Foto: Belga

Binnenland politiek

Uw mening: N-VA en VB moeten in 2024 de onafhankelijkheid uitroepen vanuit het Vlaams Parlement

Wannes Neukermans

Het overgrote deel van de PAL NWS-lezers vindt dat de V-partijen een front moeten vormen indien ze in 2024 een meerderheid behalen in het Vlaams Parlement. De meest recente peiling maakt dat overigens mogelijk. Slechts zeven procent verkiest een nieuw communautair akkoord met Franstalig België, terwijl ook enkele lezers aangeven een nieuwe staatsstructuur geen prioriteit te vinden. Dat blijkt uit de resultaten van onze ‘Vraag van de week’.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil inzetten op een eenzijdige soevereiniteitsverklaring vanuit het Vlaams Parlement. “Maar ik laat die intreden in 2029. Dan zeggen we aan de Franstaligen: ofwel gaan we aan tafel zitten om te praten, ofwel gaan we in 2029 onze eigen weg”. Uit de bevraging blijkt nu dat 91 procent van onze lezers die strategie wel ziet zitten. Nochtans zou Wallonië hier niet zomaar mee akkoord gaan en zou dit tot spanningen kunnen leiden op internationaal niveau.

Geen hoop op democratische oplossing

Maar een akkoord met Franstaligen, dat ziet de gemiddelde PAL NWS-lezer niet meer zitten. “Wie nu nog steeds denkt dat België een democratie is en bijgevolg hoopt op een democratische oplossing voor een Vlaamse zelfbeschikking, zit aan de snuif”, reageert Llywelyn. “Als Bart De Wever het meent met artikel 1 van de N-VA-statuten moet hij dit mee goedkeuren”, vindt Herman S.

En dat de EU niet akkoord zou zijn, vindt lang niet iedereen een nadeel. “We kunnen dan een vrijhandelszone aangaan met de Britten, die al veel vroeger hun conclusies getrokken hebben. Er werden allerlei zware economische doemscenario’s voorspeld als de Britten de EU zouden verlaten, maar op wat akkefietjes na is daar niets van uitgekomen”, oordeelt Jan H. “Zo zal het met de Vlaamse onafhankelijkheid ook gaan. Vijf minuten politieke moed, meer is er niet nodig.”

Vrees voor Catalaanse toestanden

Toch vrezen sommige lezers de ‘Catalaanse toestanden’ Zeven procent van de lezers geeft daarom aan eerder te willen onderhandelen over een nieuwe staatshervorming met Franstalige partijen. “Het Vlaams Belang zou het confederalisme een kans moeten geven. Werk van daaruit stapsgewijs naar verandering”, geeft Jan P. aan. “Vlaamse onafhankelijkheid gaat nu gewoon niet lukken, dit gaat door niemand serieus genomen worden. Eerst confederalisme, en indien de Vlaming dit wil, Vlaamse onafhankelijkheid.”

“Politiek in België is bekend voor zijn compromissen”, voegt Leen R. daaraan toe. “Als de geldkraan binnenkort helemaal of bijna opdroogt, door transfers en financieringswet, kunnen we de zaak proper proberen af te sluiten. Geen Catalaanse toestanden hier, de beelden staan nog op mijn netvlies gebrand.” Volgens haar zou een eenzijdige soevereiniteitsverklaring felle EU-tegenstand moeten verwachten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

19 gedachten over “Uw mening: N-VA en VB moeten in 2024 de onafhankelijkheid uitroepen vanuit het Vlaams Parlement”

  1. Volgens mij moet de grootste ethniciteit in België, dus de Nederlandstaligen, er de zaken op orde zetten. Dat moet beginnen met binnen het Nederlandstalig gewest, de door haar geregenereerde middelen te groeperen. Dus finantiën in eigen handen nemen/houden. Daarna in overleg en met controle op de uitgaven die middelen in een een geregionaliseerd België besteden. Dus niet zoals nu, het geld laten uitgeven door zij die het niet genereerden.
    Besluit : betaal je belastingen op de rekening in Aalst, niet op die in Brussel.

