Foto: website Schaarbeek

Uncategorized

Schaarbeek: Schepen dient klacht in tegen andere schepen voor aanranding

Wannes Neukermans

Sihame Haddioui, schepen van Cultuur, Gendergelijkheid en Kansen in de Brusselse gemeente Schaarbeek, dient klacht in tegen haar medeschepen Michel De Herde (Défi), wegens seksisme en aanranding van de eerbaarheid. De Herde, die bevoegd is voor onder andere het Franstalig onderwijs en Begroting, ontkent de feiten. Dat meldt Le Soir.

“Het begon met wansmakelijke grappen sinds ik aantrad. Er was al een seksuele opmerking over mijn lichaamsbouw tijdens het eerste personeelsfeest”, aldus Haddioui. “Over het algemeen heb ik een gevoel van onveiligheid, zeker omdat zijn handelingen escaleren.” Feiten die tijdens de gemeenteraad in oktober plaatsvonden, deden haar uiteindelijk tot actie overgaan.

“Hij begon ongepaste opmerkingen over mijn lichaam in mijn oor te fluisteren. Hij vertelde dat ik mooie borsten had. Toen hij mijn dijbeen wilde strelen, ben ik daar kordaat tegen ingegaan.” Zelf zegt ze door deze feiten in shock geweest te zijn. De politieke situatie op dat moment belette haar ervan de feiten onmiddellijk te melden, aldus Haddioui: “De budgetonderhandelingen waren volop bezig. Ik was bang om te spreken.”

De Herde ontkent

Uiteindelijk maakte Haddioui in februari intern melding bij burgemeester Cécile Jodogne (Défi). Die hield daarop een gesprek met haar partijgenoot De Herde. Intussen bevestigde die laatste dat hij over de zaak werd gehoord, maar ontkent hij alle feiten waarvan hij wordt beschuldigd. Hij vertelde “zeer verrast” geweest te zijn toen hij op gesprek moest komen bij burgemeester Jodogne.

Na dat gesprek heeft Cécile Jodogne de zetels van de twee schepenen verplaatst, zodat ze niet meer naar elkaar zaten tijdens colleges en gemeenteraden. “Ik heb gedaan wat ik kon. Dat wil zeggen, niet veel”, aldus Jodogne. Ze verwijst daarmee naar het juridisch vacuüm rondom het statuut van lokale mandatarissen. Het doet denken aan de situatie van Stéphane Roberti, de Ecolo-burgemeester van Vorst. Die zat thuis met een burn-out, maar bleef toch het volledige salaris van burgemeester ontvangen, omdat er geen sociale status bestaat voor leden van de colleges.

Sihame Haddioui stelt dat de zaak een impact heeft op haar politieke activiteiten. Ze zegt dat ze sinds 7 maart geen vergaderingen van de gemeenteraad meer heeft bijgewoond. Ook geeft ze aan sindsdien te werken vanuit horecazaken, omdat ze zich niet comfortabel genoeg voelt om terug te keren naar kantoor. Ze twijfelt zelfs of ze nog in de gemeentepolitiek wil blijven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Schaarbeek: Schepen dient klacht in tegen andere schepen voor aanranding”

  1. Laat ze in het hellegat Brussel met randgemeenten elkaar de duivel aandoen. Voor Vlamingen zijn al die echte of vermeende feiten letterlijk ‘nieuws in de rand’.

  2. Als ze gechoqueerd was door deze feiten moet ze dringend stoppen met politiek. In de politiek gebeuren wel echt choquerende feiten zoals het terughalen van Is vrouwen en de eeuwigdurende werkloosheidsvergoedingen.

  3. Zelfs in de Dorpstraat is het normaal dat mandatarissen lekker hun volledig loon blijven opstrijken tijdens afwezigheid.Rarara waar hebben we dit verhaaltje nog gehoord?!De klucht die toen werd opgevoerd – het aanstellen van juristen om deze lacune te onderzoeken – bracht geen soelaas!De >6000€ werden iedere maand netjes gestort!Politieker,een echte hondenstiel!

Plaats een reactie

Delen