Ivan De Vadder: "Franstaligen hebben reden om bang te zijn van Vlaams Belang"

Ivan De Vadder. Schermafbeelding: De Afspraak

Binnenland politiek

Ivan De Vadder: “Franstaligen hebben reden om bang te zijn van Vlaams Belang”

Anton Schelfaut

In een interview met de Franstalige krant Le Soir doet Wetstraatjournalist Ivan De Vadder zijn nieuwste boek, ‘Wanhoop in de Wetstraat’, uit de doeken. Daarin overschouwt hij het veranderende politieke landschap in België, met onder meer de opkomst van Vlaams Belang en het verval van de traditionele partijen.

Volgens De Vadder boezemt het Vlaams Belang, dat momenteel de peilingen aanvoert, de mensen minder angst in dan in 1991 het geval was. “Jongeren weten niet meer waarom er een cordon sanitair is”, legt hij uit. “Ze vinden het zelfs oneerlijk. We hebben ons gevoel voor geschiedenis verloren. Het Vlaams Belang is sinds 2004 een grote partij. Dat kan je spijtig vinden, maar het is een realiteit.”

De Vadder wijst er evenwel op dat het cordon sanitaire, hoewel het aan een zijden draadje hangt, op alle bestuursniveaus nog steeds van kracht is. “Zelfs de N-VA, die zegt daar geen rekening mee te houden, heeft tot nu toe geweigerd met het Vlaams Belang te regeren”, schetst hij.

De Wetstraatjournalist meent dat de Franstaligen wel degelijk een reden hebben om bang te zijn van het Vlaams Belang. “We weten dat als de N-VA en Vlaams Belang er samen in slagen een meerderheid van de stemmen te halen, het risico bestaat dat de nationalisten uiteengereten worden”, legt hij uit. “Bart De Wever en Vlaams vicepremier Zuhal Demir zeggen dat ze nooit met het VB in zee zullen gaan, maar anderen zeggen: ‘Waarom niet?'”

Einde van traditionele partijen?

De traditionele partijen zijn onder meer in Frankrijk en Italië van de kaart geveegd. Of die evolutie zich ook in België zal voltrekken, kan De Vadder niet met zekerheid zeggen. “De evolutie is meer uitgesproken in Vlaanderen, waar alle traditionele partijen rond de 10 procent zitten. Hoeveel gewicht hebben ze echt bij zo’n score? Het risico bestaat dat we 8, 9 of 10 partijen krijgen in de volgende federale regering. De kakofonie zal nog zichtbaarder worden, en dit kan de kiezer ertoe aanzetten een nog sterker signaal af te geven in de richting van de extremen.”

“Wanneer zullen we de bodem bereiken?”, vraagt De Vadder zich tot slot af. “Met minderheidsregeringen die de PTB of het Vlaams Belang nodig hebben? Dat zou ongelooflijk zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

16 gedachten over “Ivan De Vadder: “Franstaligen hebben reden om bang te zijn van Vlaams Belang””

  1. Logisch dat Waalse en Brusselse Vlamingenhaters het Vlaams Belang vrezen. Het Vlaams is de enige partij in Vlaanderen die consequent opkomt voor de burgerrechten van de Vlamingen en volledige autonomie van de Vlaamse Natie. De verkiezingen van 2024 worden dus een plebisciet voor de emancipatie en volwaardig burgerschap van de Vlamingen in een zelfstandig Vlaanderen met het Vlaams Belang of tegen Vlaanderen met een 2de rangstatuut in Belgique met Vivaldi en haar collabo’s in de Vlaamse (?) regering van Jan Jambon (N-VA,OVLD en CD&V).

  2. Langzaam maar zeker, wacht maar af, er zal verandering komen en deze keer langs de rechterkant, links heeft al genoeg miserie en ellende gebracht, die moeten eruit.En al wie bij nva tegen de samenwerking met VB is die moeten er ook uit, vooral dezever en demier.

  3. Volgens De Vadder hebben we ons gevoel voor geschiedenis verloren! Het nazisme was verwerpelijk maar….wat heeft pakweg Annemans daarmee te maken? Indien wel ,dan ben ik ook een racistische witte koloniaal daar ik in 1958 ben geboren te Luluaburg en een kind van de kolonie ben!? Ik heb trouwens hierover geen schaamtegevoel en nog minder over het feit dat mijn ouders daar 13 jaar vertoefden! Over geschiedenis gesproken: Was het niet Leopold 3 die in ’40 op audiëntie ging bij Hitler te Berchtesgaden?! Corresponderen Fabiola en Franco niet met elkaar?! Wat was de rol van de familie van Paola tijdens de Duce diktatuur?! Wanneer krijgen we een boek over de excessen van Stalin,Mao,Pol Pot….door De Vadder? Verleden weekend was het de hoogmis van de communisten te Oostende! Enige critische noot gehoord in onze ” kwaliteitsmedia “?!Alhoewel de trado’s steeds dieper wegzinken in het moeras zullen ze tegen elkaar blijven aanschurken,zelfs N-VA speelt dit perfide spelletje mee! In Wallonië is men de PTB genegen en ziet men geen graten in een regeringsdeelname!?Vooruit voerde reeds achterkamer gesprekjes met hen! Het draait hem om de centen en achter de schermen wordt er druk uitgeoefend door allerlei instanties zoals het Belgisistische VBO,vakbonden en……Het Hof!? Ze zijn allemaal de import van kansparels genegen. De multicul zal en moet door onze strot worden geramd. Kijk maar even naar de reclame. BDW heeft alle Vlaamse reflexen over boord geworpen. De huidige Vlaamse regering is deze naam onwaardig en bestaat uit teflon en karton Vlamingen die op 11 juli even mogen miauwen en voor de rest aan het handje van De Croo lopen! Hoe dichter de verkiezingen naderen hoe meer de Vlamingen zullen worden gekneed/bang gemaakt om toch maar niet voor het VB te kiezen!De politieke elite,hierbij geholpen door een meegaande linkse pers en VRT zijn op een slinkse/sluwe manier hier reeds mee bezig! Let maar eens goed op…..

