DeFI's Francois De Smet delivers a speech at a party congress of French speaking party DeFI (former FDF), Sunday 15 May 2022 in Wavre. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Uncategorized

Voorzitter DéFI: “Ons cordon sanitaire omvat Vlaams Belang, PTB én N-VA”

Wannes Neukermans

François De Smet, de voorzitter van de Franstalige DéFI, pleit in een interview met La Libre Belgique voor een cordon sanitaire rondom niet alleen het Vlaams Belang, maar ook de PTB/PVDA en de N-VA. DéFI, dat tijdens de laatste federale verkiezingen amper twee procent van de stemmen haalde, wil met De Smet als voorzitter aan een heropleving werken.

2024 zou volgens de interviewer laatste kans zijn voor Bart De Wever op zijn communautaire droom uit te voeren. Hoe DéFI, dat pleit voor een ééngemaakt België en vooral opkomt voor de rechten van de Franstaligen, de N-VA klein kan krijgen, legde De Smet uit. “Door meer solide en verenigd te zijn. Franstaligen kunnen ook weigeren te onderhandelen met de N-VA.”, aldus de DéFI-voorzitter.

Gedachtewisselingen tussen VB en N-VA

Volgens hem moet het cordon sanitaire niet alleen het Vlaams Belang, maar ook de PTB/PVDA en de N-VA uitsluiten. “Het nationalisme van de N-VA is gelijkaardig aan dat van het Vlaams Belang. Er worden onderling ideeën, kaders uitgewisseld. Dat zien we bij Theo Francken.”

Diezelfde Francken, Kamerlid voor de N-VA, reageerde via Twitter op het interview van De Smet. “Dit heerschap was jarenlang voorzitter van het Belgisch migratiecentrum Myria. Ik moest hem benoemen van Charles Michel (toenmalig premier, red.)”, aldus Francken. “En kijk, hij werd Kamerlid en voorzitter van de Vlamingenhaters van het FDF (voorganger DéFI). Nu wil hij een cordon tegen ons”

Al beweert Francken ook dat de oproep voor een cordon rondom zijn partij weinig indruk maakt. “Ze zitten op twee Kamerzetels en zullen nooit meer halen, maar in Brussel zijn ze goed voor 15 procent en leveren ze burgemeesters. Dit land moet gewoon opsplitsen, ze doen maar”, beweert Francken. “Het kan me hoe langer hoe minder schelen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

29 gedachten over “Voorzitter DéFI: “Ons cordon sanitaire omvat Vlaams Belang, PTB én N-VA””

  1. Dus volgens de laatste peilingen ongeveer 55% van de Vlamingen in een cordon plaatsen. Dat is echte democratie. Nu nog wachten op de eerste Ruttens van deze wereld om dit principe te onderschrijven

  2. Ze zitten nu al daar in Wallobrux op hun tandvlees. Andre Antoine van Dégage verklaarde nog onlangs dat ze Vlaanderen zullen moeten om hulp vragen, en die DeSmet begint nu tegen de schenen stampen van 55 % van die Vlamingen. Of hoe Franstalige arrogantie sommige geesten kan vertroebelen.

  3. Francken, je had ook iemand anders kunnen benoemen; in jouw functie had je kunnen / moeten weten wat voor onderkruiper dit is; eis een cordon rond deze partij haatzaaiers die al 40 jaar niets anders doet dan iedereen opstoken tegen de Vlamingen in Brussel; in vergelijking hiermee zijn het Vlaams Belang koorknapen

  4. Nog maar eens een signaal voor alle Vlamingen die nu nog steeds twijfelen en willen blijven vasthouden aan België in zijn huidige toestand. Kom na 2024 niet klagen als er geen fatsoenlijke opdeling van dit land kan gebeuren en we verder de dieperik in gaan.

  5. “Ik MOEST hem benoemen …”.’t Is dus niet alleen Slappe Jan, maar ook Slappe Theo die de dienst uitmaken.
    Waarmee het N-VA eigenlijk bezig is ? Met het verknechten van de Vlamingen te bestendigen, lijkt mij alle dagen meer en meer.

  6. Zeeeer goed, een echt maar dan ook een echt cordon tegen Vlaanderen, dan maken wij gewoon een cordon wallon en er gaan geen centjes meer naar het zuiden. Defi zal nogal rap stijgeren maar het zijn onze Vlaamse laffe politiekers die de transfers in stand houden. Stop de transfers NU!

  7. Die pipo van DéFI pleegt hiermee pure en onversneden “discriminatie op basis van politieke overtuiging”, één der “beschermde criteria” die Unia oplijst op hun webstek.

  8. Ìk merk zelfs dat ook verstandige franssprekenden slachtoffer zijn van fake news door radio mille colinnes. (Waarbij ik niet zeg dat bovenstaande torenblazer verstandig is).

  9. Défi bestaat grotendeels uit taalracisten en is niet meer dan een stadspartijtje dat amper 15 procent haalt in Brussel en in Wallonië zelfs de kiesdrempel niet kan halen, zou zich beter aansluiten bij de partij “Les Engagés” die zich dan kan laten omdopen tot “Les Misérables”.

  10. Dat Francken en Bart De Wever naar de pijpen van de Waal Charles Michel dansten is geen scoop. De voorzitter van DéFi heeft meer lef dan de kabouters van N-VA. Het FDF is er alleszins in geslaagd van Bruxelles een Franstalig (pseudo tweetalig) en derde gewest te maken. Daar kunnen Vlaamse politieke losers als BDW nog veel van opsteken. Het N-VA behaalde 16 % bij de federale verkiezingen. De grootste in het rijk der dwergen. Sukkelaars.

  11. Aan zijn naam te zien hebben de voorouders van dat ventje de wijk genomen naar Brussel om er een handeltje op te starten of voor de bourgeoisie te gaan werken (dienstpersoneel) omdat daar voornamelijk bij de franstaligen geld te verdienen was want het grote kapitaal zat daar.
    Hun kinderen werden naar franstalige scholen gestuurd want dat was de toekomst en dat stond natuurlijk chik. Als die voorouders een bezoekje brachten aan hun familie in de landelijke dorpen waar ze ooit vertrokken, waren ze maar al te fier dat hun kinderen vloeiend frans spraken en dat hun kleinkinderen geen woord vlaams meer kenden.
    Maar het kan verkeren wist Bredero al.
    Het groot kapitaal liet de waalse industrie vallen wegens steeds minder rendabel en richtte zich voor zijn investeringen voornamelijk op Antwerpen en de andere zeehavens want voor hen was dat de toekomst.
    Het geld ligt nu bij milarden (letterlijk) te “grijpen” in Vlaanderen want het franstalige landsgedeelte is verschrompeld tot een marginale puinhoop die aan het infuus Vlaanderen ligt.
    Nu wilt hij de Vlamingen de keel toeknijpen maar hij vergeet dat diegene die het geld heeft per definitie ook het machtigst is. Als Vlaanderen de geldkraan dichtdraait verloedert het franstalig profitariaat tot een niveau van het steentijdperk.
    Wat een zielig ventje is dat toch.

  12. Mmmm, en links maar pleiten voor “democratie”, blijkbaar beseft die meneer De Smet niet hoe ondemocratisch hij zelf is! Altijd hetzelfde: Democratie! Nu! Tot het niet meer in hun kraam past. Kun je nagaan hoeveel schrik dit heerschap heeft voor bepaalde partijen.

Plaats een reactie

Delen