Vlaams Belang wil hogere nationale minimumlonen: "Tijd voor Groen en Vooruit om kleur te bekennen"

Hans Verreyt. Belga Image

Binnenland politiek

Vlaams Belang wil hogere nationale minimumlonen: “Tijd voor Groen en Vooruit om kleur te bekennen”

Anton Schelfaut

Vlaams Belang wil de minimumlonen met minstens 5 procent laten stijgen als antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt. Daartoe dient de partij in de Kamer een interpellatie in met de vraag om hogere minimumlonen mogelijk te maken. “Dan wordt het tijd voor de zogenaamd sociale partijen om kleur te bekennen”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Hans Verreyt.

Vorige week vond tijdens de plenaire zitting in het Europees Parlement een stemming plaats over minimumlonen. Vlaams Belang stemde, net als N-VA, tegen het voorstel, omdat de partij van mening is dat minimumlonen een strikt nationale aangelegenheid zijn.

Hoewel de nettominimumlonen in België de op één na hoogste van Europa zijn, volstaan deze voor Vlaams Belang niet. De partij vindt dat minimumlonen relatief moeten zijn ten aanzien van de socio-economische situatie van een lidstaat enerzijds, en anderzijds moeten worden bepaald door een nationale democratie en context zoals ons sociaal overlegmodel. “In Vlaanderen hebben we bijvoorbeeld geen tekort aan jobs, maar aan kandidaten”, schetst Vlaams Belang-Kamerlid Hans Verreyt. “Werken moet dus meer opbrengen als we hier een antwoord op willen leveren.”

Daarom wil Vlaams Belang de nettominimumlonen met minstens 5 procent laten stijgen. De partij diende daartoe in de Kamer een interpellatie in met met een motie van aanbeveling aan de regering om de nationale minimumlonen op te trekken. “Toestemming van de EU hebben we daar niet voor nodig en wijzen we resoluut af”, benadrukt Verreyt.

Verreyt wijst erop dat zowel de “te hoge” lasten op arbeid als de grenzen van het minimumloon op federaal niveau worden bepaald. “In plaats van hoog van de EU-toren te blazen, kunnen federale regeringspartijen Vooruit en Groen hier vandaag al werk van maken. Waar wachten ze dus eigenlijk op?”, vraagt hij zich hardop af. “Het tijd voor de zogenaamde sociale partijen om kleur te bekennen.”

Belgische minimumlonen ontoereikend?

Ook Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) benadrukt dat België zelf kan beslissen of de minimumlonen adequaat zijn. “We hoeven daarvoor niet naar andere landen zoals bijvoorbeeld Bulgarije of Roemenië te kijken”, meent hij. “Evenmin dienen we deze beoordeling in handen van niet-verkozen EU-bureaucraten te leggen die de plak trachten te zwaaien vanuit hun ideologische, globalistische ivoren toren.”

Volgens Vandendriessche zijn de Belgische minimumlonen niet toereikend. “Werken loont te weinig, zeker in bepaalde laaggeschoolde jobs”, klinkt het. Daarom pleit zijn partij voor een verhoging van de minimumlonen met 5 procent en een verlaging van de belasting op arbeid, die in België “absurd hoog” is. Daardoor is de kloof tussen werkloosheid en werk te klein, oordeelt het Europarlementslid.

Concreet wil Vlaams Belang de belastingvrije som optrekken naar 12.500 euro en de tweede belastingschijf verlagen van 40 naar 30 procent. Dat zou de werkende Vlamingen 150 tot 200 euro netto per maand extra opleveren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Vlaams Belang wil hogere nationale minimumlonen: “Tijd voor Groen en Vooruit om kleur te bekennen””

Plaats een reactie

Delen