Minister Lahbib woont groepswedstrijd Rode Duivels op WK voetbal in Qatar bij

Hadja Lahbib. Photo News

Uncategorized

Minister Lahbib woont groepswedstrijd Rode Duivels op WK voetbal in Qatar bij

Anton Schelfaut

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zal een van de groepswedstrijden van de Rode Duivels op het WK voetbal in Qatar bijwonen. Dat is het kernkabinet van de federale regering woensdag overeengekomen. De minister reist naar daar met een “sterke, duidelijke boodschap” over arbeidsomstandigheden en mensenrechten, in het bijzonder die van vrouwen en holebi’s. N-VA-Kamerlid Theo Francken laat weten dat hij premier Alexander De Croo (Open Vld) zal interpelleren over de aanwezigheid van zijn regering op het “beschamende” WK voetbal.

Binnen twee weken start in Qatar het omstreden wereldkampioenschap voetbal, dat door de mensenrechtensituatie in het land overschaduwd wordt. Bij de bouw van de stadions lieten duizenden gastarbeiders het leven. Ook de plaatselijke cultuur is een doorn in het oog van de internationale gemeenschap: homoseksuele activiteiten zijn er strafbaar en kunnen worden bestraft met een gevangenisstraf. Gisteren nog noemde de Qatarese oud-voetballer en ambassadeur van het toernooi Khalid Salman homoseksualiteit “haram”, wat verboden en onwettig betekent. Hij is van mening dat holebi’s “een mentaal defect” hebben.

Economische en geopolitieke partner

Toch zette het kernkabinet van de federale regering woensdag het licht op groen voor een reis van minister van Buitenlandse Zaken Lahbib naar Qatar. Daar zal ze een groepswedstrijd van de Rode Duivels bijwonen. Lahbib benadrukt evenwel dat België “streng en veeleisend” blijft op vlak van respect voor mensenrechten en arbeidsomstandigheden. “Maar als we willen dat de zaken evolueren, moeten we Qatar steunen bij z’n inspanningen om die omstandigheden te verbeteren”, motiveert de minister.

Niet gaan, betekent volgens Lahbib dat België zich isoleert op het internationale toneel. “Want alle andere gekwalificeerde landen, inclusief onze Europese buren, zullen vertegenwoordigers sturen op hoog niveau”, schetst ze.

Tot slot wijst Lahbib erop dat Qatar een belangrijke economische en geopolitieke partner van België is. “Qatar is ook één van onze belangrijkste gasleveranciers. Daarnaast is het een land waarop we konden rekenen toen we onze mensen uit Afghanistan moesten repatriëren”, besluit ze.

Beschamend

N-VA-Kamerlid Theo Francken is niet te spreken over de aanwezigheid van de federale regering op het “beschamende” WK voetbal in Qatar. De N-VA’er kondigt op Twitter aan dat hij premier Alexander De Croo (Open Vld) hierover zal interpelleren. “Hoe kan deze regering, die van respect voor mensenrechten haar prioriteit maakt, hier aanwezig zijn?”, vraagt hij zich hardop af. “Zelfs Sepp Blatter (voormalig FIFA-baas, red.) stelt nu dat dit WK een fout is.”

Francken verwijt de federale regering, die wereldwijd ijvert voor meer holebirechten en nu wegkijkt, “hypocrisie”. “Het WK in Qatar is pervers. Gekocht met smeergeld, megalomaan in omvang, een afgrijselijke ecologische voetafdruk en een torenhoge tol in mensenlevens die betaald werd om een paar wedstrijden voor de oliesjeiks te spelen in een woestijn op gekoelde grasvelden”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Minister Lahbib woont groepswedstrijd Rode Duivels op WK voetbal in Qatar bij”

  1. Hypocrieten ik vind dat elk land moet bepalen wat ze doen en laten en dat een ander land er zich niet moet mee moeien . ze zouden beter hier eens de puntjes op de i zetten en wat er hier allemaal misloopt tegen de wil van het volk

  2. Zeer nobel van N-VA maar dit wist men jaren geleden ook reeds! Dit doet mij denken aan het Marrakesh verhaal!? Toen schoten Francken en co ook pas wakker toen Michel gepakt en gezakt klaarstond om te gaan tekenen en alzo aan de juiste?? kant van de geschiedenis te staan!? Voor goudhaantje Michel een goede zaak want hij kreeg een lucratieve Eurojob dankzij Macron!?

Plaats een reactie

Delen