Groenen willen Doel 4 en Tihange 3 winter langer openhouden

Kerncentrale van Doel. Photo News

Binnenland politiek

Groenen willen Doel 4 en Tihange 3 winter langer openhouden

Anton Schelfaut

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil de twee jongste kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, een winter langer openhouden. Uit een risicoanalyse van Elia en Fluxys, de beheerders van het elektriciteits- en het gasnet, blijkt immers dat de bevoorrading in de winter 2025-2026 problematisch dreigt te zijn. In een ander scenario dat binnen de regering circuleert, maar niet de voorkeur van de groenen geniet, worden de oudste reactoren – Doel 1 en 2 en Tihange 2 – beperkt verlengd.

De risicoanalyse gaat ervan uit dat tijdens de winter 2025-2026 vier Franse kerncentrales extra stilliggen in plaats twee. In dat geval zou België extra capaciteit nodig hebben. Om die te leveren, kiest Energieminister Van der Straeten voor een ‘fuel extension’ van Doel 4 en Tihange 3. In dat scenario wordt het gebruik van de nucleaire brandstof gespreid over de winters 2024-2025 en 2025-2026. Tijdens de zomer kunnen dan de nodige werken worden uitgevoerd in het kader van een langetermijnverlenging. Doel 4 en Tihange 3 gaan normaal gezien in juli en september 2025 dicht voor onderhoudswerken.

10+2

Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout benadrukt op Twitter dat zijn partij niet van plan is om te spelen met de bevoorradingszekerheid. Het zogenaamde “10+2”-scenario van zijn partij is “technisch, financieel en qua veiligheid de meest haalbare optie en verhoogt onze gasafhankelijkheid niet”. “Het houdt ons ook op hernieuwbare koers”, legt hij uit.

Vaneeckhout wijst erop dat de onderhandelingen over een verlenging van Doel 4 en Tihange 3 met 10 jaar vanaf 2026 aan de gang zijn. Zijn partij geeft de voorkeur aan een onderhandelde oplossing, maar wil geen “blanco cheque” geven aan uitbater Engie. Daarom onderzoeken de groenen ook andere opties zoals een verplichting. “Met Engie als het kan, zonder Engie als het moet”, zegt Vaneeckhout. Hij hanteert drie uitgangspunten: de bevoorradingszekerheid, de factuur en de transitie naar hernieuwbare energie.

Een andere optie die op tafel ligt, is de verlenging van de levensduur van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2. Ook die centrales zouden enkel draaien in de winter, waardoor ze langer open kunnen blijven.

(Lees verder onder de tweet.)

Muizenstapje

N-VA-Kamerlid en energie-expert Bert Wollants noemt het voorstel dat op tafel ligt “een muizenstapje in de goede richting”. “Maar de regering erkent hier ten minste mee dat onze kerncentrales zorgen voor meer bevoorradingszekerheid en dat die capaciteit ook nodig is”, reageert hij. “Door de planning van Doel 4 en Tihange 3 te schuiven en door Doel 1 en 2 en Tihange 1 te laten doordraaien, kan inderdaad voor meer bevoorradingszekerheid worden gezorgd.”

Toch mag een kalenderaanpassing volgens Wollants geen alternatief zijn voor een volwaardige verlenging. “Die moet er sowieso komen en ook daar moet minister Van der Straeten dringend werk van maken”, benadrukt hij. “Onze nood aan bevoorradingszekerheid en stroomproductie stopt toch niet na die extra maanden? In de jaren daarna zal onze behoefte aan koolstofvrije stroom nog verder blijven stijgen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Groenen willen Doel 4 en Tihange 3 winter langer openhouden”

  1. Vanmorgen uiteraard de headline op ons aller VRT-nieuws.
    Vaneeckhout -die mogelijks de volle 8% van het kiespubliek in Vlaanderen vertegenwoordigt- heeft het licht gezien.

    We gaan kernreactoren inzetten als piekcentrale…

    Van de groenen verlos ons Heer.

  2. Blijkbaar is er dan voor GROEN! toch nog licht aan het einde van de tunnel. Spijtig dat er voor deze wake-up call maanden nodig waren vooraleer dat begrepen werd. En nu nog ettelijke maanden vooraleer zij hun starre houding tegenover Engie kunnen omzetten in een meewerkende houding waarbij er een eerlijke verdeling bekomen wordt van de door de opeenvolgende federale regeringen veroorzaakte kosten.

  3. Tja, onze kerncentrales zijn het product van Amerikaanse plannen om energie-onafhankelijk te zijn en de werking vd haven te waarborgen. Er zijn onderdelenlijsten met lastenboeken, de site en de beveiliging ervan is er en het nucleaire personeel van Doel is nog niet gaan lopen van de politici. Het is er allemaal. Wat hebben we nog bereikt sindsdien? Linkse partijen met de centrum-rechtse NV-A en liberalen die ons energie-afhankelijk proberen te maken vh buitenland en planeconomie die experimentele post-industriële warmtepompen, zonnepanelen en windmolens verplicht maakt, van, je raad het goed, het buitenland. Hoe moeilijk is de slogan? Eigen volk eerst. Simpel als je de juiste mindset hebt. We worden geregeerd door idioten. We worden door meisjes, genY, millennials, SJW’s en kinderloze homosexuele nihilisten geregeerd. We zijn nog niet aan de bodem. Alles moet kapot.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen