Johan Derksen hekelt optreden van "piepkuiken" Marc-Marie Huijbregts in 'De tafel van vier': "Je schaamt je als Nederlander toch dood?"

Johan Derksen. Photo News

Uncategorized

Lachaert: “Btw op elektriciteit definitief op 6 procent houden”

Belga Press Agency

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is ervoor gewonnen om de btw op elektriciteit definitief op 6 procent te houden. Dat zegt hij zaterdag in Het Laatste Nieuws.

“Op termijn lijkt het mij logisch om de btw op elektriciteit definitief op 6 procent te houden. Zeker omdat alles – van onze auto’s tot onze verwarming – in de toekomst elektrisch moet worden om de CO2-uitstoot te verminderen”, aldus Lachaert. De btw op gas moet volgens hem wel terug naar 21 procent, omdat dat geen duurzame energiebron is.

Exploderende energiefacturen

Om de exploderende energiefacturen te drukken, besliste de federale regering dit voorjaar om de btw op elektriciteit en gas van 21 naar 6 procent te verlagen. De socialisten en groenen laten sindsdien regelmatig ballonnetjes op om die btw – toch zeker voor elektriciteit – op 6 procent te houden. Ook CD&V is voor een definitieve btw-verlaging, al moet die hand in hand gaan met een accijnshervorming om een onderscheid te maken met veelverbruikers.

Voor de liberalen lag dat moeilijk, wegens de hoge kostprijs van de maatregel. Die kost de overheid naar schatting 1 tot 1,5 miljard euro per jaar. Enkel de btw-verlaging op elektriciteit aanhouden kost “slechts” 500 à 750 miljoen euro per jaar.

Coalitiepartij MR is eveneens gewonnen voor een permanente btw-verlaging, op voorwaarde dat dit geen verdere verlaging op de inkomstenbelasting in de weg staat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

7 gedachten over “Lachaert: “Btw op elektriciteit definitief op 6 procent houden””

  1. vld onder verhofTAKS heeft de aanzet gegeven om de kerncentrales te sluiten, Lafaert zei zelfs dat men een dode niet meer kan reanimeren en plots blijven de kerncentrales open. vld zei enkele maanden geleden dat er geen budget was om de btw op elektriciteit te verlagen en nu wil men een permanente verlaging naar 6%. Wat is nu het verschil tussen een tsjevenstreek van de cvp of de praatjes van de vld? Juist niets, om toch nog boven de kiesdrempel te geraken bij de volgende verkiezingen zullen ze samen moet gaan, hun tsjeven ideologie hebben ze al gemeen. Wie gelooft zulke mensen nog?

  2. Als ze de BTW op gas verhogen, zal deze “energie Shift” hun geen windeieren leggen. Maar dan de Vlaming weer vol getroffen zal worden, doet er dan weer niet toe! Gascentrales laten bouwen met ons belastinggeld om deze stroom op te wekken en nu argumenteren dat dit geen duurzame energiebron is? Goed bezig!

    Bld kan niet anders dan akkoord gaan, want hun Waalse leenheren brullen, zullen de Vlaamse vazallen kruipen! Of hun postjes komen in gevaar!!!

  3. Dus volgens Lachaert moet je 21% BTW betalen als je je huis met gas verwarmt, want dat is geen duurzame energiebron. Maar als je je huis verwarmt met elektriciteit die geproduceerd wordt door gebruik van gas of steenkolen, zoals het in België meestal is, dan moet je maar 6% BTW betalen, want dan is dat ineens wel duurzaam? Bij Lachaert is zijn schoenmaat ook groter dan zijn IQ, precies… En dat moet dan ons land besturen😢😢.

  4. MR is het genegen als het een verdere verlaging van de inkomstenbelasting niet in de weg staat.Dat liedje horen we al jaren en ondertussen verhoogden de (onrechtstreekse)belastingen stelselmatig,want de Belgische structuur (parlementen-regeringen) met zijn koterijen is een geldverslindend monster.Lachaert predikt een vestzak broekzak operatie en alles moet electrisch worden.Zorg eerst maar dat er voldoende stroom uit de stopcontacten komt mijnheer Lachaert en vanwaar nu plotseling het draaien van uw kar?

Plaats een reactie

Delen