Axel Ronse (Photonews)

Axel Ronse (Photonews)

Uncategorized

Aantal meldingen van agressie tegen VDAB-personeel neemt toe

Belga Press Agency

Sinds 2018 is het aantal meldingen van agressie door werkzoekenden tegen VDAB-personeel toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Axel Ronse (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v).

In 2018 waren er 132 meldingen van agressie. Dat aantal steeg in 2021 naar 208 meldingen. Bijna de helft van de agressie was telefonisch of schriftelijk.

In de eerste helft van 2022 zijn er nu al 83 meldingen geregistreerd. In acht gevallen was een tussenkomst van de politiediensten nodig. Geen van de VDAB-klanten zijn echter geschorst van verdere dienstverlening.

In zijn antwoord laat minister Brouns weten dat de VDAB dit jaar inzet op een betere werking in geval van agressie. Zo werkt men onder meer aan een dadergerichte aanpak waarin de confrontatie met de dader wordt aangegaan, worden er meer alarmbellen geïnstalleerd op agressiegevoelige plaatsen en wordt de interventieploeg intensiever en optimaler getraind.

Een denkpiste is om in grootsteden als Antwerpen en Gent, waar er procentueel meer agressiegevallen voorkomen, zogenaamde ‘dedicated’ teams in te zetten. Dat zijn mensen die specifiek geschoold zijn om de meest problematische situaties te ontmijnen en die weerbaarder zijn tegen agressie. De inspiratie voor die denkpiste komt van het OCMW in Antwerpen, aldus VDAB-woordvoerder Adel Mouchalleh, die wel benadrukt dat er nog geen beslissing is genomen om dergelijke teams te ontplooien.

“We moeten we strengere maatregelen nemen”, zegt Ronse. “Ik pleit voor nultolerantie. Iedere werkzoekende die zich schuldig maakt aan fysieke agressie moet onmiddellijk strafrechtelijk vervolgd worden en doorverwezen worden naar de Controledienst van de VDAB en een strenge sanctie krijgen, eventueel een verlies van de uitkering.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “Aantal meldingen van agressie tegen VDAB-personeel neemt toe”

  1. Dus na vierjaar weet men dat agressie toeneemt. Wat heeft men er tot nu tegen ondernomen? Moest zo iets eerst openbaar gemaakt worden alvorens men ‘denkt’ dat maatregelen ‘zouden kunnen’ getroffen worden?

  2. De reactie van linkse politici op deze alsmaar groeiende agressie? Nog meer bepamperen! Nog meer geld steken in deze kansenparels.
    Maar een festival organiseren met groepen die je niet bevallen? Onmiddellijk stopzetten!
    Linkse mensen? Zum kotzen🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Plaats een reactie

Delen