  4. “Ze vinden het zelfs oneerlijk. We hebben ons gevoel voor geschiedenis verloren.” Net alsof de man in de straat niet beseft dat er een levensgroot verschil is tussen een partij als Vlaams Belang en jaren dertig toestanden. Typisch voor dat soort VRT-apparatsjiks, als het over VB gaat denken ze steevast in termen van Reductio ad Hitlerum.

  5. Gisteren was er in de afspraak een bespreking over het boek maar het ging helemaal niet waar de bevolking over wakker ligt, iemand een woord vernomen over immigratie? over islamisering van de samenleving? over de onveiligheid? over de omvolking? over de stikstof waanzin? De reden van de kloof met de burger zou oa zijn dat een burgemeester een paar mensen eerder een covidspuitje liet krijgen. Kom nouw, stop met die onzin en ga naar de kern van de zaak. Ook journalisten leven in een ivorentoren en weten geen jota wat er leeft onder de bevolking.

  6. Zolang N-VA (Vlaamse regering) en Vivaldi (federale regering) de geldstromen naar de Federatie Bruxelles-Wallonie, vanuit Vlaanderen blijven activeren, zullen de belastingplichtigen in Vlaanderen (Vlamingen, Turken, Marokkanen etc.) extra (Vlaamse) belastingen blijven betalen voor de Waalse en Brussel regeringen. Belastinggeld dat de status heeft van donaties. Dus geen lening noch onder voorwaarde van tegenpresties. Het is dus de Vlaamse overheid die de belastingplichtingen in Vlaanderen als melkkoeien behandelt. En dan durft Bart Dewer zonder schroom poneren dat gratis niet bestaat (sic).
    Conclusie : de Waal Elio di Rupo (PS) en de Brusselaar Rudy Vervoort (PS) hoeven zich geen zorgen te maken zolang de kiezer voor VL sjoemelaars blijft stemmen.

  7. Linkie winkie De Vadder over het cordon! Jongeren zijn vergeten waarom er een cordon is volgens dat heerschap maar vergeet dat jongeren zien wat zijn linkse strekking heeft binnen- en teweeggebracht! Waar hij wel een punt haalt is een geven dat ik al een hele tijd zeg en schrijf. Bart De Wever maakt de Vlaamse kiezer angstig voor het Vlaams Belang omdat hij zelf weet dat het voortbestaan van de NVA aan een zijden draadje hangt wanneer het Vlamms Belang en NVA samen een meerderheid van zetels in het Vlaams parlement halen en er dus een meerderheidscoalitie VB-NVA mogelijk is. Gaat NVA niet mee in een coalitie op dat moment zijn ze de rechtse Vlaamse stemmen kwijt. Gaat hij wel mee dan kiezen de linkse stemmers het zeegat. De peilingen moeten altijd met een grove korrel zout genomen worden maar volgens die cijfers hebben sommigen eieren voor hun geld gekozen en zijn ze het rode konijn achternagelopen!

  8. Wanneer zullen we de bodem bereiken – Waarom zoveel Vlamingen op VB stemmen – hier wat voorbeelden – wel als de onterechte miljarden subsidies (13 miljard) stromen stoppen (zoals bv voor de joemel poedel) en vele andere organisaties die daar echt GEEN recht op hebben
    De vele belastingsontduikingen van Multinationals , de vele miljoenen voor massa migratie – die door de linkse pers en politiekers door onze strot wordt geduwd – het plagen en pesten voor het minste van de automobilist – de vele jobs die Politiekers (half belast) mogen uitvoeren , het profitariaat (zeker niet allemaal) bij de werklozen, ocmw , ziekenkassen , de meer dan 200 000 illegalen ,die hier rondlopen , het steeds wegkijken van vele Moslim criminaliteit – De totale respectloosheid en mismeesteren van de Vlamingen – de miljarden transfers van Vlaanderen naar wallonie – enz ….. Enfin mijn A4 blad geraakt vol

  9. Dit is het grootste complimen t dat ivan de adder aan t vlaams belang kan geven : dat de franstaligen eens bang zijn . Dat de vlamingen zich niet langer als tam schaap of uitgezogen melkkoe gaan gedragen . Indien et vlaams belang daarvoor gezorgd heet : duizendmaal houzee . Ne vlomink es ni lager nen tammen hod dei hem niet teit verweire , ni langer e liewke zonnner tanne .

Plaats een reactie

Delen