Emilie König (bron: Belga)

Uncategorized

Bekende jihadiste onder gerepatrieerde Franse vrouwen uit Syrië

Belga Press Agency

Emilie König, een van de bekendste Franse jihadisten, is een van de zestien moeders die dinsdag door Frankrijk uit Syrische gevangenenkampen werden gerepatrieerd. Dat meldt het Franse persagentschap AFP onder aanhaling van een bron dichtbij het dossier. Tegen de vrouw is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Ze wordt wellicht in staat van beschuldiging gesteld en opgesloten.

De 37-jarige Emilie König is afkomstig uit Bretagne en ging naar Syrië in 2012. Ze speelde er een belangrijke rol als propagandist en rekruteerde op sociale netwerken nieuwe leden voor terreurbeweging Islamitische Staat. In september 2014 plaatsten de Verenigde Naties haar op de zwarte lijst van de meest gevaarlijke strijders.

De moeder van König had de Franse autoriteiten eerder al opgeroepen om haar dochter te repatriëren samen met haar in Syrië geboren kinderen. Ze zou, volgens de moeder, berouw tonen en haar schuld aan Frankrijk willen inlossen.

Kinderen achtergelaten in Frankrijk

König bekeerde zich tot de islam toen ze haar eerste echtgenoot ontmoette, die van Algerijnse afkomst is. Ze leerde Arabisch, liet zich Samra noemen en probeerde pamfletten te verspreiden die opriepen tot jihad. In de lente van 2012, toen ze werd gedagvaard voor de rechtbank, weigerde ze haar niqab af te nemen en lokte ze een conflict uit met een bewaker, dat ze filmde en op YouTube postte.

Vervolgens liet ze haar kinderen achter in Frankrijk en reisde ze haar nieuwe vriend achterna naar Syrië. Hij zou later omkomen. König nam niet deel aan gevechten, maar was wel dikwijls te zien in propagandavideo’s.

Ook België haalde recent IS-moeders terug. Daarover ontstond in de Kamer een verhit debat:

https://redactie.palnws.be/2022/06/verhit-debat-over-repatriering-is-vrouwen-weten-jullie-wel-wie-jullie-naar-hier-halen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

1 gedachte over “Bekende jihadiste onder gerepatrieerde Franse vrouwen uit Syrië”

Plaats een reactie

Delen