"Grote tekortkomingen bij Belgische inlichtingendiensten", volgens Comité I

Jürgen Conings. Facebook

Uncategorized

“Grote tekortkomingen bij Belgische inlichtingendiensten”, volgens Comité I

Belga Press Agency

Er blijven grote tekortkomingen in het Belgische inlichtingen- en veiligheidssysteem. Dat blijkt volgens Sudinfo uit het rapport 2021 van het Comité I, dat woensdag in de Kamer voorgesteld werd achter gesloten deuren.

Het Comité I, dat toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, boog zich onder meer over de zaak Jürgen Conings, die het beschouwt als “een illustratie van de tekortkomingen die de voorbije tien jaar vastgesteld zijn bij de veiligheidsdiensten: een personeelstekort, een hoog personeelsverloop, een verlies van ervaring, geen duidelijk beleid rond extremisme en een gebrekkige uitwisseling van informatie binnen defensie en tussen de verschillende veiligheidsactoren”.

Volledige herziening

“Er is aanzienlijke ruimte voor verbetering”, stelt het Comité I, dat een volledige herziening vraagt van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) en pleit voor een meer diepgaande screening van het personeel bij defensie, zowel civiel als militair. 

Sommigen van hen zouden immers nooit aan een dergelijke veiligheidsscreening onderworpen zijn op het moment van hun sollicitatie, aanwerving of tijdens hun loopbaan, of slechts een enkele keer.

Het Comité I wijst ook op een gebrek aan waakzaamheid tegenover de “tientallen buitenlandse militaire studenten die aan onze universiteiten les volgen” en vraagt een risicoanalyse alvorens hen toe te laten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

7 gedachten over ““Grote tekortkomingen bij Belgische inlichtingendiensten”, volgens Comité I”

Plaats een reactie

Delen