Uncategorized

Zorgsector dubbel zo vaak slachtoffer van cyberaanvallen in 2021

Wannes Neukermans

Vorig jaar is het aantal cyberaanvallen op Belgische bedrijven met maar liefst 80 procent gestegen. Dat zegt het Israëlische bedrijf Check Point, dat veiligheidssoftware ontwikkelt. Vooral binnen de gezondheidszorg stegen de aanvallen fors: in die sector werden organisaties zelfs dubbel zo vaak geviseerd.

Volgens de onderzoekers van Check Point werd een bedrijf of organisatie in België in 2021 wekelijks gemiddeld 643 keer aangevallen. Het gaat om een stijging met 81 procent in vergelijking met 2020. Met name bedrijven en organisaties in de gezondheidszorg werden geviseerd. Gemiddeld kreeg een bedrijf of organisatie in de sector te maken met wekelijks 1.507 aanvallen. Ook bedrijven die internetdiensten aanbieden (gemiddeld 1.146 aanvallen per week per organisatie, +133 procent) en ondernemingen in de transportsector (738 aanvallen, +74 procent) lagen bijzonder onder vuur.

Zahier Madhar, security engineer bij Check Point België, wijst enkele verklaringen aan: “We zien dat de attack vectors (de manier waarop hackers een systeem binnendringen) ontzettend aan het groeien zijn doordat steeds meer producten worden gekoppeld aan het internet. Hierdoor ontstaan er extra targets voor de hacker.” De statistieken van Check Point zijn gebaseerd op de gegevens die het bedrijf verzamelt en analyseert in zijn “ThreatCloud”-toepassing, waarmee het wereldwijd bedreigingen in realtime monitort. Eerder deze week raakte bekend dat ook Defensie slachtoffer werd van een immense cyberaanval.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen