CD&V chairman Joachim Coens poses for the photographer at the start of the digital innovation congress 'Power On' of Flemish Christian Democrat party CD&V, Saturday 11 December 2021 in Oudenaarde. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Uncategorized

Coens stelt dat kernuitstap er niet komt

Wannes Neukermans

Nu zelfs Ecolo en Groen van hun radicale antinucleaire standpunt lijken af te wijken, lijkt de kernuitstap er uiteindelijk toch niet te komen. Dat verklaarde ook CD&V-voorzitter Joachim Coens, maandag op Radio 1. Door de oorlog in Oekraïne wil niemand afhankelijk zijn van Russisch gas.

“Ik denk dat we zullen vaststellen dat het effectief nodig is het Plan B waar al sprake van was te activeren en te gaan praten met Engie”, aldus Coens in het programma De Wereld Vandaag. Dat zogenaamde Plan B is de verlenging van de levensduur van de centrales Doel 4 en Tihange 3. Plan A is de volledige sluiting van de kerncentrales in 2025, waarbij een groot deel van die capaciteit zou worden opgevangen door gascentrales.

Coens bevestigt dat verdere stappen naar hernieuwbare energie belangrijk zijn, om volledig energie-onafhankelijk te worden. Maar vooraleer dat mogelijk is met hernieuwbare energie, zijn er nog minstens enkele decennia nodig. Daarenboven speelt ook de bevoorradingszekerheid en de prijs een rol. “Die bevoorrading lijkt nog verscherpt – er was al een issue rond – zodat we de vraag kunnen stellen of we zonder die kernenergie kunnen vandaag”, aldus de CD&V-voorzitter, die er dus van uitgaat dat de verlenging nodig zal zijn.

Hij verwacht dat het volledige dossier volgende week op tafel zal belanden. De prijszetting is volgens hem daarbij een topprioriteit. Eerder op de dag leken Groen en Ecolo een opening te maken voor een verlenging van de kerncentrales, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De deadline voor de beslissing werd in het verleden niet gehaald en is nu verschoven naar 18 maart. In het verleden leek dit thema een breekpunt te kunnen worden voor deze regering, maar de oorlog in Oekraïne lijkt alle neuzen meer in dezelfde richting te duwen.

Alles over de kernuitstap: palnws.be/tag/kernuitstap/

https://redactie.palnws.be/2022/03/theo-francken-de-russen-laten-hun-oorlogsfactuur-betalen-door-het-westen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “Coens stelt dat kernuitstap er niet komt”

  1. De energierekening was al duidelijk aan het stijgen voor de Oekraïne crisis. Wie zijn/waren de begunstigden van deze stijgingen?
    Wil de media eens voor een keer hun werk doen, of valt dit verhaal ook onder de censuur?

  2. Van der Straeten hadt duidelijke afspraken met Gazprom, en vond het niet erg, dit land 40x meer te bevuilen door kerncentrales te sluiten. Merkel wist wat ging komen, en is mee de oorzaak en medeplichtig aan het huidig probleem, ze is dan wijselijk vroegtijdig opgestapt. Tinne kan dit best nu ook doen.

  3. Hun bocht van 180 graden kunnen deze partijen nu toeschrijven aan de agressie van Poetin om maar niet de oppositie te moeten volgen in haar verzet tegen gascentrales wegens hoge CO2 uitstoot.

  4. Wat een kazakdraaiers die tsjeven en consoorten, België neemt maar 4% russisch gas af dus de oorlog heeft er niets mee te maken, dit bewijst de onkunde en het gebrek aan vooruitzien van vivaldi. Ze zijn nog niet bekwaam om een kruidenierswinkel open te houden want dezelfde dag zijn nog failliet, net zoals hun beleid.

Plaats een reactie

Delen