Demir wil dat parketten meer tijdelijke huisverboden opleggen: "Vlaanderen heeft nog een hele weg af te leggen"

Zuhal Demir. Photo News

Binnenland politiek

Demir wil dat parketten meer tijdelijke huisverboden opleggen: “Vlaanderen heeft nog een hele weg af te leggen”

Anton Schelfaut

Het tijdelijk huisverbod als maatregel om een escalatie van intrafamiliaal geweld te voorkomen, wordt veel te weinig gebruikt in Vlaanderen. Dat zegt Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir. De N-VA-minister roept de parketten op om de maatregel meer te gebruiken en wil gps-systemen met trackers inzetten om contact- of huisverboden op te volgen.

Het tijdelijk huisverbod is sinds 2013 een juridisch middel om geweld binnen het gezin te voorkomen. De maatregel zit met 800 tijdelijke huisverboden de voorbije drie jaar in de lift, maar wordt nog altijd veel te weinig gebruikt door sommige parketten, vindt Demir.

De N-VA-minister maakt daarbij de vergelijking met de Nederlandse stad Rotterdam, die meer tijdelijke huisverboden oplegt dan de parketten in heel Vlaanderen. “Dan zijn er twee opties”, schetst Demir. “Ofwel zijn Nederlanders tien keer meer geneigd om over te gaan tot huiselijk geweld, ofwel hebben wij in Vlaanderen nog een hele weg af te leggen. Ik vrees dat het laatste veel dichter bij de waarheid zit.”

Gps-systemen met trackers

Om van kortbij te kunnen opvolgen of huisverboden worden gerespecteerd, pleit Demir voor het gebruik van een gps-systeem met tracker. Vlaanderen is momenteel in gesprek met onder andere Spanje, Australië, Frankrijk, Nederland en Noorwegen, waar zo’n systeem al wordt gebruikt. De minister bekijkt nu wat technisch mogelijk is en waar de noden van slachtoffers in Vlaanderen precies liggen.

“De doelstelling is duidelijk: we willen het tijdelijk huisverbod, maar ook andere contactverboden, in het kader van vrijheid onder voorwaarden bijvoorbeeld, veel beter gaan handhaven en slachtoffers beter beschermen”, besluit Demir.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Demir wil dat parketten meer tijdelijke huisverboden opleggen: “Vlaanderen heeft nog een hele weg af te leggen””

  1. Ik wil, ik wil en ik wil… ik zou ook veel willen. Het wordt tijd dat men grote kuis gaat houden in deze kluchtpolitiek. Zet gvd gestudeerden met ervaring in de desbetreffende portefeuilles en geen dictators.

  2. Gps-systemen met trackers inzetten om contact- of huisverboden op te volgen (sic). Luidens Quickie, Liberale mi nister van Justitie, een Vlaamse bevoegdheid maar is er geen voorraad beschikbaar. Een Belgo-Vlaamse mop? Jawel, een rijk land als België beschikt over twee ministers van Justitie. Sinds de zesde staatshervorming is chaos troef. Da beloofd voor de volgende. Zouden we niet beginnen met de politieke partijen te hervormen/herbronnen en de incompetente bestuurders af te zetten via referenda?

Plaats een reactie

Delen