Vlaams Parlement (Belga)

Uncategorized

Onvoldoende parlementsleden meerderheid om stemming te organiseren: oppositiepartijen verlaten Vlaams Parlement uit protest

Wannes Neukermans

In het Vlaams Parlement hebben oppositiepartijen Vooruit, Groen, Vlaams Belang en PVDA woensdagavond beslist het halfrond te verlaten. Bij de eerste stemming bleken er onvoldoende parlementsleden van de meerderheidspartijen (N-VA, cd&v en Open Vld) aanwezig te zijn. De zitting is nu geschorst en de meerderheid probeert afwezige parlementsleden op te trommelen om alsnog stemmingen te kunnen organiseren.

Het is niet de eerste keer dat de Vlaamse meerderheid niet ‘in aantal’ is om te kunnen stemmen. “Aan de overkant (de Kamer, red.) wordt daar regelmatig, en in mijn ogen terecht, stennis over gemaakt. Een democratie verdient een voltallig parlement. Jullie moeten zorgen dat er een meerderheid is. Wij gaan niet deelnemen aan de stemmingen”, zo zei Groen-fractieleider Björn Rzoska.

Iedereen verdient vakantie

Ook voor Vooruit-fractieleider Hannelore Goeman is de maat vol. “Dit is de derde keer op rij dat de meerderheid het quorum (het minimale aantal aanwezige parlementsleden om geldig te kunnen stemmen) niet haalt. We krijgen de indruk dat men het eigen wetgevend werk niet au sérieux neemt”, aldus Goeman. Een van de stemmingen die woensdagavond op de agenda stond, was het principe van ‘Iedereen verdient vakantie’. “Blijkbaar heeft de meerderheid dat principe iets te enthousiast op zichzelf toegepast”, aldus nog Goeman.

“Als volksvertegenwoordigers van de meerderheid al niet moeite doen om aanwezig te zijn bij de stemming van de decreten van de eigen ministers dan kunnen wij dat niet dulden”, zo vulde Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens nog aan. En ook PVDA stapte mee op als “signaal”.

In de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers gebeurde dit al vaker, tot ongenoegen van oppositiepartij N-VA. Maar nu gebeurt dus hetzelfde in het Vlaams Parlement, waar zij de grootste fractie hebben.

https://redactie.palnws.be/2022/05/ongezien-plenaire-kamerzitting-stopgezet/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Onvoldoende parlementsleden meerderheid om stemming te organiseren: oppositiepartijen verlaten Vlaams Parlement uit protest”

  1. Dit komt zeer vaak voor, vooral bij het EU-Parlement, maar nét zo goed in de Nederlandse (slaap)Kamers. Zelfs als het over uiterst belangwekkende zaken gaat. Zelfs premiers, ministers en staatssecretarissen maken zich er aan schuldig. Er dient een systeem te komen waar men een minimum aantal zittingen aanwezig dient te zijn, en voor zware zaken, zoals het boerenstikstofdossier, dat een eventuele burgeroorlog kan veroorzaken omdat niet alleen de belangen van de boeren aan het licht komen, maar ook de ellende die het “volk” moet ondergaan, moeten veel “parlementariërs”, die door het volk betaald worden, dus de term “volksdienaar” zou eerder van toepassing zijn, aanwezig zijn! Te vaak niet aanwezig, of bij de belangrijke zaken niet in het pluche geplakt zitten? Meteen op staande voet oneervol ontslag en géén wachtgeld / uitkering.

Plaats een reactie

Delen