Afrikaanse migranten komen toe in Salerno, Italië - Afbeelding: Shutterstock

Afrikaanse migranten komen toe in Salerno, Italië - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Illegale migratie richting Europa steeg in januari met 78 procent

Niels Geerinck

In de eerste maand van 2022 maakten er ongeveer 13.160 mensen illegaal de oversteek naar Europa. Dat is een stijging van 78 procent tegenover dezelfde periode in 2021 en een stijging van 23 procent tegenover twee jaar geleden. Dat meldt Frontex in een rapport. Onlangs werd een studie afgenomen waaruit bleek dat het merendeel van de Europese burgers niet gewonnen is voor het idee van een steeds toenemende migratiestroom.

Ondanks de coronapandemie bleef het aantal illegale aankomsten aan de Europese grenzen stijgen. In 2021 rondde het aandeel niet-reguliere migranten net niet de kaap van 200.000 aankomsten. Toch werd het een ‘recordjaar’ dat zelfs de crisis van 2017 oversteeg.

Balkanroute en Oostgrens

De verschillende routes richting Europa kennen elk hun ontwikkelingen. Een opmerkelijke stijging deed zich voor op de Westelijke Balkanroute, daar kwamen in januari zo’n 5.826 niet-reguliere migranten toe. Daarmee vormen zij een stijging van 148 procent tegenover het jaar voordien. De meesten onder hen waren afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Turkije.

De druk aan de Europese Oostgrens nam sinds januari af. Die grens vormde vorige zomer echter een centraal punt van conflict, waarbij Wit-Rusland vluchten richting Minsk inlaste om illegale migranten over te brengen naar de grens met Polen en zo de druk op de Europese Unie op te voeren. Waarbij uiteindelijk een vertienvoudiging van het aantal migranten plaatsvond. Door het actief terugkeerbeleid en de standvastigheid van Polen, nam de druk aan die grens in januari met 75 procent af.

Middellandse Zeeroute

De meest gebruikte route is nog steeds degene die centraal door het Middellands Zeegebied loopt. Ook hier deed zich een stijging van 107 procent tegenover vorig jaar voor. Bijna 2/3 van de overtochten waren vertrokken vanuit Libië. Daarbij gaat het vooral om mensen afkomstig uit Egypte, Bangladesh of Ivoorkust. De migrantenstroom die vertrekt vanuit Tunesië bestaat dan weer voor 67 procent uit Tunesiërs zelf.

De route die over de oostelijke kant van het Mediterrane gebied loopt, onderging een lichte stijging van 28 procent in vergelijking met januari 2021. Op het Griekse eiland Cyprus was er een forse stijging merkbaar van bijna 48 procent. Daar zijn het veelal Congolezen, Syriërs of Nigerianen die vervolgens de oversteek richting Europa maken.

Kanaalmigratie

Een absolute ‘koploper’ uit het rapport blijkt de illegale migratie richting het Verenigd Koninkrijk te zijn. Daar steeg het aantal overgangen met bijna 300 procent tegenover januari 2021. De ‘dagrecords’ worden quasi wekelijks verbroken.

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn al geruime tijd in gesprek. Eerder deze maand lieten de Franse autoriteiten weten een ‘cameraschild’ te installeren in alle kustgemeenten van waaruit de illegale oversteken plaatshebben.

Europeanen willen minder migratie en beter beveiligde grenzen

De -illegale-migratie richting Europa en de Europese Unie blijft dus stijgen. Die trend staat echter in schril contrast met wat de Europese burgers eigenlijk wensen en denken over migratie.

Volgens een studie door het Duitse onderzoeksinstituut INSA Consulere, op vraag van de Europese ID Groep, blijkt dat de meerderheid van de Europeanen verkiest om de migranten opvang te verschaffen in eigen regio, dan ze in Europa te ontvangen. “De resultaten spreken voor zich”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang).  “Beter beveiligde grenzen en opvang in eigen regio worden zeer breed gedragen.”

Het onderzoeksinstituut bevroeg duizend deelnemers uit tien verschillende EU-lidstaten, uit de ondervraging blijkt een gevoel van mishagen en voelen de Europeanen zich niet gehoord inzake het migratievraagstuk. “Voor Vlaanderen bleek dat slechts 35 procent vindt dat er rekening wordt gehouden met zijn of haar visie omtrent immigratie. En we zien een gelijkaardige trend in alle landen waar het onderzoek werd afgenomen, enkel in Nederland ligt het lichtjes anders. De afstand tussen het beleid en de burger is dan ook vrij groot. Zo blijkt dat in Vlaanderen slechts 30 procent van de bevraagden al had gehoord van het EU-migratiepact“, aldus Vandendriessche.

Uit de cijfers blijkt dat 55 procent van de Vlamingen gewonnen is voor een betere beveiliging van de Europese buitengrenzen. In Polen, Hongarije en Duitsland blijkt 2/3 van de ondervraagden zich in het idee te vinden. “Ook over de transparantie van het beleid waren de respondenten van alle tien landen het eens”, vervolgt Vandendriessche. “Er moet meer duidelijkheid komen over de kosten en baten van immigratie en integratie.”

De verdere uitwerking van opvang in eigen regio vormt voor de ondervraagden ook een absoluut speerpunt in het gewenste migratiebeleid. “De opvang van immigranten zou dan weer beter dichtbij het land van herkomst moeten plaatsvinden, zo geeft 73 procent van de Vlamingen aan. Een trend waarin Vlaanderen gevolgd wordt door de andere landen”, zo klinkt het. “We zien bevestigd dat zaken zoals beter beveiligde grenzen en opvang in eigen regio, breed gedragen worden in Vlaanderen en in Europa.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Illegale migratie richting Europa steeg in januari met 78 procent”

  1. Subsidies afnemen van lidstaten die, volgend de EU, de rechtstaat aantasten, maar diezelfde EU pleegt wel schuldig verzuim als het op de bescherming van de buitengrenzen aankomt.

  2. iedere migrant die binnenkomt moet onmiddellijk gecastreerd worden.Vrouwen moeten onvruchtbaar gemaakt worden.Als we niet ingrijpen zullen we omvolkt worden binnen de 10 komende jaren.

  3. “Proberen gaat mee” voor die illegale indringers vermits ons vermeend Defensieapparaat toch niet ingrijpt, noch de Marine, noch de Landmacht die niet binnenands actief op zoek gaat naar illegale infiltranten. Vergeet niet dat er al 2 vermeend éénmalige (sic) regularisaties gepleegd zijn waarbij de Overheid het misdrijf “illegaal verblijf” niet sanctioneerde doch inconsequent beloonde met een “regularisatie”(sic) . De Overheid pleegde hiermee “discriminatie op basis van (Belgische) afkomst” vermits een Belg die een (ander) misdrijf pleegt en daarbij gevat wordt, uiteraard wel gesanctioneerd wordt ! Ge kunt het niet zo gek bedenken of het kan toch geschieden in onze tricolore scherts “democrazy”, de LOBBYcratie Belzeike.

Plaats een reactie

Delen