  2. Bart Dewever heeft het nog eens herhaald in de 7de dag:”liever oppositie dan een alliantie met het VB”. Wie het nu niet begrepen heeft, heeft iets gemist. Conclusie: Het VB moet investeren in de democratie en inspraak van de kiezer. Terloops: de sociale agenda van het VB is nu ook al een doorn in het oog van de ultra conservatieve en reactionaire Dewever. Meer dan ooit droomt hij van een pact tussen N-VA en de PS. Dwz een ultra liberaal Vlaams bestuur en een uiterst linkse fédération Bruxelles- Wallonie. Uiteraard mits sponsoring door de Vlaamse belastingbetaler. Met Bart als gouwleider van Vlaanderen en Jan Jambon, chef van de politie en de staatsveiligheid. Eerste maatregel in VL: instelling van avondklok voor Vlaamsgezinden.

  3. België hoeft helemaal niet op de schop dus is het unilateraal uitrollen van een Vlaamse staat onzin. Maar zoals nu kan het evenmin verder, de Vlaamse solidariteit kent zijn grenzen en nu spreken we openlijk van Brussels en Waals profitariaat. Laten we elk onze eigen weg gaan en wat betreft buitenlands beleid en defensie samen werken op basis van demografische kenmerken, dus Bru/Wallonië betalen voor 40pct hun deel mee. De rest, vooral economische aangelegenheden en sociale zekerheid in handen van de regio’s, ja zelfs justitie want het Brusselse beleid op vlak van justitie is evenzo wraak roepend. Elk betaalt zijn eigen facturen, eenvoudiger kan het niet. Het zal eerst hard zijn voor het grootste deel profiteurs maar het zal hen uiteindelijk aanzetten tot het heft in eigen handen te nemen en iets te maken van hun regio zonder steeds de factuur naar anderen door te schuiven. Willen zij dan een beleid onder extreem links en glijden ze verder af naar een Poetin, Xi, Kim Jung Un staat, dan kunnen we nog steeds de laatste lijnen doorknippen zoals waarschijnlijk andere EU landen dat ook met Bru/Wallonië in die configuratie zullen doen. En de koning? Die gaat leven van hetgeen hij de afgelopen decennia gekregen heeft en zal generaties lang niets tekort komen. Het feit dat ons land zo in vraag wordt gesteld is vooral te wijten dat Bru/Wallonië al decennia lang geprofiteerd hebben en dan nog zo arrogant steeds weer eisen komen stellen. Helaas zal dit met BDW nooit lukken. Hij sluit 1 op 3 Vlamingen uit van deelname en schurkt zich aan bij de 11-11-11 ploegen (nu 14-10-9) en groen en om daarmee een meerderheid te vormen…hij weet dat evengoed dat dit nooit zal lukken om 50pct te halen laat staan 2/3, maar zo blijft het rotten en staat hij de Vlaamse vooruitgang in de weg. Niemand binnen zijn partij durft ook iets tegen de furher zeggen want…de postjes weet je wel. De sleutel tot echte Vlaamse vooruitgang ligt bij BDW maar hij wil hem niet gebruiken en dat heeft hij sedert zijn regeringsdeelname in 2016 de Vlaming al overduidelijk gemaakt. Magnette doet nu oneindig meer voor Wallonië dan wat BDW ooit voor Vlaanderen heeft gedaan. Ik vrees dat me voor de eerste keer niets anders rest dan “onverstandig” te stemmen in 2024 of hopelijk ervoor.

  4. Hoe kan Mijnheer De Wever hopen op een voor Vlaanderen gunstig vergelijk met een politieke windhaan als Magnette die ’s avonds verkettert wat hij ’s morgens als oekaze afkondigde. Het is onbegrijpelijk dat een ogenschijnlijk zo verstandig man als De Wever op de beslissend moment in de geschiedenis, de toekomst van Vlaanderen volledig van de goodwill van één wispelturige Waal laat afhangen.

  5. Bart De Wever is een dood spoor voor meer Vlaamse autonomie. Het is zelfs zo schabouwelijk dat hij nu focust op het symbooldossier van de luchthaven van Zaventem. En waarschijnlijk gaan ze hem ook dat niet gunnen. Bart De Wever is verstandig genoeg om te beseffen dat hij de Vlaming geen gram extra autonomie kan bezorgen. Ik ben er dan ook zeker van dat hij in zijn hoofd dat station al lang achter zich heeft gelaten.

