Heeft de rechterzijde het Vlaams-nationalisme gemonopoliseerd? “Andere partijen hebben hun Vlaamsgezindheid zélf losgelaten”

Gerolf Annemans. Belga

Binnenland politiek

2 procent van vluchtelingen uit Oekraïne heeft andere nationaliteit

Anton Schelfaut

Tot op heden zijn er 29.752 attesten afgeleverd aan mensen op de vlucht uit Oekraïne. Dat laat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) donderdag weten. 2 procent (602 personen) heeft een andere nationaliteit dan de Oekraïense. “Wie veilig kan terugkeren naar zijn herkomstland, heeft geen automatische bescherming nodig in ons land”, benadrukt Mahdi.

Staatssecretaris Mahdi wijst erop dat sommige Europese landen soepeler zijn in de toekenning van automatische bescherming aan niet-Oekraïners. In Duitsland bijvoorbeeld, heeft ongeveer 4,5 procent van de geregistreerde vluchtelingen een niet-Oekraïense nationaliteit (13.440 personen).

Statuut tijdelijke bescherming

Studenten, arbeidsmigranten en andere buitenlanders met een niet-permanent verblijf in Oekraïne hebben geen recht op het statuut tijdelijke bescherming. Zij krijgen ook geen toegang tot het registratiecentrum. Met hen wordt een oplossing gezocht om terug te keren naar hun land van oorsprong, als ze daar hulp bij nodig hebben. Daarvoor wordt een specifiek infopunt opgericht en is ondersteuning door Fedasil beschikbaar.

Voor derdelanders die wel permanent in Oekraïne verbleven, is een aparte flow ingericht in het registratiecentrum. Zij krijgen een specifieke intake op de Heizel door medewerkers van de Dienst Vreemdelingenzaken, gevolgd door een spoedonderzoek door DVZ om te bepalen of ze veilig kunnen terugkeren naar hun land van herkomst. 

Derdelanders met permanent verblijf die niet veilig en duurzaam kunnen terugkeren naar land van herkomst, komen wel in aanmerking voor de tijdelijke bescherming. Het gaat bijvoorbeeld om een Syrisch gezin dat in Oekraïne erkend was als vluchteling of een Wit-Russische vrouw geboren in Oekraïne, die niet veilig terug kan naar Wit-Rusland.

“Iedereen die in Oekraïne zit, moet het land kunnen ontvluchten. Huidskleur en afkomst zijn niet van tel. Maar een Amerikaanse arbeidsmigrant, een Congolese student of een Tunesiër met tijdelijk verblijf hebben hier geen bescherming nodig, en moeten dus vervolgens terugkeren naar hun land. Dat lijkt me de logica zelve”, zegt staatssecretaris Mahdi.

Hulp voor terugkeer naar thuisland

Voor de terugkeer naar hun thuisland kunnen derdelanders hulp krijgen van de instellingen van de Europese Unie of de lidstaten. Via de ambassades van de betrokken landen wordt er zodra het mogelijk is een chartervlucht ingezet. De staatssecreatris laat weten dat vanuit Polen, waar de meeste vluchtelingen toekomen, er meerdere terugkeervluchten zijn georganiseerd naar Tadzjikistan met 529 mensen aan boord en Kyrgyzstan met 169 mensen die naar hun land terugkeerden. Ook konden al 5.000 Oezbeken terugkeren naar huis. Er waren ook heel veel Turken aanwezig in Oekraïne. 15.000 burgers werden gerepatrieerd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen