Open Vld-Europarlementslid Hilde Vautmans (foto: Belga)

Uncategorized

Europarlementariërs willen abortus als Europees grondrecht vastleggen

Belga Press Agency

Het Europees Parlement dringt erop aan het recht op abortus op te nemen in het Handvest van de grondrechten, dat de fundamentele rechten en vrijheden van EU-burgers vastlegt. Het Parlement doet dat na de omstreden beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om in de VS het federale recht op abortus te schrappen. “Ook in Europa ligt het recht op abortus onder vuur”, zegt Hilde Vautmans (Open VLD).

Het Supreme Court maakte op 24 juni komaf met het bijna 50 jaar oude federale recht op abortus in de Verenigde Staten. Daardoor zijn het nu de staten die beslissen over abortus, en op vele plaatsen is dat recht meteen fors of zelfs helemaal teruggedraaid. “Veel Europeanen zouden deze gebeurtenissen kunnen opvatten als een Amerikaanse gelegenheid, maar in Europa ligt het recht op abortus wel degelijk onder vuur, ook in België”, zegt Hilde Vautmans.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/04/liberalen-in-de-wolken-met-mogelijke-btw-verlaging-op-paarden-fantastisch-nieuws/

VB enige Vlaamse partij die tegen stemt

Ze keurde daarom donderdag de resolutie mee goed die vraagt om van het recht op veilige en legale abortus een Europees grondrecht te maken. Dat zou moeten gebeuren tijdens de herziening van de Europese Verdragen, waar het Parlement eerder al toe opgeroepen heeft. De resolutie werd goedgekeurd met 324 stemmen voor, 155 tegen en 38 onthoudingen. Bij de andere Vlaamse partijen, stemden Groen, Vooruit en PVDA voor. N-VA en cd&v onthielden zich en het Vlaams Belang stemde tegen.

Het initiatief komt er omdat de Europarlementsleden “bezorgd zijn over een mogelijke sterke globale toename van antigender- en anti-choice-organisaties, ook in Europa”. Door abortus uit het strafrecht te halen (zoals dat in België in 2018) en in te zetten op veilige en legale abortus, wil het Europees Parlement dat tegengaan.

In België startte Open Vld al een petitie om dit waar te maken, met www.baasineigenbuik.be. “Onze moeders en grootmoeders hebben met hand en tand gevochten voor de verwerving van seksuele en reproductieve rechten”, aldus Vautmans. “Nu is het aan ons om op te staan en te vechten voor haar, voor ons, voor hen. Europa moet het voortouw nemen en in actie schieten.”

Het recht op abortus verschilt in Europa van lidstaat tot lidstaat. In België is het uit het Strafwetboek gehaald, maar zwangerschapsafbrekingen moeten in ons land wel aan voorwaarden voldoen. Zo moet een abortus gebeuren voor het einde van de twaalfde week na de bevruchting. In Malta bijvoorbeeld is abortus dan weer helemaal verboden. In Polen zijn de voorwaarden recent opnieuw strenger gemaakt (er moet sprake zijn van verkrachting of incest, of het leven van de moeder moet in gevaar zijn).

https://redactie.palnws.be/2022/07/uw-mening-de-abortuswetgeving-in-belgie-moet-niet-aangepast-worden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

7 gedachten over “Europarlementariërs willen abortus als Europees grondrecht vastleggen”

  1. VB stemt systematisch tegen, zo blijkt.
    Corruptie-fraudebestrijding, minimumbelasting bedrijven , … kortom alles waar ze hier (zogezegd) voor staan, hoeden ze daar tegen.

  2. Eens te meer gaat men misbruik maken van de EUSSR door zonder onderscheid alle leden één bepaalde mening op te leggen. Het zijn de onverkozen bureaukraten en gebuisde nationale politiekers die bepalen hoe we allemaal moeten leven. Met de EU zijn de Europese burgers er aardig ingeluisd.

Plaats een reactie

Delen