Alexander De Croo (foto: Belga)

Binnenland politiek

De Croo over oorlog Oekraïne: “In dit conflict is er geen ruimte voor neutraliteit”

Wannes Neukermans

In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in New York was eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) ongewoon scherp voor de Russische agressie en de oorlogsmisdaden in Oekraïne. “In dit conflict is er geen ruimte voor neutraliteit”, oordeelde hij.

“Iedereen in deze zaal, elk land, zal op een dag gevraagd worden: Wat deed jij om dit te stoppen? Wat deed jij om de bevolking van Oekraïne te beschermen? Keek je weg, of trad je op? In dit conflict is er geen ruimte voor neutraliteit”, verklaarde De Croo op de Algemene vergadering van de Verenigde Naties. Hij hamerde erop dat de oorlogsmisdaden, zoals in Boetsja, onderzocht en vervolgd moeten worden.

De Croo reageerde ook op de recente dreigementen over een nucleaire oorlog. Die doen volgens hem “veel meer denken aan middeleeuwse barbaarsheid dan aan Russische grootsheid”. Naast de oorlog in Oekraïne, wees De Croo nog eens op andere wereldproblemen, zoals de toestand in Afghanistan.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/russische-oorlogsmisdaden-in-bevrijde-gebieden-gewone-burgers-gemarteld/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

14 gedachten over “De Croo over oorlog Oekraïne: “In dit conflict is er geen ruimte voor neutraliteit””

  1. Wat doet die De Croo in ’s hemelsnaam daar in New York ? Een reisje op de kosten van de belastingsbetaler dat werkelijk geen enkele meerwaarde heeft. Dat beetje bla bla van De Croo op het marmeren spreekgestoelte zal niets maar dan ook niets veranderen of denkt hij dat Poetin met aandacht zit te luisteren naar zijn gezwets. Ik vermoed dat Poetin zelfs niet de moeite doet om te begrijpen wat onze porno actrice liefhebber te vertellen heeft. Wel is zijn aanwezigheid nodig om zichzelf in de kijker te zetten en te hopen op een briljante lucratieve internationale carrière.
    Conclusie: een reisje op onze kosten naar New York enkel voor eigen belang. En wij maar werken en ons blauw (sic) betalen aan belastingen.

  2. Deze flapoor van het zevende partijtje is een arrivist en roffelt de oorlogstrom.
    Hij gaat daar de grote jan uithangen maar Belgie is de arme man van europa met een gat in de kas van 32 miljard en het boeltje staat op instorten. Van prioriteiten gesproken. Faut le faire !

  3. Wederom hetzelfde liedje.

    Wegsteken achter ‘waarden’ om hun onvoorbereidheid te maskeren.

    Wat was het Europees budget om Poutin te counteren bij de eerste ronde sancties?
    Wat zou het nu zijn?

    De waarden van een miljardair en de centen van een schooier.

  4. Neutraal zijn is eigenlijk het enige rationele antwoord op de oorlog in Oekraïne. De belangen van onze eigen mensen moeten altijd eerst komen, niet die van het buitenland. De Croo verraadt ons in naam van zijn eigen carrière ambities.

  5. Dat klootzakske zou zelf voor het gerecht moeten gebracht worden wegens zijn misdaden tegen de mensheid wat betreft de dictatoriale maatregelen tijdens de covidleugens. En stop met het moeiallen in buitenlandse conflicten waar enkel onze eigen burgers mee in de armoede getrokken worden. Van mijn kant nul soldariteit voor die Oekraïne dictator, ze oogsten wat ze zelf gezaaid hebben, basta.

  6. Wat deed België om de agressie te counteren?! Eerst wilden ze een paar helmen en tenten sturen. Na 25 x de (lege) depots van ons krammikelige leger te hebben omgedraaid vonden ze een hoopje machinegeweren!? De voormalige SP Howitsers M109 A2,die Flahaut voor een appel en ei verkocht aan een schimmig bedrijf,werden teruggekocht tegen een veel hogere prijs dan de verkoopprijs!? Hilarisch en nu komt deze premier stoere praat verkopen met het oog op een lucratieve internationale job! Voor de actuele toestand in Afghanistan moet hij bij zijn idool sleepy Joe zijn. Trouwens België investeerde bijna 80 miljoen euro in de opleiding van het Afghaanse leger. De taliban die op sloefkes liepen overrompelden het Afghaanse leger dat zich zonder slag of stoot overgaf of op de loop ging. De president en zijn entourage verlieten het land met ongeveer 160 miljoen dollar in hun valiezen en leven nu in alle luxe!

  7. Het is allemaal dubbel. Misschien hadden we de VS alleen wapens en andere steun moeten laten leveren, zij blijven toch buiten schot en worden niet geraakt door torenhoge energieprijzen. De EU kon zich beperken tot sancties, oorlogstuig, dat het verschil kan maken, hebben we toch niet en misschien waren we er beter vanaf gekomen.
    Aan de andere kant weet je nooit waar Poetin zou stoppen nadat hij met veel moeite een deel van Oekraïne heeft ingelijfd. Een troost is dat zo machtige het Russische leger en bende klungelaars blijkt te zijn.

  8. Oorlogshitser en liberale demagoog. In België handhaaft hij de dictatuur van de particratie en is hij medeverantwoordelijk voor de energie- en economische chaos. Ik zou eens willen weten hoeveel pipo’s van Vivaldi inspiratie zoeken in cannabis? Een tip: een iemand die lijdt aan achtervolgingswaanzin en overtuigt is dat de maffia een aanslag op hem beraamt. Politiebescherming? Wordt sowieso selectief uitgevoerd afhankelijk van uw sociale en/of politieke status.

Plaats een reactie

Delen