"Geen bewijs dat Rusland achter aanval op Nord Stream zat"

Het Nord Stream-lek in de Baltische Zee. Photo News

Uncategorized

“Geen bewijs dat Rusland achter aanval op Nord Stream zat”

Carl Deconinck

In september deden zich ontploffingen voor in de onderzeese Nord Stream-gaspijpleidingen. Die zorgden voor grote schade. Heel wat leiders in het Westen wezen Moskou met de vinger, maar over de Russische betrokkenheid lijkt nu steeds meer twijfel te bestaan.

Nord Stream was een pijpleiding die instond voor het transport van Russisch aardgas door de Baltische Zee richting Duitsland. De ontploffingen zorgden ervoor dat het gebruik van de leidingen onmogelijk werd. Bovendien was er grote milieuschade. Veel politici waren ervan overtuigd dat het Kremlin door middel van sabotage het Westen wilde treffen vlak voor de winter.

Na een maandenlang onderzoek klinkt nu steeds luider dat Rusland mogelijk niet achter de sabotage zit, aldus The Washington Post. “Er is op dit moment geen bewijs dat Rusland achter de sabotage zat”, zei een Europees functionaris. Daarmee herhaalde hij de mening van 23 diplomatieke en inlichtingenfunctionarissen uit 9 landen die de afgelopen weken werden ondervraagd. Op basis van die gesprekken opperen sommigen dat Rusland niet verantwoordelijk zou zijn voor de ontploffingen. Anderen menen dan weer dat Rusland er wel degelijk achter zit, maar dat het simpelweg te moeilijk is om de aanval aan iemand te verbinden.

Onderzoekers hebben het puin op de bodem van de Oostzee geanalyseerd. Seismologen hebben 3 explosies vastgesteld die 4 lekken hebben veroorzaakt. Iedereen is ervan overtuigd dat de ontploffingen opzettelijk waren. Een ambtenaar van de Duitse regering, die haar eigen onderzoek uitvoert, zei dat de explosieven aan de buitenkant van de constructies lijken te zijn geplaatst.

Maar zelfs degenen met kennis van de forensische details kunnen Rusland niet onomstotelijk in verband brengen met de aanval. Zelfs zij met zicht op geheime inlichtingen kunnen dat niet. Een forensisch onderzoek zoals dit zou bijzonder moeilijk zijn. Omdat de beschadiging relatief dicht bij het wateroppervlak gebeurde, zijn er meerdere theoretische daders mogelijk. Er was vooral nood aan een grote hoeveelheid explosieven.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/10/de-mysterieuze-sabotage-van-nord-stream/

Interne communicatie

De Verenigde Staten onderscheppen routinematig de communicatie van Russische functionarissen en strijdkrachten. Maar tot nu toe hebben analisten nog geen verklaringen van Russische zijde gehoord of gelezen waarin zij de eer opeisen of suggereren dat zij hun betrokkenheid proberen te verdoezelen.

Rusland blijft in elk geval de hoofdverdachte van veel actoren. Het bombardeerde al uitvoerig civiele infrastructuur en deinst er niet voor terug onconventionele oorlogsstrategieën te hanteren. Sommige figuren betreuren echter dat men zo snel Rusland met de vinger wees, aangezien ook andere landen of extremistische groeperingen achter de aanval kunnen zitten. Rusland had net motieven om Europa en vooral Duitsland afhankelijk te houden van zijn gas. Door de pijpleidingen op te blazen, zou het in eigen vlees snijden, terwijl het land net heel bewust energie als wapen inzet.

Volgens het Kremlin zijn Russische onderzoekers niet welkom op de plaats delict. Dat is voor Rusland het bewijs dat sommige landen “iets te verbergen hebben” of “ze de daders achter deze terreuraanslag geheim willen houden”. The New York Times bericht vandaag dat de herstellingen ongeveer een half miljard dollar zullen kosten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over ““Geen bewijs dat Rusland achter aanval op Nord Stream zat””

  1. Natuurlijk is het niet Rusland dat achter de sabotage van de Nord Streamgaspijplijn zit. Reeds in februari kondigde Biden aan dat alles in het werk zou gesteld worden om deze gaspijplijn buiten dienst te stellen. De Russen zeggen over bewijzen te hebben dat het de Britten zijn die verantwoordelijk zijn voor de sabotage. En wie heeft de kerncentrale van Zaporijia meermaals gebombardeerd op risico van een nucleaire katastrofe te veroorzaken? Hier zwijgen de Westerse media natuurlijk angstvallig over.

  2. Dat wisten we toch al van in het begin ? Dat het niet Rusland, maar de USA is die Nordstream gebombardeerd heeft. Waarom dan nu die verbazing dat er geen bewijs tegen Rusland gevonden wordt ? Wisten ze dat bij PAL NWS dan niet ? Leven ze bij PAL NWS op een (Amerikaans) eiland ?

  3. De Russen hadden er het meeste baat bij: zo konden ze de stopzetting van hun per contract verplichte gasleveringen rechtvaardigen zonder door economische boeteregelingen getroffen te worden. Zie ook maar naar de show die ze rond Northstream II hebben opgezet om die toch maar niet in dienst te moeten nemen. Ook het circus rond de Northstream I compressor die zogezegd vanuit Canada moest terugkeren en in Duitsland geblokkeerd stond. Dik facade vertoon van de Russische propaganda machine.

  4. Ach mannekes, ge kunt gissen zoveel je wilt: er wordt hooguit 5% waarheid verteld aan de gewone burger, de rest is onvolledig, al of niet bewust verkeerd of vlakaf gelogen. Daarenboven wordt ons van de meeste zaken totaal niets verteld !

Plaats een reactie

Delen