OPINIE. John Croughs: “Racisme: eindelijk is de cirkel rond!”

Conner Rousseau. Photonews||Brussels Belgium 19/09/2023 Conner Rousseau, president vooruit

Uncategorized

Taliban herdenken machtsovername met officiële feestdag

Simon Segers

De taliban hebben maandag 15 augustus uitgeroepen tot een officiële feestdag in Afghanistan. Ze herdenken hiermee de herovering van Kaboel één jaar geleden.

Op 15 augustus viel de hoofdstad, waarmee de islamistische groepering de controle over het land herwon. Kaboel viel zonder geweld nadat de regeringstroepen zich teruggetrokken hadden en toenmalig president Ashraf Ghani naar het buitenland vluchtte. De NAVO-troepen onder leiding van de VS organiseerden een chaotische terugtrekking vanuit de luchthaven van de hoofdstad. Tienduizenden Afghanen trokken er naartoe in een poging het land te ontvluchten.

Humanitaire catastrofe

“15 augustus is de eerste verjaardag van de zege in de jihad van de Afghanen, onder leiding van het Islamitisch emiraat Afghanistan, tegen de bezetting van de Amerikanen en hun bondgenoten”, aldus de verklaring van het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken van de taliban. De machtsovername van de islamitische beweging betekende zeker voor vrouwen en meisjes een stap achteruit. Afghanistan beleeft een humanitaire catastrofe, bijna de helft van de bevolking wordt bedreigd door honger en met de regelmaat van de klok klagen organisaties over hoe mensenrechten met de voeten worden getreden en meisjes en vrouwen van het openbare leven worden uitgesloten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Taliban herdenken machtsovername met officiële feestdag”

  1. Bij ons in België zouden de meisjes, die uit dergelijke islam-kringen (moslimvluchtelingen) afkomstig zijn, sterk en gericht ondersteund dienen te worden in het onderwijs, en dit zonder hoofddoek, een teken van onderwerping aan de mannen.

  2. Correcte titel. Feestdag voor de taliban. Hoewel ik betwijfel of het ook een feestdag is voor de Afghanen die niet tot het clubke behoren. Quid de Vlaamse (?) feestdag? Herdenking veldslag in Kortrijk op 11 juli 1302 waar Vlamingen van het graafschap Vlaanderen rebelleerden tegen de Franse koning. Heeft niets te maken met de provincies Brabant, Antwerpen en Limburg. Kortom de inwoners van deze drie provincies zijn Zuid-Nederlanders en geen Vlamingen. Toch een link tussen de Taliban in Afghanistan en haar versie in de Vlaamse regering (N-VA,OVLD en CD&V) : In beide politieke systemen is het referendum (inspraak van de burger) taboe.

Plaats een reactie

Delen