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Rusland wil respectvolle relaties met Washington en het Westen behouden”

  1. Te snel afgedrukt.
    Poetin heeft een uitweg nodig anders kan hj domme dingen doen, en daar worden we, zo vrees ik, niet beter van. Anderzijds mag hij geen cadeau krijgen als Hitler met het Sudentenland in 1938. Moeilijk evenwichtspolitiek voor het Westen. Ik denk dat het er alle voordeel bij heeft een soort militair pact af te sluiten met de grommende Beer, zoniet verplichten we hem om in de armen te vluchten van China.

Plaats een reactie

Delen