Boris Johnson met opvallende bekentenis over Europese landen net voor Russische invasie: "Duitsland zag liever dan Oekraiëne snel verslagen zou worden"

Screenshot CNN

Uncategorized

Boris Johnson: “Duitsland zag liever dat Oekraïne snel verslagen zou worden”

Carl Deconinck

Voormalig Brits premier Boris Johnson heeft in een gesprek bij CNN een tipje van de sluier gelicht over de mentale toestand van Europese leiders aan de vooravond van de oorlog in Oekraïne. Daar blijkt dat enkele landen toch wel een heel bijzonder standpunt innamen. Vooral Duitsland en Frankrijk vallen op omdat ze niet bepaald pro-Oekraïense standpunten zouden hebben ingenomen. “Maar sinds de oorlog heeft de EU het briljant aangepakt”, nuanceert hij.

Boris Johnson was te gast bij Richard Quest voor CNN Portugal. Daar bespraken ze de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. “Dit ding was een enorme schok … we konden zien dat de tactische groepen van het Russische bataljon zich verzamelden, maar verschillende landen hadden heel andere perspectieven.”

Economische standpunten

“Het Duitse standpunt was op een gegeven moment dat het beter zou zijn voor de hele zaak om snel voorbij te zijn en voor Oekraïne om te plooien”, beweerde Johnson, verwijzend naar “allerlei gezonde economische redenen” voor dat scenario. “Ik kon me daar niet achter scharen, ik vond dat een desastreuze manier om ernaar te kijken. Maar ik kan begrijpen waarom ze dat dachten”, ging Johnson verder. Voor de oorlog was Duitsland sterk afhankelijk van Russisch gas, maar sinds de invasie heeft de natie snel geprobeerd zijn afhankelijkheid van Rusland te verminderen.

De Franse President Macron samen met Duits Bondskanselier Scholz in Kiev

Ook de houding van Frankrijk was het vermelden waard volgens Johnson. “Twijfel er niet aan dat de Fransen tot het laatste moment in ontkenning waren.” De Franse president Emmanuel Macron is bekritiseerd voor zijn aanpak van de crisis. Zo had de Franse president regelmatig contact met Poetin en bezocht hij het Kremlin slechts enkele weken voordat Oekraïne werd binnengevallen. Het Franse leger ging er altijd van uit dat er nooit een aanval zou komen. Na de feiten moest Generaal Eric Vidaud, het hoofd van de Franse geheime diensten zelfs per direct opstappen voor de compleet foute inschatting. Italië gaf van weer toe dat ze niet in staat zouden zijn om het eigen standpunt hard te maken. Het land was volgens Johnson simpelweg te afhankelijk van Russisch gas.

Briljante Europese Unie

Toch keerde alles relatief snel bij de Europese landen. Snel kwam het besef dat er niet met Poetin te onderhandelen viel en zijn eisen te verregaand waren. Een verenigd front kwam er snel en daar is Johnson lovend voor. “De EU heeft het briljant gedaan sinds de invasie.” Verder had Johnson veel lof voor Oekraïens president Zelensky die “absoluut uitstekend” is geweest in zijn leiderschap. “Hij is een heel dappere kerel. Ik denk dat de geschiedenis van dit conflict totaal, totaal anders zou zijn geweest als hij er niet was geweest.”

Johnson, zelf de man die de Brexit mogelijk maakte, pleit er nu voor dat Oekraïne, als het ervoor kiest, best lid van de Europese Unie wordt om het land te helpen politieke en economische hervormingen te bereiken. Kiev diende eerder dit jaar een aanvraag in om toe te treden tot het blok.

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1595310263334576129?s=20&t=DKVxUPvNlKAgPZJX6ZVrtg

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Boris Johnson: “Duitsland zag liever dat Oekraïne snel verslagen zou worden””

Plaats een reactie

Delen