(Belga)

(Belga)

Binnenland politiek

Steeds meer mensen voelen zich eerder Vlaming dan Belg

Pieter Van Berkel

De laatste jaren is het zogenaamde ‘België-gevoel’ afgenomen en zijn steeds meer Vlamingen zich eerder Vlaming dan Belg beginnen voelen. Dat blijkt uit De Stemming, een bevraging bij zowat 2.000 Vlamingen die de Universiteit Antwerpen en de VUB uitvoerden in opdracht van De Standaard en VRT NWS.

44 procent van de deelnemers aan De Stemming voelt zich evenveel Belg als Vlaming, dat is een toename in vergelijking met een eerdere studie in 2007. Toen voelde 35 procent zich nog evenveel Belg als Vlaming.

Vooral het aantal mensen dat zich eerder, of volledig, Belg voelt in plaats van Vlaams neemt af, terwijl het aantal mensen dat zich eerder of volledig Vlaams voelt toeneemt. In 2007 voelde 14 procent zich Belgisch en niet Vlaams. Vandaag is dat nog maar 7 procent. 17 procent voelde zich 15 jaar geleden meer Belgisch dan Vlaams, tegenover 12 procent nu.

Het aantal mensen dat zich Vlaams en niet Belgisch voelt nam toe van 7 procent in 2007 naar 10 procent nu. Het aantal mensen dat zich eerder Vlaams dan Belgisch voelt bleef ongeveer gelijk: zo’n 27 procent.

De groep mensen die zich eerder Vlaams voelt zit, weinig verrassend, vooral bij de electoraten van N-VA en Vlaams Belang. Ook het CD&V-electoraat neigt eerder naar het Vlaamse. De andere electoraten – PVDA, Groen, Open Vld en Vooruit – zijn dan weer ‘Belgicistisch’. Uit dezelfde peiling blijkt ook dat al deze electoraten, dus ook dat van Open Vld, linkser zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

8 gedachten over “Steeds meer mensen voelen zich eerder Vlaming dan Belg”

  1. Het electoraat van N-VA OK. Nu nog Bart De Wever, Jan Jambon en co overtuigen om dat gevoelen in beleidsdaden te vertalen, en te stoppen met overspel te plegen met de belgicisten. Of is dat misschien te veel gevraagd?

  2. Onze Bart zal in 2024 zeggen, wacht maar tot 2029 om zich vervolgens
    weer in het belgische pluche neer te planten. Het zal eerder wachten zijn
    tot de Franstalige er zelf de stekker uittrekken en aansluiten bij
    Frankrijk.

  3. Onze jongeren zijn veel beter ingelicht, of informeren zich veel gemakkelijker dan vroeger het geval was. Daardoor zijn ze veel minder geneigd de politieke standpunten van de oudere generatie zomaar over te nemen. Wanneer de V-partijen voor de verkiezingen met veel ruchtbaarheid uitpakken met cijfers en feiten, en die zijn er in overtal, die de verschillen en onrechtvaardigheden aantonen tussen Vlaanderen en Wallobrux kan dat aanleiding geven tot een politieke aardverschuiving. In plaats van hun zusterpartij te denigreren eerder toenadering zoeken.

Plaats een reactie

Delen