CD&V-voorzitter Joachim Coens. Photo News

CD&V-voorzitter Joachim Coens. Photo News

Uncategorized

Joachim Coens (CD&V) wil rijkste één procent meer belasten

Van de redactie

Weer een volkse centrumpartij worden. Dat is wat Joachim Coens, nog minstens tot eind dit jaar CD&V-voorzitter, voor ogen heeft met zijn partij. Een van zijn plannen is om de rijkste één procent van de bevolking meer te belasten, zodat gewone mensen minder belastingen moeten betalen. Dat zegt hij in een interview met De Zondag.

Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens is er een “verrijzenis” van de christendemocratische partij en bij uitbreiding van het politieke centrum nodig. Coens beschouwt de huidige Franse verkiezingen – waar naast de brede centrumpartij van president Emmanuel Macron alleen de twee populistische extremen op links en rechts meespelen – als “een waarschuwing voor ons”. “De traditionele partijen zijn daar allemaal van de kaart verdwenen. We moeten niet wegkijken van de extreme partijen”, zegt Coens. “We moeten juist het volkse van hen overnemen. Wij moeten een volkse centrumpartij worden.”

Nieuw sociaal contract

Een manier om dat te doen is de vermogenden meer belasten, zegt Coens. “Er zijn meer en meer mensen die werken en toch in de miserie zitten. Dat kan écht niet. Wie zijn best doet, moet kunnen leven zonder zorgen”, zegt Coens. “We moeten daarom naar een nieuw sociaal contract tussen overheid en burger. Kort samengevat: de rijkste één procent moet meer bijdragen, zodat de lasten voor de gewone mensen verlaagd kunnen worden. Wie werkt, moet meer overhouden.”

Dat zijn partij de minister van Financiën levert in de federale regering, in de persoon van Vincent Van Peteghem, is volgens Coens niet voldoende om dat te kunnen invoeren. “De realiteit is: wij zijn een partij van elf procent. Wij zijn dus niet almachtig. De MR wil zelfs niet weten van de afschaffing van de woonbonus voor de tweede woonst. Dat zegt genoeg, zeker? Ik begrijp daar trouwens niets van, maar enfin. Het is daarom dat wij weer groter moeten worden. Zodat we sterker zijn. Zodat we onze wil meer kunnen doordrukken.”

Radicale voorstellen

Een gepland congres zou al een eerste stap zijn richting een radicale koerswijziging. “We gaan in oktober een congres houden over het inkomen van mensen. Dat wordt onze corebusiness . En wees maar zeker: we zullen daar met radicale voorstellen komen.” Het idee dat de CD&V-voorzitter daarmee de concurrentie wil aangaan met PVDA doorprikt hij al snel door te zeggen dat hij zeker geen communist is.

“Dat ben ik niet. Een bedrijf mag winst maken, maar moet ook bijdragen aan de samenleving. Het is niet normaal dat grote bedrijven megawinsten maken en amper belastingen betalen, terwijl hun werknemers met moeite rondkomen. Dat werkt ook in het nadeel van de kleine ondernemingen die wel genoeg bijdragen. Een deftig inkomen voor iedereen: dat is onze strijd”, aldus de CD&V-voorzitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




14 gedachten over “Joachim Coens (CD&V) wil rijkste één procent meer belasten”

  1. Waarom komen de werknemers met moeite rond? Zou het kunnen dat de overheid meer inkomsten uit hun arbeid heeft dan de werknemer zelf? Halveer het overheidsbeslag en daar aan verbonden de overheidsuitgaven, en de wereld zal er beter uitzien.

  2. Nog meer belastingen dus… in het land met zo ongeveer de hoogste belastingdruk van de wereld.
    Dat de armen armer worden, is mede te danken aan deze hoge belastingdruk.
    Misschien eens aan denken om een paar van de 9 regeringen die ons land telt, af te schaffen.
    Dat zou een slok op een borrel schelen.
    En voor al dat geld… lamentabele dienstverlening vanuit de overheid….
    Dus: meer voor minder !!!!!

  3. CD&V moet een volkse Centrumpartij worden m.a.w de populistische toer opgaan?!Ik dacht dat populisten werden verketterd door de trados?Dat ze een elfje geworden zijn hebben ze aan zichzelf te danken.Ik begrijp trouwens niet wat die C nog in de afkorting doet?Ze hebben gedurende jaren al onze waarden en normen verloochend net zoals de andere elfjes.Ze zijn bang voor de uitslag van de volgende verkiezingen en daar wringt het schoentje.Macron is een omhooggevallen blaaskikker die enkel met de elite bezig is en Frankrijk als natiestaat wil opdoeken.Brussel moet alles kunnen beslissen en niemand anders.Coens denkt dat zijn partijtje als een Phoenix zal herrijzen door nu praatjes te verkopen waarvan niets in huis komt.De mensen zijn het moet mr. Coens dat de politieke elite die dit land hebben mismeesterd,zich vanalles kan en mag veroorloven en er op de koop toe mee weg geraakt.U verkoopt praat voor de vaak!

  4. We zullen met radicale voorstellen komen, misschien, als het niet te moeilijk is, als de anderen ook akkoord gaan, als ik maar niet ja of nee moet zeggen, als het bla bla bla enz…..
    Mossel noch vis en dan doen we deze zeediertjes nog veel onrecht. Wat een onbeduidende kloefkapper.

  5. Alles mistoestanden die hij zegt nu te willen te bestrijden kent C(?)D&V(?) al lang. Dat haar partijen in verkiezingsmodus zijn overgeschakeld belooft weinig goeds voor Vivaldi en De Croo tracht zo vlug als mogelijk het zinkend schip te verlaten.

  6. Laat ons eerst eens de parlementaire en europese wedden correct te belasten alvoerens weer in de middenklasse te graaien… Want die middenklasse gaat het weer mogen betalen

  7. En NOG ALTIJD snappen onze politiekers het niet! WEER zijn ze op zoek naar iets of iemand die ze zwaarder kunnen belasten terwijl wat wij ECHT nodig hebben een regering is die verantwoord omgaat met ons belastinggeld en het niet versmost aan 6 regeringen en allerhande nutteloze instellingen die ze zelf opgericht hebben om later als ze uitgerangeerd zijn (met natuurlijk een vette “vertrekpremie”) daar een vet betaald postje op te nemen. Ons belastinggeld vliegt langs deuren en ramen buiten voor zaken die enkel de belangen van de politiekers dienen en niet die van het volk! Goed beheer van ons belastinggeld zou automatisch zorgen voor een algemene daling van de belastingen waardoor de bevolking meer overhoud! Maar dan hebben we een heel ander soort politiekers nodig dan wat we nu hebben!

Plaats een reactie

Delen