Rechters zullen geen celstraffen meer kunnen geven voor lichte misdrijven

Vincent Van Quickenborne (Photonews)

Uncategorized

Rechters zullen geen celstraffen meer kunnen geven voor lichte misdrijven

Wannes Neukermans

Misdrijven van niveau 1, zoals vandalisme, smaad, laster, schending van het briefgeheim of onopzettelijke brandstichting door een gebrek aan voorzorg zullen bij de invoering van het nieuwe strafwetboek niet meer bestraft kunnen worden met een gevangenisstraf. Dat meldt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Over dergelijke misdrijven is er een wetenschappelijke consensus die stelt dat gevangenisstraffen daarvoor geen nut heeft. “En de maatschappelijke normen verwachten die ook niet”, vertelt Van Quickenborne. De rechter moet zich beroepen op andere strafmaatregelen, zoals een werkstraf, een geldboete, een probatiestraf of een verbeurdverklaring.

Misdrijven zoals huisjesmelkerij, diefstal, discriminatie, valsheid in geschrifte… vallen onder niveau 2 en voor die misdrijven zal een gevangenisstraf tot 3 jaar wel tot de mogelijkheid behoren. “De gevangenisstraf wordt enkel voorzien in verhouding met het gepleegde feit en wanneer er geen andere manier bestaat om de maatschappij te beschermen of om een dader tot inkeer te brengen”, aldus Van Quickenborne. Maar rechters krijgen wel meer mogelijkheden om straffen te diversifiëren.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/van-quickenborne-slachtoffer-van-falende-justitiele-aanpak-drugscriminaliteit/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Rechters zullen geen celstraffen meer kunnen geven voor lichte misdrijven”

  1. Dus ” jongeren ” ,die een gloednieuwe wagen met Nieuwjaar in Schaarbeek in de fik steken krijgen als taakstraf een opstel schrijven over: Hoe bekogel ik de verwittigde brandweer!!

  2. Dus diefstal is erger dan het opzettelijk vernielen van andermans eigendom? Dit is de wereld op zijn kop. Ik kan begrijpen (niet goedkeuren) dat iemand steelt omdat hij/zij het nodig heeft of omdat hij/zij het simpelweg graag wilt hebben. Maar vernielen puur om iemand te kl*ten lijkt mij toch een niveau hoger, niet lager.

Plaats een reactie

Delen