Het Europees Parlement in Straatsburg (Shutterstock)

Uncategorized

Te midden van Oekraïnecrisis: Europees Parlement roept op tot financiële sancties tegen Polen

Pieter Van Berkel

Het Europees Parlement heeft donderdag een resolutie aangenomen waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om financiële sancties tegen Polen en Hongarije te treffen, omdat deze landen de “principes van de rechtsstaat met voeten” zouden treden. De kwestie zet kwaad bloed in Polen, aangezien het land net nu meer dan een miljoen Oekraïense vluchtelingen ontvangt.

Met het zogenaamde ‘conditionaliteitsmechanisme’, dat sinds 2021 van kracht is, wordt geld uit de Europese begroting voor EU-lidstaten rechtstreeks afhankelijk van ‘respect voor de rechtsstaat’. Polen en Hongarije tekenden nog bezwaar aan tegen dat mechanisme, maar dat werd begin dit jaar afgewezen door het Europees Hof van Justitie.

In navolging van de uitspraak van het hof roept het Europees Parlement de Commissie nu op om sancties te treffen tegen Polen en Hongarije. Volgens het Parlement is het “hoog tijd om te reageren op de voortdurende schendingen van de beginselen van de rechtsstaat in sommige EU-lidstaten”.

Volgens de Parlementsleden moet “het geld van belastingbetalers beschermd worden tegen degenen die de waarden van de EU ondermijnen”.

De resolutie werd aangenomen met 478 stemmen voor, 155 stemmen tegen en 29 onthoudingen. Het Vlaams Belang stemde tegen en N-VA onthield zich. Verder stemden alle Vlaamse partijen voor de resolutie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

9 gedachten over “Te midden van Oekraïnecrisis: Europees Parlement roept op tot financiële sancties tegen Polen”

  1. De linkse poco en woke EU kan het niet laten vuil over Polen en Hongarije te storten. De EU is hierin niets anders dan de bondgenoot van Poetin. In zo een smerige poel zou het lot van Oekraïne gauw bezegeld zijn.

  2. Het geld van belastingbetalers zou het best beschermd worden wanneer dat geldverslindend Europees Parlement zou opgedoekt worden. Polen en Hongarije zouden beter de eer aan zichzelf houden en uit de EU stappen net zoals de Britten.

  3. Vreemde conclusie.
    Als het parlement zegt dat “het geld van belastingbetalers beschermd worden tegen degenen die de waarden van de EU ondermijnen”, moeten ze dadelijk de europese commissie in gebreke stellen, wegens roekeloos verkwisten van miljarden aan vaccins.

  4. Gvd, heel deze dwaze machtsgeile eu moet verdwijnen. Hebben ze nog niet genoeg ‘vuurke stook’gedaan met deze oorlogswaanzin. Mijn part één grote bom op heel dat eu-circus met alle rotpolitiekers erbij.

  5. Wanneer gaat Europa eindelijk stappen ondernemen tegen België, land dat al 192 jaar de principes van de rechtsstaat aan zijn laarzen lapt?
    Hoe komt het toch dat er van daar uit regelmatig onderzoeken gestart/veroordelingen en straffen uitgesproken worden op vraag van een bevolkingsgedeelte van 40% dat wel 50% van de stemmen/lusten toegeschoven kreeg maar op alle andere vlakken aan het Vlaamse infuus blijft hangen?
    Wanneer gaat er ooit een Vlaamse partij/belangengroep zich wagen aan het indienen van klachten

Plaats een reactie

Delen