De Moor pareert kritiek op opvangbeleid: "Nee, ik ben niet te laat wakker geschoten"

Nicole de Moor. Photo News

Uncategorized

De Moor pareert kritiek op opvangbeleid: “Nee, ik ben niet te laat wakker geschoten”

Anton Schelfaut

In een interview met De Zondag bijt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) van zich af, nadat ze de voorbije dagen stevig onder vuur werd genomen door haar linkse coalitiepartners. De Moor betreurt dat er foute informatie wordt verspreid en ontkent dat ze te lang gewacht heeft om extra opvangplaatsen te creëren.

De kritiek op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) klonk de afgelopen dagen steeds luider, ook binnen de regering. Zo noemde PS-voorzitter Paul Magnette de huidige opvangcrisis “schandalig en onaanvaardbaar”. Hij verweet de Vlaamse regeringspartijen dat ze “politieke angst” hebben voor Vlaams Belang. “Het christelijk humanisme laat geen mensen op straat sterven. Laten we ophouden bang te zijn voor extreemrechts”, zei hij in een interview met Le Soir.

Ook vanuit groene hoek werd De Moor onder vuur genomen. Groen-covoorzitter Nadia Naji oordeelde dat “de grenzen van het fatsoen” in de opvangcrisis “al lang overschreden zijn”. Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane zei dan weer dat ze zich schaamt voor de manier waarop de federale regering de opvangcrisis aanpakt.

“Foute informatie”

In een interview met De Zondag pareert de staatssecretaris de kritiek van haar linkse coalitiepartners. Die vinden dat De Moor te lang gewacht heeft om extra opvangplaatsen te creëren, maar zelf ontkent ze dat ze te laat is wakker geschoten. “Er wordt foute informatie verspreid. Ik betreur dat en ik word daar ook boos van. Ik ben niet te laat wakker geschoten. De mensen van dit departement zijn al anderhalf jaar bezig om extra plekken te creëren. Dag en nacht”, schetst ze. “Maar wat moet ik nu doen? Terugschieten? Daar heb ik écht geen zin in. Het zou mij misschien helpen op korte termijn, maar het brengt me geen meter dichter bij een oplossing.”

De beschuldigingen dat er maandenlang kinderen op straat zouden hebben geslapen, wijst De Moor van de hand als “fake news”. “Dat is niet de waarheid. Wij hebben de voorbije maanden inderdaad niet altijd iedereen kunnen opvangen. Maar we hebben altijd voorrang gegeven aan de meest kwetsbaren, en dat zijn families met kinderen”, benadrukt ze.

Toch wil ze niet ontkennen dat er kinderen op straat hebben geslapen. “Er zijn enkele dagen geweest dat zelfs onze extra inspanningen niet genoeg waren om de meest kwetsbaren op te vangen”, betreurt ze. “Dat was verschrikkelijk. Maar dat heeft niet maandenlang aangesleept. En intussen worden alle kwetsbaren opgevangen.”

“Vandaag hebben we een bed voor iedereen die dat wil. Ik ga daar geen hoera over roepen, want ik besef dat de crisis niet voorbij is. Het blijft een heel moeilijke situatie”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “De Moor pareert kritiek op opvangbeleid: “Nee, ik ben niet te laat wakker geschoten””

  1. Lees eens het artikel van Magatte Wade. De oplossing ligt voor de hand. Er zijn teveel immigranten, niet te weinig plaatsen! Dus sluit de deur van België en Europa en zorg voor rechtse ondernemende regimes in Afrika en Midden-Oosten. Dus geen socialistische corrupte regimes zoals PS in Afrika en geen religieuze corrupte regimes zoals in het midden oosten. Stop ook de ontwikkelingshulp aan zulke corrupte regimes die de hulp in eigen zak steken en geen mensen willen terugnemen.

Plaats een reactie

Delen