Josep Borrell (foto Belga)

Uncategorized

Europese Unie bespreekt met spoed nieuwe sancties tegen Rusland

Wannes Neukermans

De Europese Unie bespreekt “met spoed” nieuwe sancties tegen Moskou, zoals verschillende EU-landen eisen. Dat heeft de hoog vertegenwoordiger voor buitenlands beleid van de EU, Josep Borrell, maandag gezegd. Afgelopen weekend werd vanuit verschillende westerse hoofdsteden ontzet gereageerd op de beelden uit Boetsja, waar vele lijken van burgers aangetroffen zijn na de Russische terugtrekking. Zo reageerde ook premier De Croo geschokt op de beelden.

“De EU veroordeelt in de duidelijkste bewoordingen de gemelde wreedheden, begaan door het Russische leger in verschillende bezette Oekraïense steden die nu bevrijd zijn”, aldus Borrell in een communiqué. Er wordt dus aan een nieuw Europees sanctiepakket gewerkt, maar de 27 lidstaten moeten zich wel allemaal achter nieuwe sancties scharen.

De Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, beklemtoonde maandag bij zijn aankomst op een vergadering van de eurogroep in Luxemburg alvast dat Duitsland op korte termijn niet zonder Russische gasleveringen kan. “We moeten strenge sancties overwegen, maar op korte termijn zijn de Russische gasleveringen niet vervangbaar. Een stopzetting van de leveringen zou ons meer pijn doen dan Rusland”, klinkt het.

Sancties moeten meer effect op Rusland dan op EU hebben

Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), die België vertegenwoordigt in de eurogroep, vindt dat de beelden van het voorbije weekend in elk geval de noodzaak van een nieuw sanctiepakket aantonen. “Ik denk dat we het proces van een vijfde pakket sancties moeten versnellen. Maar natuurlijk zullen die meer effect op Rusland moeten hebben dan op de EU”, zegt hij.

Voor volgende week maandag staat een nieuwe vergadering gepland voor de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Voor eind april of begin mei staat een buitengewone top over het conflict in Oekraïne, de economische situatie en de Europese defensie gepland.  Moskou ontkent intussen dat het burgers omgebracht heeft. De beelden van lijken zijn, volgens het Russische ministerie van Defensie, “een nieuwe productie van het regime in Kiev voor de westerse media”.

https://redactie.palnws.be/2022/04/de-croo-wil-dat-gruweldaden-in-boetsja-bestraft-worden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Europese Unie bespreekt met spoed nieuwe sancties tegen Rusland”

  1. Josef Borrel heeft nog wel een pakhuis vol met conserven blikken sancties staan. Van extra light tot extra heavy! Ondertussen stroomt het geldpakhuis van de EU, juist door alle sancties, steeds verder leeg…

  2. Het enigste dat die eu idioten met hun sancties bereiken is hun ‘eigen’ volk nog meer de dieperik in te sleuren,mijn gedacht(en mag ik dat nog hebben ja).

Plaats een reactie

Delen