  6. Ik heb waarlijk medelijden met zij die nog hoop hebben om het versleten belgie te repareren. Maar ik heb minstens evenveel medelijden met de brave Vlamingen die er van dromen om het probleem op te lossen met onderhandelen, met een coalitie van Vlaams Belang en N-vA of met een soevereiniteitsverklaring. Het is totaal irrelevant hoeveel stemmen Vlaams Belang = N-vA behalen bij de volgende verkiezingen. Het maakt niet uit, het verandert niks. Veel stemmen halen is goed voor politici, maar draagt niet bij aan meer democratie. Het helpt ook niet om Vlaanderen onafhankelijk te maken. Zo werkt dat niet, zo zit het spel niet in elkaar.
    Vlaanderen wordt onafhankelijk door een incident, een voldongen feit, een colour revolution, door bloed op straat.

  7. Ik begrijp niet dat de Vlaamse belastingbetaler Brussel en Wallonië financieel altijd verder moet onderhouden en dat deze steeds meer eisen en onze Vlaamse politiekers geven altijd maar toe
    Zijn de Vlaamse politiekers watjes??????

  8. Wat ik zie in het verschiet liggen als zowel VB en NVA niet de handschoen opnemen om een deftig regeerakkoord te verwezenlijken zal het Belgische volk (nader genoemd het gepeupel ) het niet meer blijven slikken.
    want B.D.W WIL NIET REGEREN en ik vrees dat de Heer Tom Van Grieken dezelfde ambitie heeft om lekker gewoon in de oppositie te zetelen I.P.V te REGEREN ..
    Het dan opgezweepte volk zal mogelijks een revolutie ontketenen en misschien zelfs een burgeroorlog tegen alle etnische groepen en het land zelf zuiveren van alle negatieve invloeden die het nu ervaart .
    Ik ben geen racist ; maar vind wel dat immigranten MOETEN Nederlands leren , werken en belastingen betalen en zoals elke andere respecteerbare burger in dit land zich aanpassen aan het gastland ..Zo niet ; niemand houdt u tegen om elders u geluk te gaan beproeven met u geloof en overtuiging die we hier niet willen ervaren . Kijk maar eens naar het straatbeeld zoals Brussel Noord ;mooi kleurenpalet maar daar is meest gesproken taal van Arabische oorsprong en de meeste werken jammer genoeg niet .
    Dit zou moeten actief tewerkgesteld worden i.p.v blijven sinterklaas te spelen en ons sociale vangnet financieel op hun gat te trekken en geld te geven aan mensen die financieel niet bijdragen tot ondersteuning van dit essentieel vangnet .We kunnen blijven klagen maar wanneer gaat er eindelijk eens iets daadwerkelijk veranderen ???? gebrek aan politieke moed ??? Het puppiegedrag van Belgie die EU blijft volgen ????

  9. Ik word hier moe van. De onderhandelingen van de voorbije halve eeuw hebben ons een ziekelijke staatsstructuur opgeleverd. De Belgische idee is veel sterker gebleken tot op vandaag dan alle flaminganten denken. Onderhandelen is zinloos gebleken. Actie kan niet. Slaap rustig verder, lieve, brave immer betalende Vlaming. En maak verder onderling lekker ruzie.

  10. Voor de Vlamingen bestaat er geen enkele geldig of rationeel excuus om niet politiek samen te willen werken met het Vlaams Belang wanneer Vlaanderen en zijn gemeenschap daar voordeel zouden kunnen uithalen. Die redenering sluit Nederlandstalige partijen die prioritair collaboreren met Franstalig België en Vlaanderen beschouwen als een Belgisch/Waals protectoraat, uit. Dat verklaart waarom N-VA en co een cordon sanitaire handhaven om de politieke en financiële belangen van België, Wallonië en Bruxelles te vrijwaren en de Vlaamse belangen moedwillig blokkeren met een veto als “cordon sanitaire”. Kan het VB geen kartel vormen met niet politiek gebonden Vlamingen? De Belgo-Nederlandstalige partijen à la NV-A zijn sowieso verloren voor Vlaanderen. Het alternatief is een compromis tot samenwerking met politiek onafhankelijke Vlamingen, die wel bereid zijn een bestuurscoalitie te vormen met de Vlaams-nationalisten van het VB.

Plaats een reactie

Delen