EU bereikt "historisch akkoord" over buitengrenzen

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Meer dan 3.000 doden bij gevaarlijke illegale migratie naar Europa over zee

Carl Deconinck

De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) meldt dat het aantal migranten die sterven op zee, terwijl ze de gevaarlijke oversteek naar Europa maken, sterk toeneemt. Vorig jaar zouden er zo meer dan 3.000 mensen zijn overleden.

UNHCR stelt een toename vast van de migratie over zee vanuit Marokko, Algerije, Tunesië en Libië. Dat gaat gepaard met desastreuze cijfers. 1.924 mensen die in 2021 de Middellandse Zee wilden oversteken, zouden zijn gestorven of vermist zijn geraakt. Daarnaast zijn er nog eens 1.153 mensen die in de Atlantische Oceaan hetzelfde lot ondergingen. Zij probeerden de Canarische Eilanden te bereiken.

De sterftecijfers liggen een pak hoger dan het jaar voordien. In 2020 stierven 1.776 mensen op dezelfde routes. Dit jaar staat de teller al op 478. De meeste overtochten naar Europa vinden plaats in gammele bootjes. Die zijn vaak overvol, maar niet zeewaardig. Wanneer zo’n bootje kapseist, is de schade vaak bijzonder groot.

Mensensmokkelaars

Bovenop die cijfers komen nog eens de sterfgevallen en verhalen van misbruiken die de migranten in Afrika zelf ondergaan. De reis van hun land van oorsprong naar de kust van Noord-Afrika is ook vol van gevaren. De routes door de Sahara of andere afgelegen plaatsen zijn berucht. Ze zijn daarbij afhankelijk van de gewetenloze mensensmokkelaars die hen overbrengen. Die mensensmokkelaars worden beschuldigd van moord, opsluiting, seksueel geweld, aanranding, gedwongen arbeid, slavernij, gedwongen huwelijken en vele andere ernstige mensenrechtenschendingen.

Volgens het door de EU gefinancierde InfoMigrants zouden er sinds 2013 al bijna 20.000 migranten zijn gestorven of vermist zijn geraakt op de Middellandse Zee. Daarmee is het een van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld. 2016 was het allerslechtste jaar. Toen verdwenen er 5.143 mensen. Dat was het gevolg van de enorme toestroom naar Europa na de uitnodigende woorden van Angela Merkel. Maar ook nu lijkt de migratiestroom naar Europa weer aan te zwellen. Frontex, het EU Grenswachtagentschap, schat dat er tussen januari en maart 40.000 illegale oversteken waren richting Europa. Dat is een stijging van 57 procent ten opzichte van vorig jaar. Het zijn de slechtste cijfers sinds 2016.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Meer dan 3.000 doden bij gevaarlijke illegale migratie naar Europa over zee”

  1. Enne … wie betaalt de extra premies aan de mensensmokkelaars ? Wie sponsort AZG ? Waar komt al dat geld vandaan om de overzetboten en hun bemanning te betalen ? Kunnen we daar eens wat meer aandacht op richten ? George Soros betaalt 50 USD voor elke Afrikaanse moslim die levend aan land gezet wordt op Europees grondgebied. Wanneer gaan we die geldstroom stopzetten ? AZG (die met hun boten de illegalen gaan oppikken) wordt o.m. gesponsord via onze Nationale Loterij (=Vlaams belastinggeld). Dat moet maar eens ophouden.

Plaats een reactie

Delen