IMF President Kristalina Georgieva and Belgian Prime Minister Sophie Wilmes shake hands at the 2020 World Economic Forum meeting in Davos, Switzerland, Wednesday 22 January 2020. The yearly meeting takes place from 21 to 24 January with heads of governments and economic leaders. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Binnenland politiek

De Croo, De Sutter en Jambon met machtigen der aarde in de Zwitserse bergen

Belga Press Agency

Premier Alexander De Croo (Open Vld), vicepremier Petra De Sutter (Groen) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaan de komende dagen naar een bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse bergdorpje Davos, waar toppolitici en CEO’s elkaar ontmoeten om over de grote wereldproblemen te praten.

Het Wereld Economisch Forum, opgericht door de Duitse econoom Klaus Schwab, brengt al vijf decennia toppolitici, bedrijfsleiders en ngo’s bijeen. Voorstanders noemen de organisatie een superdenktank waar op hoog niveau ideeën uitgewisseld worden en vooral contacten gelegd. Critici hebben het over een elitair clubje, een praatbarak waar een sfeer van “ons kent ons” heerst.

Russen niet welkom

Het is geleden van januari 2020, net voor het coronavirus de wereld in zijn greep kreeg, dat het evenement nog fysiek heeft plaatsgevonden. Aanvankelijk was het de bedoeling dit jaar in januari de jaarlijkse gewoonte te hernemen, maar door de onzekerheid rond de omikronvariant koos de organisatie voor verder uitstel tot eind mei. Er worden bijna 2.500 deelnemers verwacht.

Het centrale thema deze keer is “Geschiedenis op een keerpunt”. Hoewel verschillende onderwerpen op de agenda staan, waaronder klimaatverandering, gezondheid en cyberveiligheid, lijkt vooral Oekraïne centraal te zullen staan. Maandagochtend zal de Oekraïense president Volodimir Zelenski een speech geven via videoverbinding. Russische deelnemers zijn deze keer niet welkom.

Tientallen regeringsleiders en top-CEO’s trekken naar het bergdorp. Onder hen Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

Antwerpse haven

Er staan een aantal Belgen op de deelnemerslijst. Vanuit de politiek zijn dat namens de federale regering premier De Croo en vicepremier De Sutter. Van de gewesten neemt Vlaams minister-president Jambon deel. Ook het Belgische bedrijfsleven is vertegenwoordigd, met onder meer toplui van Ageas, Solvay, Umicore, DEME en de Antwerpse haven.

De Croo heeft verschillende politieke en economische ontmoetingen gepland. In het officiële programma neemt hij deel aan een panelgesprek over de oorlog in Oekraïne met onder meer NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

De Sutter is in Davos om te spreken over de digitale uitdagingen, de klimaatcrisis, diversiteit en vrouwelijk leiderschap. “In tijden van klimaatcrisis en koopkrachtverlies is het meer dan ooit nodig dat de top van het bedrijfsleven en wereldleiders recht in de ogen wordt gekeken en opgeroepen wordt om die uitdagingen mee op te lossen. Door hier aanwezig te zijn wil ik de urgentie van die taak benadrukken”, legt ze uit.

Ook Vlaams minister-president Jambon heeft verschillende ontmoetingen gepland, onder meer met kandidaat-investeerders voor Vlaanderen. Tijdens de vorige edities slaagde Vlaanderen er volgens het kabinet-Jambon in om tal van internationale ondernemingen te overtuigen van zijn economische troeven. “De bedrijven die de Vlaamse delegatie in de laatste drie edities van Davos ontmoette, realiseerden in totaal 43 investeringsprojecten voor een bedrag van 3,1 miljard euro.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

14 gedachten over “De Croo, De Sutter en Jambon met machtigen der aarde in de Zwitserse bergen”

  1. DIt zal het moment zijn waarop De Croo zich in de kijker werkt om zo een internationale gouden job te versieren. Het welzijn van de Belgische burger zal wel het verste van zijn gedachten zijn. Als de vorige edities een leidraad mogen zijn, dan zullen ze wel weer met een pakket woke voorstellen terugkeren die de bevolking miljarden zal kosten, voor het klimaat, inclusieve zever of hoe we nog meer het OCMW van de wereld moeten worden, enz…

  2. Een hoop belastinggeld verspillen zodat een vent kan gaan lullen over vrouwelijk leiderschap en een hoop andere progressieve dogma’s propaganderen. Kunnen we het laten aub? Als de Croo aanwezig is zal zijn Italiaans hoertje ook wel in de buurt zijn. Zwitserland is niet ver

  3. Dat Europese en internationale instellingen als schop dienen om uitgebluste en uitgerangeerde nationale politiekers op te vangen is ronduit beangstigend.
    Als er één complottheorie steek zou houden dan maakt deze vaststelling die heel waarschijnlijk.

  4. Gokje, De Croo gaat daar voor het postje van NAVO-secretaris-generaal. Eerst was Wilmes genoemd maar nu die zich tijdelijk heeft teruggetrokken, kun je zo’n kans toch niet laten liggen. Je bent tenslotte een (g)liberaal en van dezelfde stal als Verhofstadt, Reynders en Michel(2X). Vandaar dat panelgesprek met Jens Stoltenberg ?

Plaats een reactie

Delen