Uncategorized

EU wil gedragscode tegen desinformatie naar hoger plan tillen

Wannes Neukermans

Van TikTok tot Reporters zonder Grenzen, van Adobe tot Avaaz: meer dan dertig platforms, techbedrijven, online adverteerders, journalistenverenigingen en andere stakeholders scharen zich achter de nieuwe, versterkte gedragscode tegen desinformatie die de Europese Commissie donderdag heeft gepresenteerd.

De nieuwe gedragscode wil lessen trekken uit de coronacrisis en de Russische invasie van Oekraïne en een antwoord bieden op de tekortkomingen van de eerste versie die de Commissie in 2018 had gelanceerd. Het deelnemersveld wordt ruimer en diverser, de engagementen gaan een pak verder en de opvolging wordt strikter.

Engagement verdubbeld

Niet enkel grote platforms en sociale media als Google, Meta, TikTok, Microsoft en Twitter, maar ook adverteerdersorganisaties, factcheckers en een activistennetwerk als Avaaz ondertekenen de nieuwe code. Ze worden vergezeld door bedrijven en organisaties als Adobe, die in de strijd tegen desinformatie expertise en technische oplossingen kunnen aanbrengen.

Het aantal engagementen wordt zowat verdubbeld, tot meer dan veertig. Veel aandacht is er ditmaal bijvoorbeeld voor het droogleggen van de inkomsten van desinformatie. Zo nemen de ondertekenaars zich voor om te vermijden dat er reclame wordt geplaatst op accounts en websites die desinformatie verspreiden, of in de buurt van content die desinformatie bevat.

(Lees verder onder de titel.)

https://redactie.palnws.be/2022/05/belgie-zakt-11-plaatsen-op-ranglijst-persvrijheid/

“Niemand mag euro verdienen aan desinformatie”

“Online platforms moeten sterker optreden, vooral op vlak van financiering. Niemand zou een euro mogen verdienen met het verspreiden van desinformatie”, lichtte eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton toe bij de presentatie van de nieuwe code.

Daarnaast belooft de code onder meer betere instrumenten voor surfers om desinformatie te herkennen en te melden, meer transparantie rondom politieke advertenties, een uitbreiding van factchecking in alle lidstaten en alle officiële talen, de toegang van researchers tot de data van platforms. De code belooft ook meer actie tegen valse accounts, bots en deepfakes die desinformatie verspreiden.

De vorige code berustte helemaal op zelfregulering, wat volgens de Commissie tot onbevredigende resultaten heeft geleid. Ook nu treden organisaties nog steeds op vrijwillige basis toe, maar met name voor de grootste platforms kan de gedragscode een hefboom zijn om hun wettelijke verplichtingen in het kader van de toekomstige Digital Services Act in te lossen. Deze nieuwe wet heeft boetes als stok achter de deur.

https://redactie.palnws.be/2021/04/europa-lanceert-digitaal-platform-voor-burgerparticipatie-moderatoren-waken-over-fake-news-of-hate-speech/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

72 gedachten over “EU wil gedragscode tegen desinformatie naar hoger plan tillen”

  1. Wordt ontkennen dat in bepaalde delen van het land een omvolking heeft plaatsgevonden – wat feitelijk kan vastgesteld worden – dan ook geviseerd als desinformatie? Ik vind al dat gepruts aan de vrije meningsuiting, ook al zouden het leugens zijn, heel bedenkelijk. Tegenwoordig wordt er maar 1 politiek correcte waarheid meer geduld, terwijl de waarheid niet altijd eenduidig kan bepaald worden. Enkel in de wiskunde bestaat een onbetwistbare waarheid.

  2. We zitten al jaren met desinformatie via maatschappij, reguliere media en progressieve politieke partijen. Postmodernisme is namelijk de drijfveer achter het verlaten van wetenschappelijke consensus, de waarheid en objectiviteit tot op een punt dat men niet meer kan antwoorden op de vraag “wat is een vrouw?” Het enige wat men probeert te bereiken, is de wetgevende, uitvoerende en juridische macht naar de hand te zetten van de illusie van de maatschappelijke stroming die postmodernisme heet.

  3. Je zou denken dat met de foute factchecks, foute informatie en regelrechte leugens verspreid door universiteitsprofessoren, en alle andere leugens in de media die we tijdens de voorbije 2 jaar hebben gezien, dat zo’n initiatieven opgeborgen zouden worden. Maar nee, de Democraten blijven doorzetten met het verbannen van andere politieke partijen. Onze democratische rechtstaat wordt afgeschaft, en ze doen het in ’t zicht.

  4. Is dermate erg dat iemand, van wie men weet dat hij foutieve formatie en gemanipuleerde cijfers verspreidde, hier in den Belziek een ere doctoraat krijgt. Dus gaan we nog meer propaganda nieuws krijgen. Los van het verbieden van andere artikelen die niet goedgekeurd zijn door de woke gemeente. We hebben gezien wat die uitgelote medewerkers van Twitter gemaakt hebben. Verhafstoot, wie stemde ooit voor zie z*t.

  5. Moest men zich noch afvragen wat dictatuur is, wel dan is het dit wel.
    Enkel de boven-ons gestelden hebben de waarheid in pacht.
    Het klootjesvolk mag enkel knikken.

  6. Het is duidelijk dat “de elite” bibberend van angst het uiten van ideeën, gedachten en meningen wil controleren. We zijn zachtjes kokend in de pot, aanbeland in de EUSSR.
    Net zoals de kerk de boekdrukkunst, uitgevonden door Gutenbergh, wou verbieden, omdat dat betekende dat de tot dan toe onbetaalbare bijbel door iedereen zou kunnen worden gelezen, tracht men nu de grote gelijkmaker, namelijk een vrij internet, waarop iedereen meningen, gedachten en ideeën kan uiten, aan banden te leggen.
    Alle draconische maatregelen daartoe zij in de EUSSR uiteraard toegestaan.

  7. Nee hoor, wat een vrouw of man is, is biologie. XX en XY weet je nog? Wat in het hoofd van iemand afspeelt heet psychologie. Iemand die zich niet goed voelt als man of vrouw en het andere geslacht wil zijn, heeft een probleem met zijn fysische realiteit. Zoals ook gehandicapten geconfronteerd worden met hun fysische beperkingen. Sommige mensen weten heel goed om te gaan met die discrepantie, anderen willen per sé een perfect gezond lichaam mutileren op kosten van de gemeenschap, in plaats van vrede te nemen met wie ze zijn en zich te ontplooien binnen de grenzen die de natuur heeft opgelegd. Veel gehandicapten hebben trouwens de keuze niet. Man of vrouw zijn is een fysiek gegeven. Dat de psyche de fysieke realiteit niet volgt, doet niet ter zake.

  8. Komt er nu wel niet “toevallig” een leak uit van Elon Musk zijn gesprek met werknemers van Twitter waarin hij pleit voor Transparantie en Gelijkwaardige behandeling voor alle standpunten.

Plaats een reactie

Delen