Kerncentrale Doel. Foto Photonews

Kerncentrale Doel. Foto Photonews

Uncategorized

Studie Universiteit Antwerpen toont gevolgen van kernuitstap: black-outs, nog duurdere stroom en meer CO2

Ward Van Meensel

Als onze kerncentrales gesloten worden tegen 2025 zou dat kunnen leiden tot zware gevolgen, zo schrijft Het Laatste Nieuws. De kernuitstap zou leiden tot zware black-outs en forse prijsstijgingen. Het onderzoek naar de gevolgen is uitgevoerd door wetenschappers verbonden aan de Universiteit Antwerpen.

“Het eerste gevolg is dat België na een kernuitstap veel meer zal moeten steunen op gascentrales”, aldus de onderzoekers. De grotere steun op gascentrales zou het moeilijker maken om de afgesproken doelen in verband met het verminderen van CO2-uitstoot te behalen. Ook zullen de gasprijzen fors stijgen. Ook zon- en windenergie is volgens de onderzoekers geen oplossing op lange termijn. De grote investeringen die regelmatig in windturbines gestoken moeten worden zouden de energieprijs kunnen laten stijgen met minstens 30 procent. Ook zouden er (mogelijk frequente) black-outs plaatsvinden.

Buitenlandse import

Als laatste punt geven de onderzoekers mee dat België in geval van een kernuitstap zwaar in de schulden zou lopen bij haar buurlanden. Op jaarbasis zou een derde van de energie nodig in ons land uit het buitenland geïmporteerd worden. De wetenschappers stellen zich hierbij de vraag of onze buurlanden de benodigde energie zelf nog op overschot zouden hebben.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Studie Universiteit Antwerpen toont gevolgen van kernuitstap: black-outs, nog duurdere stroom en meer CO2”

  1. Het is goed dat de UAntwerpen in deze studie bevestigt wat al lang duidelijk was. Alleen de blinde mollen in de regering en de meerderheidspartijen zullen het niet willen weten, doodsbang als ze zijn van onenigheid en verkiezingen. === >> Zwier Groen buiten en verzeker onze elektriciteitsproductie, politici.

  2. Dat had het gewone volk écht niet zien aankomen…

    Met dank aan Groen (of was het toen nog Agalev?).
    Het ontwikkelen en bouwen van degelijke kerncentrales kost veel tijd.
    In plaats van de vermeend groene toer op te gaan hadden we al jaren geleden naar nieuwe kerncentrales moeten uitkijken.

    Zelfs al zou de regering nu plots hun fout inzien en meteen (ondoordacht) geld tegen nieuwe kerncentrales aangooien dan nog zullen we een aantal jaren met tekorten moeten slikken.

  3. De econoom wijlen Prof.Emiel Van Broekhoven heeft hier jaren geleden al voor gewaarschuwd, maar zijn boodschap werd niet au serieux genomen aan de woke en klimaatallarmistische Universiteit Antwerpen!

  4. Tinne Van Der Straten zal de geschiedenis ingaan als de vrouw die in België het licht heeft uitgedaan. En gans Vivaldi stond erbij en keek er naar! Heel Vivaldi zou eigenlijk moeten vervolgd worden wegens misdaden tegen de menselijkheid!

  5. 87% van de Vlamingen, 83% van de Walen willen nog kernenergie na 2025 tot een waardig alternatief gevonden is. Maar dit land dat zich democratie noemt, vindt dat 13% van de Vlamingen en 17% van de Walen het voor het zeggen moeten hebben en zo zal het gedaan zijn met de kerncentrales en het licht zal uitgaan in de winter.

  6. De ua hebben we daar zeker niet voor nodig, zeker niet met een rector die liefst van al zich snel distantieert van zijn eigen onderzoekers en naar zijn broodheren schikt door dit niet als officieel standpunt te klasseren.

Plaats een reactie

Delen