Zware rellen in Zweden als gevolg van bezoek islamcriticus

FunkMonk - Wikicommons

Uncategorized

Zware rellen in Zweden als gevolg van bezoek islamcriticus die Koran verbrandt

Carl Deconinck

De Deense anti-islamactivist Rasmus Paludan is op bezoek in Zweden. Dat zorgde voor heel wat problemen in de steden Linköping en Norrköping. Delen van de grote islamitische bevolking waren niet gediend met zijn aanwezigheid en zware rellen braken uit. Politieauto’s werden geplunderd en vernield. Drie politieagenten moesten naar het ziekenhuis.

Rasmus Paludan is een Deense advocaat en politicus die furore maakt op sociale media. Hij laat zich bijzonder laatdunkend uit over de islam. Paludan stichtte een politieke partij, Stram Kurs, die de islam wil verbannen uit Denemarken. Zelf zegt hij niet islamofoob te zijn, maar hij stelt wel dat in elk land waar de islam opduikt, het naar de vaantjes gaat. Paludan provoceert graag en verbrandt geregeld een Koran in het publiek. Dat wekt woede op bij veel moslims.

Paludan werd in 2020 veroordeeld tot drie maanden cel voor laster en racistische uitlatingen tegen moslims tijdens een demonstratie in Denemarken. In hetzelfde jaar weigerde Zweden hem voor twee jaar de toegang. Dat gebeurde nadat er gewelddadige rellen uitbraken in Malmö tijdens een herdenking waarbij hij een exemplaar van de Koran, gewikkeld in spek, zou verbranden, zoals hij in Denemarken meerdere keren heeft gedaan.

Gewelddadige rellen

Zijn bezoek aan de migrantenwijken in Zweden zorgde voor grote demonstraties, die snel ontaardden in gewelddadige rellen. Drie politieagenten moesten naar het ziekenhuis na confrontaties met tegendemonstranten en een civiele politieauto werd in brand gestoken. Ook andere wagens, zowel van de politie als van gewone burgers, werden aangevallen. In totaal zijn er 15 wagens in brand gestoken. Zelfs een brandweerwagen moest ontzet worden nadat relschoppers het met stenen bekogelden. De politie werd volledig overrompeld en gedwongen om te vluchten. Ze kregen daarbij ook stenen naar hun hoofd geslingerd. In veel gevallen zag de politie zich genoodzaakt hun politieauto’s achter te laten. De relschoppers stalen daarop politieapparatuur en uniformen.

(Lees verder onder de tweet.)

Onacceptabel

Nationale politiechef Anders Thornberg zei in een schriftelijke verklaring dat dergelijke acties nooit konden worden geaccepteerd. “We leven in een democratische samenleving en een van de belangrijkste taken van de politie is ervoor te zorgen dat mensen hun grondwettelijk beschermde rechten kunnen gebruiken om te demonstreren en hun mening te uiten. De politie moet niet kiezen wie dat recht heeft, maar altijd ingrijpen als er een misdrijf plaatsvindt”, zei hij in een verklaring. “Het aanvallen van politieagenten en politieapparatuur is een aanval op zowel de rechtsstaat als de democratie. We zullen ons uiterste best doen om degenen te vervolgen die betrokken zijn geweest bij zowel de rellen als het vandalisme.”

De Zweedse minister van Justitie en Binnenlandse Zaken reageerde op de zaak. “Wat men ook vindt van de extreemrechtse haatboodschap waar Paludan voor staat, het is onacceptabel om met dit ernstige geweld te reageren. Het is goed dat de politie daadkrachtig is opgetreden om de geweldplegers aan te pakken en de orde te handhaven. Ik hoop dat de gewonde agenten snel kunnen herstellen. Degenen achter de gewelddadige rellen zijn niet representatief voor de mensen in het gebied. De overgrote meerderheid in de kwetsbare gebieden wil gewoon rust en leven. Wat betreft de extreemrechtse provocateur, is dit precies het soort reactie dat hij wil zien. Het doel is om mensen tegen elkaar op te hitsen. Ik dring er bij alle goede krachten op aan kalm te blijven en zich niet te laten provoceren. De overheid volgt de ontwikkelingen continu.”

Toch Koran verbrand

Paludan kon uiteindelijk toch nog een kopie van de Koran in brand steken, onder politiebescherming. Dat deed hij op een plein in Linkoping. Er waren 200 mensen die daarbij protesteerden en ook hier barstte er weer geweld uit. De demonstranten hadden er geen begrip voor dat de politie hem beschermde.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

16 gedachten over “Zware rellen in Zweden als gevolg van bezoek islamcriticus die Koran verbrandt”

  1. Zweden wilde toch zo progressief zijn om die arme sukkelaars binnen te halen en nu zitten ze er mee. In geen enkel modern land moet je de middeleeuwen terug toelaten. Geeft alleen maar ellende. Linkse besturen helpen overal alles om zeep. Afbouw van het leger, van de politie, omarming van de islam en eigen burgers demoniseren. Komt niet meer goed.

  2. Zweden betaalt zijn ongebreideld multiculturalisme annex bruine import als gevolg daarvan cash. Met Vidaldi-regeringen en rooien/groenen aan het roer in onze grootsteden gaan we net dezelfde weg op.

  3. Grappig, steeds weer dezelfde reactie van de regeringsleiders: DIT IS ONAANVAARDBAAR! En voilà, hun werk is gedaan. Volgens hen althans! En je mag het draaien en keren zoals je wil: als iemand een bijbel verbrand heb je nog steeds niet deze agressieve reacties van vernieling en geweld. Enkel met moslims is het telkens weer van dat! En wat ik zeg is geen racisme, dat is gewoon de waarheid vertellen!

  4. Benieuwd hoe de lefties in Zweden dit weer zullen uitleggen. Ik gok op klimaat en kapitalisme. Hun verhaal wordt wel steeds moeilijker om vol te houden en dat zal hun elite stilaan zelf ook wel beginnen voelen. Ik gok dat de universalistische ideologen op een ander verhaal gaan springen, van zodra ze de kans zien (misschien was corona al een voorteken).
    En zo blijven we bezig… Wat deze mensen nodig hebben, is een herwaardering van het niet weten, en van mystiek. Niet voor iedereen nodig, maar voor deze jongens wel, anders ontsporen die.

  5. Het is erg significatief dat moslims nooit op straat komen om te protesteren tegen wat in naam van de islam wordt uitgevreten (islamitisch jihadisme, denk aan Brussel, Manchester, Malmö, Nice, New York, Barcelona, en ga zo maar door), maar altijd paraat staan als hun Mo wordt beledigd. Dat zegt genoeg over de houding van de modale moslim. Als men de islamitische uit afpelt, blijft de moslim en zijn cultuur en religie (die haaks staat op de liberale rechtsorde) altijd over.

Plaats een reactie

Delen