Foto: Shutterstock

Uncategorized

Uw mening: België mag geen diplomatieke relaties onderhouden met het talibanregime in Afghanistan

Wannes Neukermans

Vorige week raakte bekend dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in de nabije toekomst geen hervatting van de diplomatieke betrekkingen met Afghanistan zag gebeuren. Een jaar nadat de taliban er opnieuw de macht grepen, is de mensenrechtensituatie er op verschillende vlakken namelijk fors achteruitgegaan. Het overgrote deel van de PALNWS-lezers vindt het een goede zaak dat België geen relaties onderhoudt met de taliban.

82 procent van de respondenten vindt dat we in geen geval mogen onderhandelen met terroristen. Zij vinden dus – net als Buitenlandse Zaken – dat we momenteel niet moeten spreken met de Afghaanse leiders. Slechts zes procent is van mening dat we misschien toch beter beginnen te spreken met de talibanleiders. Zij zien hierin een manier op de mensenrechtensituatie in het land vooruit te helpen.

(Lees verder onder de foto.)

De overige twaalf procent vindt het van geen belang hoe of door wie Afghanistan bestuurd wordt. Zij zien in diplomatieke relaties met Afghanistan vooral een manier om verdragen te sluiten om migratie tegen te gaan. Momenteel krijgen Afghaanse vluchtelingen in België en Europa quasi automatisch erkend als vluchteling. Verschillende profielen zoals journalisten, mensenrechtenactivisten, opposanten en critici van de taliban, voormalige regeringsfunctionarissen, vrouwen, holebi’s en religieuze minderheden lopen enorm veel risico sinds de islamitische beweging het opnieuw voor het zeggen heeft in het land.

https://redactie.palnws.be/2022/08/vraag-van-de-week-moet-belgie-opnieuw-diplomatieke-betrekkingen-aanknopen-met-het-afghanistan-van-de-taliban/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Uw mening: België mag geen diplomatieke relaties onderhouden met het talibanregime in Afghanistan”

Plaats een reactie

Delen