Illustratie (Bron: Belga Image)

Binnenland politiek

Gents integratieagentschap krijgt Arabische naam ‘Amal’

Redactie PAL

Het integratieagentschap van Stad Gent, dat momenteel IN-Gent heet, zal binnenkort de naam ‘Amal’ dragen. Dat brengt Het Nieuwsblad. Volgens het stadsbestuur een onschuldige keuze, maar volgens de oppositie gaat het om misplaatste symboolpolitiek.

IN-Gent is het agentschap dat zich inzet voor integratie en inburgering van vreemdelingen in Gent. Naar eigen zeggen is het daarbij de bedoeling om diversiteit te stimuleren. “Gent is een superdiverse stad en dat vinden wij fantastisch”, klink het onder andere op de website. Om de integratie te stimuleren organiseert IN-Gent onder andere taalcursussen, kunnen ze ondersteuning bieden bij de zoektocht naar een job of geven ze lessen maatschappelijke oriëntatie.

‘Amal’

Binnenkort zal het integratieagentschap echter een nieuwe naam dragen. Daarbij werd gekozen voor de Arabische naam Amal. De bedoeling is dat die naam beter te onthouden zal zijn door de doelgroep die bij het agentschap terecht moet komen. “De huidige naam In-Gent blijft niet hangen en is wat verwarrend”, zegt schepen Astrid De Bruycker (Vooruit). “We willen het agentschap sterker in de markt zetten bij nieuwkomers, Gentenaars en partnerorganisaties.

Kritiek

De nieuwe naam wordt echter niet door iedereen op applaus onthaald. Zo is de oppositie in de gemeenteraad niet te spreken over de beslissing. “Het kan niet dat het stadsbestuur het integratieagentschap een anderstalige naam geeft.”, stelt Anneleen Van Bossuyt (N-VA). “Dit is een verkeerd signaal.” Volgens Van Bossuyt is de connotatie met één bepaalde cultuur niet wenselijk. “Dit is een zoveelste staaltje van misplaatste Gentse symboolpolitiek”, klinkt het.

(Lees verder onder de tweet.)

Toch wuift De Bruycker de kritiek van de N-VA weg. “Amal betekent ‘allemaal’ in het Gents en is ook een eigennaam, twee dingen die belangrijk zijn in de aanpak van de organisatie”, stelt de schepen. “Er zit dus veel meer achter, en dat dit nu met zo’n negatieve framing naar buiten gebracht wordt, neem ik N-VA kwalijk. Wie is er nu bezig met symboolpolitiek?”, vraagt ze zichzelf af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
27 gedachten over “Gents integratieagentschap krijgt Arabische naam ‘Amal’”

 1. “Gent is een superdiverse stad en dat vinden wij fantastisch”.
  Ga dan maar stappen door de centrumstraten en let bij de gebouwen op de begane grond en daarboven: alom gaten van verval, verloedering, leegstand (tenzij er krakers hun intrek hebben gevonden?). Doe de proef op de som: wandel vanuit de Veldstraat richting Sint-Pietersstation door de Kortrijksepoortstraat. De droom van Urbex-verkleefden.

 2. Inderdaad beste Nachtbraker, en bovendien één van dié gemeenten/ steden die een enorme schuldenlast meedragen dank zij het prima en vooruitziend beleid van de huidige ploeg. De werkende en belastingbetalende inwoner zal dat de volgende jaren wel voelen aan de bijkomende plaatselijke belastingen , die zullen ook fantastisch en superdivers zijn . … tenzij ze ook ergens één of andere fusie proberen zoals Mechelen … ik zeg maar.

 3. Woke-gelul, dat is het enige waar Mathias De Clercq goed in is. Steeds weer dat kleuter-geleuter over “fantastisch” en het zoveelste “positief verhaal”. Het komt de Gentenaar stilaan de strot uit. De Clercq is overigens niet meer dan de handpop van Watteeuw, de échte burgemeester van Gent.

 4. Wat voor zin heeft het mensen zoals de overgrote meerderheid van moslims te willen integreren wanneer ze zelf dag na dag aangeven dit niet te willen. Niet mogen vanuit hun cultuurgemeenschap, en niet kunnen wanneer ze hun religie au sérieux nemen. De vereniging van ex-moslims heeft daar trouwens al vaak op gewezen. Info uit de eerste bron. Het gedaas van onze woke-poco klunzen ten spijt.

 5. Dat ze daarvoor een Arabisch (Waarom geen Chinees?) woord hebben uitgekozen is feitelijk erkennen bij welke specifieke bevolkingsgroep het integratieschoentje niet knelt maar gewoon muurvast zit.

 6. Amal, dat is toch die Libanese groep terroristen die in 1985 TWA vlucht 847 heeft gekaapt. De voorlopers van Hezbollah. Google maar eens, Amal TWA.
  Toen had je ook het ‘grapje’ TWA = Travel With Amal in plaats van Trans World Airlines.
  In Gent kennen ze blijkbaar ook wat van foute en duistere grapjes.

 7. Vroeg of laat gaat het deze woke bende zuur opkomen dat ze zo meegeholpen hebben samen met Brussel de Walen en Mechelen onze cultuur en gewoonten zo te verraden alles voor de stemmen tot zelfs hun ziel verkopen en het volk hier die het land opgebouwd hebben aan de kant zetten .Wacht maar als ze eens de macht hebben zoals in Frankrijk .Dan stellen zij hier de wetten

 8. Landverraders zijn het niet meer en niet minder. morgen veranderen ze de naam van de stad nog in AL GHENTA of zoiets. Waar is de tijd toen we met zijn allen zongen “BOVEN GENT RIJST EENZAAM EN GRIJS OUD BELFORT ZINNEBEELD VAN ONS VERLEDEN” ons verleden verkwanselt door een bende groen rode nestbevuilers met een postjespakker van Open VLD als burgermeester. Jacob Van Artevelde draait zich om in zijn graf.
  Nu langs de andere kant is het ook zo dat Gent in het verleden nog meegehuild heeft met de toenmalig Franse heersers;

 9. Onze Gentse voorvaderen draaien zich om in hun graf. Schande aan De Clercq en Debruyn. Wat hebben jullie van die schone Gentse Vlaamse stede gemaakt? Multicul die de ondergang van onze Vlaamse fierheid en entiteit betekent hebben jullie tot scha en schande binnengebracht in de ooit zo mooie Vlaamse stede van Gent.

Plaats een reactie

Delen