foto: Belga

Uncategorized

Bijna 40.000 personen kregen Belgische nationaliteit in 2021: Marokko, Syrië en Irak voornaamste landen van herkomst

Belga Press Agency

In 2021 hebben 39.448 personen de Belgische nationaliteit verworven. “Een vergelijkbaar aantal als voor het coronajaar 2020”, stelt Federaal Migratiecentrum Myria bij de publicatie van het jaarverslag.

In 2019 lag dit cijfer op 40.588 personen. Door de coronacrisis en de bijbehorende restricties kwam er in 2020 een knik in de cijfers, waardoor 34.441 mensen de Belgische nationaliteit verkregen. Marokko blijft het voornaamste land van herkomst. De 3.611 Marokkanen die Belg zijn geworden vertegenwoordigen negen procent van de nieuwe Belgen vorig jaar. Op nummer twee staan de Syriërs, die net zoals de Irakezen de laatste jaren steeds meer vertegenwoordigd zijn in de cijfers. Het gaat vooral om collectieve toekenningen van nationaliteit.

Bovendien trekt Myria aan de alarmbel over problemen in de praktijk. Zo leidt de verstrengde voorwaarde van “wettelijk verblijf” vaak tot problemen. De persoon die de nationaliteit aanvraagt moet beschikken over een verblijf van onbeperkte duur op het moment van de indiening van de nationaliteitsaanvraag. Daarnaast wordt er gekeken naar het verblijf vóór het indienen van de aanvraag.

Seksisme

Maar dit huidige systeem waarbij het wettelijke verblijf wordt aangetoond op basis van een limitatieve lijst van verblijfstitels werd in de rechtspraak al verschillende keren veroordeeld. “Deze limitatieve lijst is discriminerend: ze sluit vreemdelingen uit die een verblijfsrecht hebben maar over een document beschikken dat niet op de lijst voorkomt”, aldus Myria.

Volgens Myria hebben er nog steeds mensen gevolgen van een “oude, seksistische regel” die de toekenning van de Belgische nationaliteit benadeelt. “Ook al is de discriminatie op basis van het geslacht in 1985 in de wet gecorrigeerd, verschillende situaties bewijzen toch dat de gevolgen van die oude seksistische wetgeving in 2022 nog altijd voelbaar zijn voor sommige kinderen die vóór 1967 uit Belgische moeders zijn geboren”, aldus Myria. Toen werd de Belgische nationaliteit alleen automatisch toegekend aan kinderen die in België waren geboren uit een Belgische vader.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

21 gedachten over “Bijna 40.000 personen kregen Belgische nationaliteit in 2021: Marokko, Syrië en Irak voornaamste landen van herkomst”

  1. Waarom Marokko?Ons koningshuis is toch goed bevriend met de royals van dat land, dus in principe moet daar alles toch koek en ei zijn op het gebied van mensenrechten?!Collectieve toekenningen?Ik dacht onlangs van de vorige staatssecretaris en nu huidig voorzitter van een “christelijke” volkspartij dat de Belgische nationaliteit geen vodje papier is?!

  2. Ik zie weer eens bitter weinig niet moslim nieuwe Belgen. Is onze regering daarin te selectief? Waarom worden geen Australiërs, Britten, Amerikanen, Oekraïners, Congolezen opgevoerd als nieuwe Belg? Maar nu wel collectieve toekenningen op basis van nationaliteit? Blijkbaar is een bijdrage leveren tot ons land, de duizenden dokters, verpleegsters, ingenieurs en architecten die ons beloofd werden deze knelpuntberoepen op te vullen, zijn blijkbaar ingeruild voor immigratie op basis van geloof. En net dat zal ons landje verder naar de sharia leiden, die nu al “normaal” is in Brussel en delen van andere “centrumsteden”, met dank aan onze politici aller kleur, ook NVA.

  3. De ene terrorist is de andere niet. Uiteraard is deze Amerikaanse aanslag een daad van politieke terreur. Maar in tegenstelling met de krijgers van Allah, kiest Jimmy sleep niet lukraak om onschuldige burgers aan te vallen. Vraagske aan Poetin:” waarom duizenden Russische soldaten en Oekraïners offeren. Kunt u niet, net als de Amerikaanse krijgsheer, met een gerichte aanval de CIA mol in Kiev uitschakelen?

  4. Als we zo verder doen staan we er slecht voor. We zitten er economisch niet goed voor en dat is zacht uitgedrukt. Er zijn geen centen meer en de staat moet hoe langer hoe meer geld bovenhalen om mensen te ondersteunen, zelfs diegenen die gaan werken. Marokko wordt bestempeld als een veilig land en juist daar komt de meeste migratie vandaan. Hoe kan zoiets beste CD&V ?

Plaats een reactie

Delen