Brussels Airlines (foto: Belga)

Uncategorized

Staking dreigt uit te breken bij Brussels Airlines: zomeruittocht komt in gevaar

Wannes Neukermans

Eind juni zullen de piloten van Brussels Airlines drie opeenvolgende dagen staken. Daar dreigen ze mee, indien ze vandaag niet tot een akkoord komen met de directie van het bedrijf. De zomeruittocht op Zaventem dreigt daardoor chaotisch te verlopen. Dat schrijft HLN.

In december staakten de piloten en het cabinepersoneel van Brussels Airlines al eens, uit protest tegen de hoge werkdruk. Toen ging het om een 24-urenstaking. Volgens de drie vakbonden werd er echter “niets structureels” gedaan om de problemen van toen aan te pakken. Ook nadien is er nog niet veel verbeterd. Piloten en directie zitten vandaag nog niet op dezelfde golflengte.

Niet enkel piloten staken

Een verzoeningsvergadering moest zoden aan de dijk brengen, maar de kans is groot dat niemand vandaag zal toegeven. Indien er niets gebeurt, zullen de piloten eind juni drie opeenvolgende dagen staken. Dat zal heel wat chaos veroorzaken, net voor de zomeruittocht. Dat stellen de bonden voor aan de piloten, maar de kans bestaat dat ook ander personeel zich bij de stakers zal aansluiten.

“Bij de herstructurering vorig jaar heeft iedereen bij Brussels Airlines loon moeten inleveren. De piloten kregen 30 procent ervan betaald volgens het cafetariaplan: ze kregen plots een budget om een aantal extralegale voordelen te kiezen. Maar dat bedrag is nog geen enkele keer geïndexeerd, terwijl er voor de rest van de bevolking in 2021 en 2022 al vier à vijf indexaanpassingen zijn geweest. Ze lijden dus loonverlies”, legt luchtvaartexpert Luk De Wilde uit. 

https://redactie.palnws.be/2018/05/niemand-zal-brussels-airlines-missen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Staking dreigt uit te breken bij Brussels Airlines: zomeruittocht komt in gevaar”

  1. Misschien dat de directie van Brussels Airlines eens aan het staken gaat (en dus de lonen niet uitbetaald) om de werkdruk voor de piloten en het cabinepersoneel te verhogen. Zou eens iets anders zijn dan dat steeds weerkerende gejank van de vakbonden.

Plaats een reactie

Delen