Leopoldsorde (Belga)

Uncategorized

Uitreiking eretekens uitgesteld omwille van commotie over Orde van Leopold II

Wannes Neukermans

Woensdag heeft de Kamer beslist om de uitreiking van 31 eretekens uit te stellen. Naar verluidt is er te veel commotie ontstaan over de riddering van sommige parlementsleden in de Orde van Leopold II. Daarnaast zijn er ook enkele controversiële namen die een ereteken opgespeld krijgen.

Normaal gezien zou er donderdag een plechtigheid plaatsvinden waarin 31 parlementsleden, gewezen volksvertegenwoordigers en (ex-)ministers geridderd en benoemd zouden worden in een Nationale Orde. De meesten worden ridder in de Leopoldsorde, anderen officier of commandeur in de Leopoldsorde. Die orde is opgericht door de eerste Belgische Vorst, Leopold I.

Naamsverandering

Maar gewezen Kamerlid Eric Van Rompuy, ex-minister Emir Kir en professor-emeritus en ex-volksvertegenwoordiger Francis Delpérée worden bevorderd tot het Grootkruis inde Orde van Leopold II. De drie willen echter niets te maken hebben met de verguisde vorst. Uiteindelijk werd er besloten dat een bevoegde commissie over een naamsverandering zou debatteren.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/06/groen-en-ecolo-willen-dat-orde-van-leopold-ii-van-naam-verandert-erfenis-van-koloniale-periode/

De conferentie van de voorzitters besliste woensdagmiddag om de plechtigheid uit te stellen. Het feit dat die zou doorgaan op 30 juni, de onafhankelijkheidsdag van Congo, maakte de timing extra ongelukkig. Ook op de benoeming van Veerle Heeren tot Grootofficier in de Leopoldsorde kwam de voorbije dagen veel commentaar. Heeren werd als burgemeester van Sint-Truiden geschorst omdat ze zichzelf en haar familie en vrienden voorrang gaf bij de vaccinatie. Dat Emir Kir, die onder vuur heeft gelegen voor zijn verwantschap met Grijze Wolven, ook een ereteken krijgt, vinden verschillende mensen onaanvaardbaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

14 gedachten over “Uitreiking eretekens uitgesteld omwille van commotie over Orde van Leopold II”

  1. Ze zouden beter Dries Van Langenhove het ridderkruis opspelden voor zijn dagelijkse onbaatzuchtige, vrijzinnige, rechtschapen, tomeloze inzet voor het Vaderland!

  2. De groene clowns doen weer eens hun mond open. Ik hoor de King het al afdreunen. Ik verhef u in de orde van de erfenis van de koloniale periode. Hij zal het nooit uitgesproken krijgen in het Vlaams vooral als hij dat vijftig keer na elkaar moet doen. Is ook geen titel om mee uit te pakken. Wat moet ik mij dan voorstellen bij die medaille, een groene plakaat met een roze olifant erop of een Antwerps handje misschien of TVDS met op de achtergrond een windmolen? Stof voor discussie.

  3. Mevrouw Marie, mag ik U duiden dat onze taal NEDERLANDS is. Als nederlandstalige belgen vormen we de ruime meerderheid uit in dit land. Als wij nederlandstaligen, zowel Nederlanders en Belgen, ons wat meer als dusdanig zouden uiten, zouden we luider klinken. Vlaanderen was een roemruchtig graafschaf in de Nederlanden, doch onze taal is Nederlands. Geen Vlaams en ook geen Zeeuws, Hollands, Gronings, Overmaas of welk dialect dan ook. Als Nederladstalige Belg en Groot-Nederlander, mag je me Brabander noemen.
    Verder een hystorisch gegeven dat onvoldoende belicht wordt : vanuit Picardie, aan kaap grijsneus en kaap witneus, is men over gestoken naar ‘Den Oever’ Dover. Naast handelswaren is ook de taal mee gereisd. Daarom zegt men in England nu nog ‘where is mother’ ‘my father drinks gin from a flask’ ‘our sister milks the cow, she zit on a stool’ basic Engels is oud Nederlands. Natuurlijk zijn er na 1066, veel latijnse woorden als bouteille, chaise etc, binnen gebracht op het eiland, en na eeuwen hebben onze talen een eigen maturatie ontwikkelt, maar ‘Netherlands ( dutch) is the ansister of English.’ 🤓

  4. Het volk dat zo’n lintje opgespeld krijgt zijn zonder uitzondering ezels, kiekens, varkens en lompe koeien. Ik stel dan ook “de orde van de boerderij” voor.

Plaats een reactie

Delen