Zweden: Alle taxichauffeurs veroordeeld voor misdrijven tegen klanten blijken van buitenlandse komaf

Shutterstock

Uncategorized

Zweden vraagt officieel NAVO-lidmaatschap aan

Carl Deconinck

Na Finland maakt nu ook Zweden snel werk van het NAVO-lidmaatschap. Premier Magdalena Andersson gaf een gezamenlijke persconferentie met de leider van de oppositie, Ulf Kristersson. Daarin maakten ze bekend dat de Zweedse regering het formele besluit heeft genomen om het lidmaatschap aan te vragen.

Volgens de Zweedse premier is dit het begin van een nieuw tijdperk. Het Scandinavische land voert al sinds de Napoleontische oorlogen een neutraliteitspolitiek, maar de Russische agressie tegen Oekraïne dwong het land die koers te herzien. De Zweedse NAVO-ambassadeur zal de aanvraag tot lidmaatschap binnenkort aan de NAVO bekendmaken. De formele aanvraag zal nu snel worden ingediend.

“Het Zweedse lidmaatschap van de NAVO zal de drempel voor militaire conflicten in Zweden en in onze directe regio verhogen”, aldus Andersson. Volgens haar zou Zweden in een kwetsbare positie belandden indien het land het voorbeeld van Finland niet zou volgen. De regering heeft ook besloten tot een wetsontwerp dat het mogelijk zal maken militaire hulp te ontvangen van alle EU- en NAVO-landen. De achtergrond hiervan is de toegenomen dreiging voor Zweden gedurende de periode waarin de lidmaatschapsaanvraag wordt behandeld.

De minister-president zegt dat de regering zich voorbereidt op “alle eventualiteiten”, maar ziet op dit moment geen directe militaire dreiging voor Zweden. “Wij kunnen niet uitsluiten dat Zweden wordt blootgesteld aan desinformatie en pogingen om ons te intimideren en te verdelen”, aldus Magdalena Andersson, die ook opmerkt dat Zweden van verschillende landen veiligheidsgaranties heeft gekregen.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/05/finland-vraagt-navo-lidmaatschap-aan/

Geen partijpolitiek

Oppositieleider Ulf Kristersson zegt dat de NAVO-kwestie geen partijpolitiek is, maar gaat over het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor Zweden. “Dit is een historische dag. Verschillende partijen in het Zweedse parlement zijn op verschillende manieren tot dezelfde conclusie gekomen. We kunnen ons het best verdedigen door elkaar in de NAVO te verdedigen”, zegt hij.

Rusland ziet geen dreiging

In tegenstelling tot enkele weken geleden, toen Moskou zeer giftig reageerde op een mogelijke toetreding van Zweden en Finland, reageert het nu heel anders. Vladimir Poetin vertelde nu dat de uitbreiding geen onmiddellijke bedreiging voor de Russische Federatie vormt. Tegelijkertijd waarschuwde de Russische president voor de reactie van Moskou op de uitbreiding van de militaire infrastructuur van de NAVO in Finland en Zweden. “De uitbreiding van de militaire infrastructuur naar dit gebied, zal natuurlijk onze reactie veroorzaken”, zei het Russische staatshoofd. “Wat het zal zijn, zullen we bekijken op basis van de bedreigingen die voor ons zullen worden gecreëerd.”

Opnieuw draait Poetin de zaken om en hij spreekt van het uitbreidingsbeleid van de NAVO. Alsof de oorlog in Oekraïne maar een detail is. “Naast dit eindeloze uitbreidingsbeleid, gaat het Noord-Atlantisch Bondgenootschap ook verder dan zijn geografische doel, verder dan de Euro-Atlantische Oceaan. Het probeert zich meer en actiever bezig te houden met internationale kwesties. Het wil de internationale situatie beheersen vanuit het oogpunt van veiligheid. Deze te beïnvloeden, en niet op de beste manier, in andere regio’s van de wereld”, verklaarde de Russische leider. “Dit vraagt zeker extra aandacht van onze kant”, zei hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Zweden vraagt officieel NAVO-lidmaatschap aan”

  1. Knoop daar maar eens een conclusie aan vast, tenzij er gemor is in eigen rangen en Poetin prioritair alles wil inzetten tegen Oekraïne, ook al omdat hij niet anders kan.

Plaats een reactie

Delen